Meditatie tegen studiestress en faalangst

Meditatie tegen studiestress en faalangst

1 maart 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
meditatie tegen studiestress

Stress voor een toets, bang om niet goed genoeg te zijn of gepieker over studiekeuze. Faalangst en studiestress zijn vervelende problemen waar kids en jongeren last van kunnen hebben. Deze piekergedachten kunnen leiden tot stress, slapeloosheid en slechte prestaties. En dát kan weer tot meer piekeren leiden. Dit doorbreken? Meditatie is een effectieve tool.

Angst om te falen

Er wordt veel van kinderen en jongeren gevraagd op sociaal, emotioneel en intellectueel gebied. Op school zo goed mogelijk presteren, uit school sociale media in de gaten houden en natuurlijk ook nog even sporten of chillen met vrienden. Veel kinderen en jongeren voelen druk om aan een perfect plaatje te voldoen. Een plaatje dat wordt geschetst door de samenleving of door hun ouders.

Daar komt bij dat veel kinderen kleine perfectionisten zijn en de lat hoog leggen. Dit perfectionisme hangt vaak samen met faalangst. Angst om er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn of de verkeerde dingen te doen. Perfectionisme en faalangst werken verlammend en kunnen veel stress bezorgen, wat invloed heeft op het maken van toetsen, het geven van spreekbeurten/presentaties of het nemen van beslissingen.

Alles is maar een gedachte

Hoe vervelend studiestress en faalangst ook zijn, het zijn uiteindelijk maar gedachtes. De situatie blijft – toetsen moeten tóch gemaakt worden – maar het is de manier waarop met deze situaties omgegaan wordt. Het is niet de situatie, maar het zijn de negatieve gedachtes die stress en spanning veroorzaken. ‘Dit tentamen ga ik nooit halen’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘als ik nu geen hoog cijfer haal, dan hoor ik er niet meer bij'.

Leren om te ontstressen

En juist bij deze negatieve gedachtes kan meditatie helpen. Meditatie kan kids en jongeren leren om met deze gedachten om te gaan. Met meditatie leren ze om positieve en negatieve gedachten te observeren, zonder dat ze erin meegezogen wordt.

Het is alsof je naar heel druk verkeer kijkt. Op de weg rijden verschillende soorten auto’s, toeterend, racend. En jij zit in de berm naar dit verkeer te kijken. De auto’s rijden – net als gedachten – langs, en het enige wat je tijdens meditatie doet is dit observeren. Je duwt de auto’s niet weg, maar je kijkt ernaar en laat ze langsrijden.

Dit kan kids en jongeren helpen om meer in het ‘nu’ te zijn. Tijdens het leren voor of maken van een toets is spanning helemaal niet verkeerd, dit helpt juist om goed gefocust te blijven, maar angst of je het wel gaat halen of gepieker of het wel goed is gegaan zijn onnodig. Deze angst of dit gepieker worden met behulp van meditatie vervangen door rust en kalmte.

studiestress

Ademhaling: een belangrijke tool

Ademhaling is een van de redenen waarom meditatie zo krachtig is. Tijdens het mediteren probeer je volledige stilte in jezelf te ervaren. Dit kun je doen door je aandacht ergens op te richten, zoals op je ademhaling.

We nemen onze ademhaling vaak voor lief, maar het is een ontzettend belangrijk onderdeel van ons leven. Het is de basis van ons systeem, onze levensenergie. Ademen doen we allemaal, maar niet altijd optimaal. Vooral als we stress ervaren gaan we anders ademhalen, sneller en oppervlakkiger.

Als kids en jongeren leren hoe ze hun adem kunnen gebruiken als meditatievorm, hebben ze een heel mooie tool om toe te passen tijdens een proefwerk of in een lastige situatie.

Door te focussen op hun ademhaling, brengen ze hun aandacht naar het ‘hier en nu’ en wordt hun geest stil en ontspannen. Ze hebben hun ademhaling altijd bij zich, dus deze meditatievorm kan altijd en overal toegepast worden.

Ademhalingsoefening tegen stress

Dit is een voorbeeld van een ademhalingsoefening die je kunt doen tijdens een lastig moment. 

  1. Ga goed zitten, met je rug recht en voeten op de grond.
  2. Doe je ogen dicht en adem 4 seconden in door je buik.
  3. Adem 5 seconden uit door je buik.
  4. Zorg dat je ademhaalt in een gelijkmatige beweging en vind hier een ritme in.
  5. Houd je aandacht bij je ademhaling en let op je buik die op en neer gaat.
  6. Wijken je gedachten af? Breng je aandacht dan weer terug naar je ademhaling.
  7. Herhaal dit 10 keer en open daarna rustig je ogen.

Meditaties voor kids en jongeren

Een ademhalingsoefening is fijn om toe te passen op het moment dat het allemaal even teveel wordt. Maar nog beter is om meditatie te gebruiken om zulke momenten te voorkomen. In de Meditation Moments app staat geleide meditaties voor kids en jongeren/volwassenen.

Hoe vaker je mediteert, hoe meer voordelen je zult ervaren. Dit geldt voor volwassenen én kids. Daarom is regelmaat in meditaties zo belangrijk. In de app staan geleide meditaties van verschillende lengtes en voor verschillende momenten, zodat meditatie altijd en overal toegepast kan worden. Kids hoeven alleen maar te luisteren en te ontspannen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Wat kun je doen tegen stress voor een toets?

Meditatie helpt je om op een gezonde manier om te gaan met stress. Meditatie leert je om positieve en negatieve gedachten te observeren, zonder dat je erin meegezogen wordt. 

De angst en het gepieker dat je voor een toets ervaart, worden door meditatie vervangen door rust en kalmte. 

Waar komt studiestress vandaan?

Er wordt veel van kinderen en jongeren gevraagd op sociaal, emotioneel en intellectueel gebied. Daar komt bij dat veel kinderen kleine perfectionisten zijn en de lat hoog leggen. Dit perfectionisme hangt vaak samen met faalangst. 

Perfectionisme en faalangst werken verlammend en kunnen veel stress bezorgen, wat invloed heeft op het maken van toetsen, het geven van spreekbeurten/presentaties of het nemen van beslissingen.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis