Slaap

Slaap is van levensbelang. Je wordt er een leuker mens van! Ontdek hier hoe je jouw nachtrust kunt verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel slaap heb ik nodig als volwassen persoon?

De meeste mensen functioneren het beste bij 7 tot 9 uur slaap per nacht. Natuurlijk speelt de kwaliteit van de slaap hierbij ook een rol. Iemand die dieper slaap, kan misschien prima functioneren met een uur minder slaap per nacht. Blijf daarom altijd luisteren naar je eigen lichaam.

Waarom kan ik niet slapen?

Soms is onze levensstijl de boosdoener. Een slecht slaapritme, weinig beweging gedurende de dag, het gebruik van technologie en het drinken van cafeïne en alcohol kunnen allemaal voor een slechte nachtrust zorgen. Stress is een andere factor die sterk gelinkt is aan slaap. Volgens onderzoek slapen mensen met minder stress langer dan mensen met meer stress (7.1 uur versus 6.2 uur) Als je veel stress hebt, blijven de gedachten vaak door je hoofd racen zodra deze het kussen raakt. Die gedachten waren er eerder al, maar komen aan de oppervlakte nu er geen afleidingen meer zijn. Als je deze gedachten niet los kunt laten, is het haast onmogelijk om snel in slaap te vallen.

Ik ben een slechte slaper. Wat nu?

Slecht slapen is enorm vervelend en kan je dagelijkse leven op een negatieve manier beïnvloeden. Maar er zijn dingen die je zelf kunt doen om beter te slapen. Het programma In 7 dagen beter slapen uit de Meditation Moments app laat je kennismaken met verschillende soorten meditaties, oefeningen en muziek, zodat je makkelijker in slaap valt.

Wat is REM-slaap?

REM-slaap komt aan het einde van de slaapcyclus voor. Je ervaart de eerste cyclus van de REM-slaap ongeveer 60 tot 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. In tegenstelling tot andere slaapfasen, zijn je hersenen tijdens de REM-slaap heel actief. Je brein is op dat moment druk bezig met het verwerken van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, waardoor je ogen snel heen en weer bewegen (terwijl ze gesloten zijn). Hier komt de naam Rapid Eye Movement dan ook vandaan.

Wat is diepe slaap?

Als je slaapt, wisselt je lichaam tussen vier slaapfases. Eén van deze fases is de diepe slaap. Tijdens de diepe slaapfase ben je ontspannen en ver weg. Je ademhaling is langzaam en je hart klopt minder snel. In deze fase win je energie voor de nieuwe dag. Er is een kleine kans dat je wakker wordt, maar als dit toch gebeurt kan je je erg verstrooid voelen.

Hoe val ik sneller in slaap?

Vaak zijn het onze eigen gedachten die ons uit onze slaap houden. Meditatie zorgt er niet alleen voor dat je sneller in slaap valt, maar ook dat je langer doorslaapt. Dit komt omdat je beter kunt slapen met een rustige geest.

Hoe kan ik beter slapen?

Dit ligt aan de oorzaak van jouw slaapproblemen. Ga eerst voor jezelf na waarom je niet goed slaapt. Heb je lichamelijke pijn die voortkomt uit stressklachten? Dan kan een body stress release behandeling direct voor verlichting zorgen. Houden je eigen gedachten je uit je slaap? Neem dan in de avond de tijd om de dag af te sluiten en al je zorgen los te laten. Als je niet kunt slapen kan het fijn zijn om al je gedachten in een boekje op te schrijven. Hierna is het makkelijker om ze uit je gedachten te zetten. Een avondmeditatie is ook een fijne manier om de dag af te sluiten. Meditatie brengt je gedachten tot rust zodat je makkelijker in slaap kunt vallen.

Hoe ziet gezonde slaap eruit?

Goed slapen betekent dat je binnen 30 minuten in slaap valt, maximaal één keer wakker wordt gedurende de nacht en je energiek voelt als je opstaat in de ochtend.

Wat is de beste meditatie om beter te slapen?

Als je meditatie wilt gebruiken om beter te slapen, is het belangrijk om een meditatie te kiezen die je geest rustig maakt. Alle meditaties uit de categorie Slaap lekker uit de Meditation Moments app zijn geschikt om te doen voor het slapengaan.

Wat zijn slaapverhalen?

Slaapverhalen zijn ingesproken, dromerige verhalen die zijn ontworpen om je geest voor te bereiden op een goede nachtrust. Door naar een verhaal te luisteren, verleg je je aandacht. Je denkt niet meer aan je zorgen en kunt heerlijk ontspannen.