Alles wat je moet weten over mindfulness

Alles wat je moet weten over mindfulness

13 september 2023
Bewerkt op 13 november 2023
wolken

Veel mensen zijn zich bewust van de voordelen van mindfulness en maken iedere dag tijd vrij om mindfulness te beoefenen. Misschien heb je zelf ook al over de voordelen van mindfulness gehoord, zoals het verminderen van stress en het verbeteren van je focus en geluksgevoel al in het algemeen. Je vraagt je misschien af wat mindfulness precies is, waarom mindfulness goed voor je is en hoe je zelf de vruchten ervan kunt plukken in je dagelijkse leven. We vertellen je alles!

Wat betekent mindfulness?

Je hebt de term mindfulness vast wel eens gehoord. Misschien heb je erover gelezen in een tijdschrift of werd erover verteld in een podcast. Maar wat is de betekenis van mindfulness precies? Mindfulness is het bewust aanwezig zijn met je aandacht in het hier en nu. Zonder afleidingen of oordelen van jezelf of buitenaf. Je bent je bewust van je gedachten en gevoelens, maar laat je er niet door meeslepen.

Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?

Mindfulness en meditatie hebben veel overeenkomsten. Maar toch verschillen ze van elkaar. Je kunt meditatie het beste zien als een manier om mindful te leven. Meditatie is het middel en mindfulness het doel. Tijdens het mediteren leer je om aanwezig te zijn in het hier en nu. Je wordt je bewust van je gedachten en observeert ze, zonder ze te beoordelen of te wensen dat ze anders zouden zijn. Dit bewustzijn kun je dan weer gebruiken in je dagelijkse leven. En dat is waar mindfulness om draait.

Mindfulness is een manier van leven. Hoe ga je met moeilijke situaties om? En hoe erken en waardeer je de goede dingen in het leven? Mindfulness leert je om stressvolle situaties met een kalme geest te benaderen (in plaats van de angst de overhand te geven). Dit betekent niet dat je nooit stress ervaart. Of woede. Of verdriet. Het betekent dat je iedere situatie met een heldere geest kunt benaderen. En dat je kunt reageren vanuit kalmte en compassie. Dat is de betekenis van mindfulness.

Hoe werkt mindfulness meditatie?

Het kan zijn dat de neurologische voordelen van meditatie nieuw voor je zijn. Tijdens het mediteren ga je naar een andere hersengolf. Je gaat van een hersengolf met een hoge frequentie (waarin je waakzaam en alert bent) naar een hersengolf met een lagere frequentie (waarin je diep kunt ontspannen). Dit proces activeert bepaalde gebieden in de hersenen en schakelt andere gebieden uit. Stress en angst verminderen, je kunt helderder nadenken en er is plek voor meer positieve gedachten en emoties.

Meditatie kan zelfs de structuur van de hersenen veranderen. Het vermogen van het brein om zichzelf aan te passen en te herstellen noemen we ook wel neuroplasticiteit. En tijdens het mediteren stimuleer je dit proces. Meditatie vermindert bijvoorbeeld de activiteit in het default mode netwerk (DMN): het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het evalueren van onze eigen gedachten. Vermindering van het DMN zorgt ervoor dat je minder piekert en dat je gedachten minder snel afdwalen.

Lees meer over de invloed van meditatie op de hersenen.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Steeds meer mensen ervaren de voordelen van mindfulness. Op de werkvloer, in relaties en in het dagelijkse leven. Het beoefenen van mindfulness zorgt voor:

  • Een groter geluksgevoe
  • Meer geduld en acceptatie
  • Minder stress, frustratie en verdriet

Hoe beoefen je mindfulness?

Er zijn simpele mindfulness oefeningen die je in je dagelijkse leven kunt doen om je aandacht in het hier en nu te brengen.

  • Bodyscan. Een bodyscan is een mindfulness meditatie-oefening waarbij je je lichaam scant op pijn, spanning of iets ongebruikelijks.
  • Focus op je ademhaling. Je geest is enorm krachtig. Maar je ademhaling is dat ook. Door je te focussen op je ademhaling, breng je jezelf terug in het moment.
  • Luister met aandacht. Vaak luisteren we alleen maar om te reageren. Maar probeer eens echt te luisteren.
  • Actieve meditatie. Bij actieve meditatie ligt de focus op het lichaam. Deze vorm van meditatie is bedoeld om uit je hoofd en weer terug in je lichaam te komen.
  • Doe iets met volledige aandacht. Kies iedere dag een taak en richt je daar volledig op. Zonder afleidingen. Geen podcast in je oren, telefoon in je hand of muziek op de achtergrond.

Hier vind je meer informatie over 5 mindfulness oefeningen die je dagelijks kunt doen.

quote over mindfulness

Mindfulness in het dagelijkse leven

Hoe breng je de bewuste aandacht die je tijdens het mediteren hebt ontwikkeld mee in de dingen die je dagelijks doet? Doe eens alsof je iets wat je dagelijks doet voor het eerst doet. Of het nu het bewust eten van je ontbijt is (misschien ontdek je dat je geitenyoghurt helemaal niet lekker vindt), het schoonmaken van je lichaam onder de douche of het volledig aanwezig zijn tijdens een gesprek.

Benader je dagelijkse taken met een nieuw soort nieuwsgierigheid – zelfs als je iets al duizenden keren hebt gedaan. Stel jezelf de vraag: ‘Wat neem ik op dit moment waar?’. Wees je bewust van alle sensaties. Wat kun je in dit moment ontdekken?

Oefenen met mindfulness

Een korte meditatie aan het begin van je dag zorgt ervoor dat je de rest van je dag doorbrengt met meer aandacht, een betere focus en een positieve stemming. Probeer eens de meditatie Mindfulness in de ochtend uit de Meditation Moments app en breng je aandacht terug in het hier en nu.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat is de betekenis van mindfulness?

Mindfulness is het volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Zonder afleidingen of oordelen van jezelf of buitenaf. Je bent je bewust van je gedachten en gevoelens, maar laat je er niet door meeslepen.

Wat is het verschil tussen meditatie en mindfulness?

Mindfulness en meditatie hebben veel overeenkomsten, maar toch verschillen ze van elkaar. Je kunt meditatie het beste zien als een manier om mindful te leven. Meditatie is het middel en mindfulness het doel. Tijdens het mediteren leer je om aanwezig te zijn in het hier en nu. Je wordt je bewust van je gedachten en observeert ze, zonder ze te beoordelen of te wensen dat ze anders zijn. Dit bewustzijn kun je dan weer gebruiken in je dagelijkse leven. En dat is waar mindfulness om draait.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis