Stress

Stress heeft invloed op je lichaam én geest, maar kun je niet altijd voorkomen. Hoe ga je zo goed mogelijk met stress om?

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik stress?

Stress is een fysiologische en psychologische reactie op een dreiging of onzekerheid. Vroeger was de stressreactie nodig om te kunnen vluchten voor een beer of te vechten tijdens de oorlog. Maar vandaag de dag heeft stress een andere betekenis gekregen. De stress die we nu ervaren komt vaak door subtielere dreigingen die door ons als levensbedreigend worden gezien, zoals grote veranderingen, verwachtingen van anderen, financiële zorgen, of bepaalde verantwoordelijkheden.

Wat zijn de symptomen van stress?
  1. Stresssymptomen zijn voor iedereen anders. Toch zijn er stresssymptomen die vaak voorkomen. De volgende signalen vertellen je dat je op moet letten:
  • Slecht slapen
  • Overmatig piekeren
  • Ongezond, te veel of te weinig eten
  • Hoofdpijn (zoals spanningshoofdpijn of migraine)
  • Pijn in je nek en schouders
  • Hartkloppingen
  • Buikpijn
  • Huidproblemen zoals eczeem en acne
  • Wazig zien
  • Slechte concentratie
  • Vergeetachtig zijn
  • Prikkelbaar zijn
  • Vermoeidheid
  • Laag libido
Wat kan ik doen tegen stress?

Als je wat wil doen met de symptomen van stress, is het in de eerste plaats belangrijk dat je ze accepteert. Pas dan kun je stress aanpakken. Manieren om stress te verminderen zijn:

1. Mediteer
2. Beweeg
3. Besteed tijd aan zelfzorg
4. Ademhalingsoefeningen
5. Beoefen mindfulness

Hoe kan ik beter met stress leren omgaan?

Bij het aanpakken van stress is het belangrijk om activiteiten te ondernemen die helpen bij het verminderen en voorkomen van stress op dagelijkse basis. Probeer een van de volgende suggesties en ontdek wat voor jou werkt:

1. Mediteer
2. Beweeg
3. Volg een yogales
4. Schrijf je zorgen van je af
5. Verminder je schermtijd
6. Besteed aandacht aan zelfzorg
7. Stel gezonde grenzen
8. Doe een ademhalingsoefening
9. Ontwikkel een ochtendroutine
10. Slaap genoeg

Wat vertelt stress mij?

Als je stress ervaart, is er iets in jou dat zich niet veilig voelt. Stress is een fysiologische en psychologische reactie op een dreiging. Vaak ben je niet echt in levensgevaar, maar ervaar je een subtielere dreiging. Bijvoorbeeld een belangrijke deadline die nadert of de rekeningen die aan het einde van de maand betaald moeten worden. Want wat gebeurt er als je je huur niet meer kunt betalen? De functie van stress is om je te beschermen tegen deze dreiging. Het gevolg is dat je lichaam in de overlevingsmodus schiet.

Hoe weet ik of ik te veel stress heb?

Stress kan voor fysieke en mentale klachten zorgen. Mentale klachten zoals angst en nervositeit, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, rusteloosheid en een gebrek aan concentratie. Maar ook fysieke klachten, zoals hoofdpijn en migraine, spierspanning en -pijn, vermoeidheid en uitputting, slaapproblemen en maag- en darmproblemen.

Wat gebeurt er als je veel stress hebt?

Als je een langere periode een voortdurend gevoel van stress ervaart, dan heet dit chronische stress. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Het gevaar bij chronische stress is dat het door kan slaan in een depressie of zelfs een burn-out.

Wat doet stress met je lichaam?

Als je overmatig stress ervaart, blijft je sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de vecht-of-vluchtreactie van ons lichaam) te lang actief. Hierdoor ervaar je langer en meer stress dan nodig. Dit kan voor allerlei fysieke en mentale stressklachten zorgen.

Hoe krijg je stress uit je lichaam?

Er zijn verschillende manieren waarop je het parasympathische zenuwstelsel kunt activeren, en dus stress kunt oplossen. Denk aan meditatie, lichte lichaamsbeweging zoals yoga, ademhalingsoefeningen en wandelen in de natuur.

Wat is de beste meditatie om stress te verminderen?

De Meditation Moments app heeft verschillende soorten meditaties om stress te verminderen. Ervaar je vooral mentale stressklachten? Probeer dan eens de meditatie Verlichting van angstgevoelens uit de Meditation Moments app. Bij fysieke stressklachten kan het juist fijn zijn om een bewegingsvorm zoals yoga of Flow te proberen. Bijvoorbeeld Flow voor het verlichten van stress en angst.