Deze ochtendroutine helpt je beter om te gaan met stress

Deze ochtendroutine helpt je beter om te gaan met stress

9 mei 2023
Bewerkt op 22 november 2023
ochtendroutine thee

Veel mensen beginnen hun dag met een opgejaagd of overweldigend gevoel. En hoewel het verleidelijk is om je wekker zo laat mogelijk te zetten, meteen naar je telefoon te grijpen en je ontbijt te vervangen door een kop koffie, ga je je hier niet beter door voelen.

Het hebben van een ochtendroutine kan je helpen om de juiste toon voor de dag te zetten en stress in de ochtend te verminderen. Hier zijn 7 tips om je huidige ochtendflow te vernieuwen voor een rustige start van je dag.

1. Bereid je voor

Een goede ochtend begint al de avond ervoor. Weten wat je de volgende dag gaat doen en op welke taken je je moet focussen, helpt je om met een rustig gevoel de nacht in te gaan.

Misschien vind je het fijn om de avond ervoor alvast je to-dolijst voor de volgende dag door te nemen, je outfit klaar te leggen en je werktas in te pakken. Dit bespaart je de nodige tijd en stress als je in de ochtend je sleutels probeert te zoeken terwijl je al uit de deur had moeten zijn.

2. Zet je wekker eerder

De meeste mensen hebben de neiging om te snoozen, zo lang mogelijk in bed te blijven liggen en zich uiteindelijk te verslapen. Dit zorgt allemaal voor onnodige stress.

Door je wekker 10 minuten eerder te zetten, kun je je dag op een kalme manier beginnen. Je geeft jezelf de tijd om even stil te staan bij de nieuwe dag en hoeft niet gehaast de deur uit te racen.

vrouw ochtendroutine

3. Grijp niet direct naar je telefoon

Grijp je naar je telefoon zodra je wakker wordt? Je bent niet de enige. Maar dit betekent niet dat het een gezonde gewoonte is.

Niemand zou het fijn vinden als tientallen vreemde mensen onze slaapkamer binnen zouden komen in de ochtend. Maar toch laten we deze mensen onze gedachten binnentreden door gelijk onze sociale media te checken als we wakker worden.

Als je meteen naar je telefoon grijpt zodra je wakker wordt, overspoel je je hersenen met prikkels, negativiteit en meldingen. En dit is enorm stressvol. Neem jezelf daarom voor om tijdens het eerste uur dat je wakker bent niet door je sociale media heen te scrollen of nieuwe berichten te lezen.

4. Mediteer

Veel mensen vinden de ochtend het beste moment om te mediteren. De rest van de wereld is nog niet wakker en de werkdag is nog niet begonnen. Het rustige karakter van de ochtend maakt het makkelijker om je bewust te worden van je gedachten en je hoofd tot rust te brengen voor de (vaak chaotische) dag begint.

Een ochtendmeditatie bereid je voor op de dag die komen gaat door je gedachten tot rust te brengen. Tijdens de meditatie kun je ook bepalen hoe jij je de rest van de dag wilt voelen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Probeer deze geleide ochtendmeditatie

Begin je dag bijvoorbeeld met de 5 minuten meditatie Helderheid en rust (categorie Start je dag). Je kunt alle meditaties uit de Meditation Moments app downloaden voor offline gebruik zodat je ze kunt afspelen met de ‘niet storen’-functie aan.

5. Beweeg of stretch je lichaam

Je dag beginnen met beweging of je lichaam stretchen zorgt voor een positief gevoel. Je voelt je niet alleen meer in verbinding met je lichaam, maar hebt ook al je eerste taak van de dag volbracht.

Dit betekent niet dat je iedere ochtend in de sportschool hoeft te staan. Een paar minuten je lichaam stretchen zal je vaak precies geven wat je nodig hebt: het verlichten van eventuele pijn en spanning en je lichaam voorbereiden op de komende dag.

Yoga en Flow mockup

In de Meditation Moments app vind je yogasessies die je goed in de ochtend kunt doen. Probeer eens de 6 minuten Yoga stretch voor een korte pauze. Als je meer tijd hebt, is de sessie Yoga om je dag energiek te beginnen ook een goed begin van je dag.

6. Eet een gezond ontbijt

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je ontbijt over te slaan om een paar extra minuten te winnen in de ochtend, is dit voor de meeste mensen niet de beste keuze. Niet ontbijten kan namelijk zorgen voor hoofdpijn, migraine en duizeligheid (als je hier gevoelig voor bent).

Een gezond ontbijt geeft je de energie en gezonde voedingsstoffen die je nodig hebt voor de nieuwe dag. En dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Je kunt ‘overnight oats’ maken die je de avond van tevoren al in de koelkast zet (dit is havermout die ‘overnacht’ in de koelkast). Andere snelle en gezonde opties zijn yoghurt met fruit, zaden en noten en een omelet met groenten.

7. Spreek je dankbaarheid uit

Vaak vergeten we dat het feit dat we ’s ochtends wakker worden het eerste is waar we dankbaar voor zouden moeten zijn. Je dankbaarheid uitspreken verbetert je stemming, maakt je veerkrachtiger en vermindert stress. Dankbaar zijn kan zelfs gevoelens van angst en depressie verminderen.

Dankbaarheid uiten is iets wat iedereen kan doen. Misschien vraag je je af waar je dankbaar voor kunt zijn. Maar dit kan iets heel eenvoudigs zijn, zoals het zeggen van ‘dankjewel’ voor een nieuwe dag of dankbaar zijn omdat je kunt uitslapen na een lange werkweek.

We hebben allemaal een ochtendritueel nodig. Je overweldigd of opgejaagd voelen in de ochtend zet een verkeerde toon voor de dag en kan leiden tot stress en een slechte nachtrust. Door kleine veranderingen te maken (eerder opstaan, mediteren en dankbaarheid uitspreken) zorg je voor meer rust in je hoofd en begin je je dag op een positieve manier.

Waarom is een ochtendroutine zo belangrijk?

We hebben allemaal een ochtendritueel nodig. Je overweldigd of opgejaagd voelen in de ochtend zet een verkeerde toon voor de dag en kan leiden tot stress en een slechte nachtrust. Door kleine veranderingen te maken (eerder opstaan, mediteren en dankbaarheid uitspreken) zorg je voor meer rust in je hoofd en een positief begin van je dag.

Wat is een goede ochtendroutine tegen stress?
  1. Bereid je voor
  2. Zet je wekker eerder
  3. Grijp niet direct naar je telefoon
  4. Mediteer
  5. Beweeg of stretch je lichaam
  6. Eet een gezond ontbijt
  7. Spreek je dankbaarheid uit
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis