"Je moet een moment rust nemen”

Michael Pilarczyk

michael pilarczyk meditatie.jpg
dolfijn-michael.jpg

Een levensdroom 

Michael's spirituele reis (door Natasja Bijl)

Tijdens jouw live events of in interviews heb je het vaak over jouw eigen spirituele reis en hoe die reis jouw leven heeft veranderd. Kun je daar iets over vertellen?

‘Ik had een droom, een levensdroom, ik wilde gaan zeilen. In 2010 begon ik aan die zeiltocht met het idee om nooit meer naar Nederland terug te keren. Ik had het op dat moment helemaal gehad met mijn leven. Ik was opgebrand door jarenlang te hard werken en veel stress, zowel zakelijk als privé. Ik noem die reis nu ook wel ‘mijn reis naar het nietsdoen’. In de eerste weken waren er nog vrienden aan boord, maar op een gegeven moment was ik alleen op de oceaan. Geen land te zien, waar ik ook keek alleen maar water. Ik was alleen met de stilte en raakte daar vertrouwd mee.

Op een morgen zag ik hoe de mist langzaam optrok en een dolfijn, naast mijn boot, uit het water sprong. Ik begon tegen het dier te praten en realiseerde me dat ik voor het eerst weer aan iets dacht. In de drie dagen daarvoor had ik werkelijk geen enkele gedachte gehad. Een bijzondere ervaring!

Dit bleek pas het begin, want wat ik toen nog niet kon vermoeden was dat ik aan de basis stond van een grote spirituele reis waarin ik dingen leerde die ik later in mijn leven, als levenscoach, aan anderen door zou geven. Een van de meest belangrijke lessen die ik destijds ontving is dat je in de stilte alles kunt horen. Je wensen en verlangens vind je daar, zelfs antwoorden op vragen die al wekenlang door je hoofd spelen en je ’s nachts wakker houden. De grote vraag is: ben je bereid die stilte toe te laten en ernaar te luisteren?

Een tweede zeer bijzondere en onvergetelijke ervaring deed zich voor op Bali in 2013. Daar ontmoette ik mijn spirituele gids Anah Maa. Ze nam me mee naar de heilige moedertempel Pura Basukian Puseh Jagat. We knielden voor het altaar neer en Anah Maa zei: “Laat het maar gebeuren.” Ik sloot mijn ogen, zag een helder wit licht en dreef naar een plek waar tijd, plaats en ruimte niet bestond. In een andere dimensie was ik één met het universum, met het leven, met de oneindigheid. Ik was in “het moment nu”, waarin alle momenten, alle dimensies, alle niveaus van bewustzijn en verleden, heden en toekomst samenvallen.’

anah_michael.jpg
michael_sailing.jpg

Geleide meditaties

Hoe inspireer jij mensen hun eigen spirituele reis te maken?

‘Mijn reis op zee en de heilige ervaring in de tempel op Bali leerden mij hoe belangrijk het is om te mediteren, stil te zijn en te ervaren wie je in essentie bent. We zijn niet onze gedachten, onze gevoelens, onze steeds terugkerende, favoriete problemen. Ook al denken we vaak van wel. Als je mediteert kun je afstand nemen en waarnemen dat gedachten en gevoelens komen en gaan.

De geleide meditatie is een vast onderdeel van onze live-events. Zelfs de meest nuchtere, sceptische bezoekers ervaren op dit soort dagen dat er tijdens die meditaties iets magisch gebeurt. Ik zie mensen huilen, lachen, bijna verliefd zijn op het leven. Ogen die weer gaan stralen. Harten die opengaan. Mensen die zich oprecht dankbaar voelen. Alle positieve reacties tijdens onze events, maar ook naar aanleiding van de live-meditaties op Facebook, waar soms meer dan duizend personen aan deelnemen, doen ons beseffen hoe groot de vraag is naar goede Nederlandstalige meditaties. En ik begrijp dat wel. We leven in een hectische tijd, mensen zijn drukker dan ooit. Tegelijkertijd leven we in het nieuwe bewustzijn. Mensen voelen aan dat het tijd wordt om meer vanuit liefde, overvloed en verbondenheid te gaan leven en zoeken naar een manier om te ontspannen, de dag in stilte te starten of ergens een rustmoment te nemen. Veel mensen hebben het gevoel dat ze zoveel moeten. Het enige wat je echt moet doen is een moment rust nemen.’

Meditation Moments


Was dit de aanleiding om een meditatie-app uit te brengen?

‘Ja, vanuit die behoefte en de steeds terugkerende vraag: “Michael, wanneer komt er weer een nieuwe meditatie?”, hebben we de Meditation Moments App ontwikkeld. Het resultaat is werkelijk prachtig! De meditaties zijn in zeven categorieën ingedeeld: start je dag, slaap lekker, relax, korte breaks, inspiratie, visualisatie, minder stress en variëren van 3 tot 45 minuten. En er is ook een sectie met alleen muziek. Alle muziektracks heb ik samen met de bekroonde componist Diederick Huizinga en een team van talentvolle muzikanten gecomponeerd. We hebben speciale geluiden en frequenties gebruikt die een rustgevend effect hebben.

Wat ik hoop is dat Meditation Moments voor veel mensen een tool wordt die bijdraagt aan een happy and healthy life, met meer rust, ontspanning, focus en geluk.’