Wat moet je doen als je niet kan slapen? 5 tips voor een betere nachtrust

Wat moet je doen als je niet kan slapen? 5 tips voor een betere nachtrust

30 april 2025
wat moet je doen als je niet kan slapen

Het is midden in de nacht. Je hebt je kussen al vijf keer omgedraaid, je dekbed voelt ineens te warm en je gedachten draaien maar door. Je weet dat je moet slapen, maar juist dat besef houdt je wakker. Je grijpt naar je telefoon – even scrollen – en voor je het weet is er weer een uur voorbij.

Een goede nachtrust is geen luxe, maar noodzakelijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Toch liggen veel mensen ’s nachts wakker. Wat moet je doen als je niet kan slapen? Eén ding in elk geval niet: je ergeren of gedachteloos door je telefoon scrollen. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je wakker ligt én hoe ontspanning en meditatie je kunnen helpen om echt tot rust te komen.

1. Wat moet je doen als je niet kan slapen? Begin bij je slaapkamer

Goed slapen begint bij de juiste omgeving. Je slaapkamer is bij uitstek de plek om je terug te trekken en tot rust te komen. Maar te vaak is het ook een plek waar je werkt, tv kijkt of piekert. Een paar aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken:

  • Zorg voor duisternis, met verduisterende gordijnen of een slaapmasker. Licht remt de aanmaak van melatonine, je natuurlijke slaaphormoon.
  • Houd storende geluiden buiten, met oordoppen of white noise.
  • Zet de thermostaat laag. Een koele kamer (rond de 18°C) bevordert een diepere slaap.
  • Investeer in comfort. Een goed matras, een ondersteunend kussen, en beddengoed dat ademt.

2. Het ritme van regelmaat

Je lichaam houdt van ritme. Ga je steeds op andere tijden naar bed, dan raakt je biologische klok in de war. Probeer daarom dagelijks op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan – ook in het weekend.

Beperk dutjes tot een halfuur, en bij voorkeur in de vroege middag. En houd je bed zoveel mogelijk vrij van prikkels: het is geen werkplek of bioscoop, maar een plek om te slapen en te herstellen.

  • Vaste bedtijden: ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend.
  • Beperk dutjes: vermijd lange dutjes overdag, vooral in de late namiddag.
  • Bedgebruik: gebruik je bed alleen voor slapen en ontspanning, niet voor werk of schermtijd.

3. Wat je overdag doet, telt ook mee

Slaap wordt niet alleen ’s nachts bepaald. Wat je overdag eet en doet, speelt ook mee. Wees matig met cafeïne – zeker na de lunch – en let op alcoholgebruik. Alcohol lijkt ontspannend, maar verstoort je slaapcyclus en zorgt ervoor dat je oppervlakkiger slaapt. 

En eet liever licht in de avond: een zware maaltijd vlak voor het slapengaan kan je spijsvertering – en dus je slaap – flink in de weg zitten.

4. Kom tot rust met ademhaling

Lig je wakker? Dan is je zenuwstelsel vaak in een staat van alertheid. Je lichaam denkt dat het nog iets moet oplossen, verwerken of onthouden. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om uit je hoofd en in je lijf te zakken.

Een eenvoudige oefening is de 4-7-8 ademhalingstechniek:

  • Adem 4 seconden rustig in door je neus.
  • Houd je adem 7 seconden vast.
  • Adem langzaam 8 seconden uit door je mond.

Deze techniek verlaagt je hartslag en activeert het parasympathisch zenuwstelsel – het deel dat zorgt voor rust en herstel. Herhaal dit een paar minuten en merk hoe je spanning langzaam afneemt.

Bekijk ook:  3 simpele ademhalingsoefeningen om beter te slapen

Probeer
Meditation Moments
Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

5. Droom weg bij een slaapverhaal

Soms is het niet je lichaam dat wakker blijft, maar je hoofd. Gedachten tollen rond, je piekert over morgen of herkauwt wat er vandaag gebeurde. In die momenten kan een slaapverhaal je helpen.

Slaapverhalen zijn geen gewone verhalen. Ze zijn langzaam, zacht, vaak zonder climax of spanning. Juist om je hersenen te laten ontspannen. Terwijl je luistert naar een kalme stem die je meeneemt op een denkbeeldige reis, zak je vanzelf dieper weg.

In de Meditation Moments-app vind je verschillende slaapverhalen voor volwassenen. Enkele favorieten van gebruikers zijn:

Slapen mag zacht zijn

Wat moet je doen als je niet kan slapen? Slecht slapen is vervelend, maar je staat er niet alleen in. Je kunt je nachtrust verbeteren door stap voor stap je gewoontes aan te passen en bewust te ontspannen. 

Niet alles hoeft in één keer perfect – kleine veranderingen kunnen al verschil maken. Met een rustgevende omgeving, goede routines en behulpzame tools zoals ademhalingsoefeningen of een slaapverhaal, geef je je lichaam de kans om tot rust te komen.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis