9 voedingsmiddelen die helpen tegen stress en burn-out

9 voedingsmiddelen die helpen tegen stress en burn-out

25 mei 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
zoete aardappel

Ben je vaak gestrest of heb je last van burn-out klachten? Dan is kijken naar wat je eet een goede eerste stap. Voeding heeft namelijk direct impact op de gezondheid van je darmen en je welzijn in het algemeen. Ontdek in dit artikel wat de beste voeding is bij stress en burn-out klachten.

Wat moet je eten als je een burn-out hebt?

Een gezond dieet geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt en zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt om met stressvolle situaties om te gaan. Dit is enorm belangrijk als je last hebt van stress of burn-out symptomen.

Het lastige is dat er geen pasklare aanpak bestaat als het gaat om een gezond voedingspatroon. Ieder lichaam is anders – en verschillende lichamen hebben verschillende dingen nodig. Toch is het voor iedereen belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten en voldoende vezels en eiwitten binnen te krijgen.

Heb je last van stress? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk verschillende groente- en fruitsoorten eet en dat je 1,5 tot 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt. Het is het beste om de eiwitten over dierlijke en plantaardige producten te verdelen (zoals zuivel, bonen, peulvruchten, vlees en vis).

Welk eten verlaagt stress?

Hoewel geen voedingsmiddel of drankje op kan tegen het effect van een gezond en gevarieerd voedingspatroon, zijn er wel een aantal voedingsmiddelen met stressverlichtende eigenschappen. Het is belangrijk om dit voedsel niet als een snelle oplossing tegen stress te zien, maar als een toevoeging aan een gezond eetpatroon.

1. Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn rijk aan complexe koolhydraten die de aanmaak van serotonine bevorderen. Serotonine is een neurotransmitter die een positieve invloed heeft op onze stemming en helpt bij het reguleren van stress. Daarnaast bevatten zoete aardappelen vitamine C, wat kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van de aanmaak van stresshormonen.

2. Schelpdieren

Schelpdieren (zoals mosselen, oesters en kokkels) zitten vol met omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen stress verlichten. Oesters zitten daarnaast ook vol met zink en ijzer. Onderzoek heeft een tekort aan zink gelinkt aan angstgevoelens. Een laag ijzergehalte kan namelijk zorgen voor gevoelens van angst en depressie.

3. Vette vis

Vette vis (zoals zalm, makreel en sardines) is ook rijk aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. Ze bevorderen ook de productie van serotonine, wat voor een kalmerend effect zorgt.

4. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zitten vol met magnesium! Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de reactie van het lichaam op stress. Het helpt de spieren te ontspannen, bevordert een gevoel van kalmte en kan angst verminderen. Je kunt zonnebloempitten bijvoorbeeld toevoegen aan een salade of kommetje yoghurt.

5. Kikkererwten

Kikkererwten zijn rijk aan tryptofaan. Dit is een aminozuur dat nodig is voor de productie van serotonine. Daarnaast zijn kikkererwten ook een goede bron van vezels en complexe koolhydraten (complexe koolhydraten geven de energie langzaam vrij en helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel). Dit kan helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen.

6. Kamillethee

Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het bevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken en die helpen bij het verminderen van stress en angst. Kamillethee kan ook zorgen voor een ontspannen gevoel en bevordert de nachtrust. Slaap je slecht? Maak het drinken van een kopje kamillethee onderdeel van je avondroutine.

7. Orgaanvlees

Orgaanvlees (bijvoorbeeld  lever) is niet iedereen zijn ding. Maar als je wel vlees eet, is orgaanvlees een van de beste bronnen van vitamine D, B en zink. Vitamine B speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het zenuwstelsel en het reguleren van je stemming.

8. Pure chocolade

Als je een chocoladeliefhebber bent, hebben we goed nieuws voor je. Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (meer dan 70% cacao) bevat flavonoïden en antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van stress. Chocolade stimuleert ook de productie van endorfines. Dit zijn neurotransmitters die als eigenschap hebben om stress te onderdrukken en plaats te maken voor een gevoel van geluk.

Een onderzoek toonde aan dat mensen die een chocoladedrankje per dag dronken (die gelijk stond aan ongeveer 45 gram pure chocolade) zich rustiger en kalmer voelden dan degenen die dat niet deden.

9. Donkere bladgroenten

Donkere bladgroenten (zoals spinazie, boerenkool en snijbiet) zijn allemaal rijk aan magnesium. Verder zit er ook veel vitamine B, foliumzuur en vezels in bladgroenten, die allemaal een positieve invloed hebben op je stemming en welzijn in het algemeen.

Welk eten verlaagt stress?
  • Zoete aardappel
  • Schelpdieren
  • Vette vis
  • Zonnebloempitten
  • Kikkererwten
  • Kamillethee
  • Orgaanvlees
  • Pure chocolade
  • Donkere bladgroenten
Welke thee kun je het beste drinken bij een burn-out?

Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het bevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken en helpen bij het verminderen van stress en angst. Kamillethee kan ook zorgen voor een ontspannen gevoel, wat kan leiden tot een goede nachtrust.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis