Kindermeditatie: de positieve effecten van meditatie op kinderen

Kindermeditatie: de positieve effecten van meditatie op kinderen

30 september 2020
Bewerkt op 2 april 2024
kindermeditatie

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zitten veel in hun hoofd. Dit kan leiden tot onrust, stress en slecht slapen. Nemen de gedachten en emoties de overhand? Dan is een kindermeditatie een fijne manier om te ontspannen en naar binnen te keren. Meditatie voor kinderen klinkt misschien als een onmogelijke taak in het begin, maar de voordelen zijn enorm.

Wat is kindermeditatie?

Kinderen kunnen een enorme druk voelen door de prestatiegerichte samenleving waarin ze leven. Niet alleen ouders, maar ook leraren en andere familieleden kunnen hoge verwachtingen van ze hebben. Er wordt verwacht dat ze hoge cijfers halen, hun huiswerk maken en ook nog afspreken met vrienden en vriendinnen na school. Meditatie leert kinderen op jonge leeftijd al om bij hun gevoelens stil te staan, beter te communiceren en efficiënter aan schoolopdrachten te werken.

Een kindermeditatie is een geleide meditatie die speciaal is ontworpen voor kinderen. Vaak wordt er een verhaal verteld met een verborgen boodschap en leren kinderen ondertussen om beter te ademen en zich te ontspannen. De boodschap kan van alles zijn: van het loslaten van negatieve gedachten tot het doen van een wens. In de Meditation Moments app staan verschillende kindermeditaties.

Wat zijn de effecten van een kindermeditatie?

Kinderen die al jong leren mediteren, nemen dit de rest van hun leven mee. Dit zijn een aantal positieve effecten van kindermeditatie:

  • Kalmer en rustiger worden
  • Beter concentreren
  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Meer fantasie en creativiteit
  • Beter slapen
  • Beter omgaan met emoties
kindermeditatie in bed

Op welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met mediteren?

Meditatie is geschikt voor iedereen en alle leeftijden. En hoewel het als een opgave kan klinken om een kind te leren mediteren – we weten allemaal dat in stilte zitten niet makkelijk is – kunnen kinderen al op jonge leeftijd profiteren van de voordelen van meditatie.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen pas vanaf de leeftijd van 4-5 jaar een volledig ontwikkeld bewustzijn hebben. Toch kunnen ze al eerder beginnen met meditatie. Voor de jongste meditatiebeoefenaars zal meditatie er meer uitzien als bewust bewegen. En vanaf de leeftijd 3-4 kunnen ze zich op een verhaal focussen.

Hoe leer je kinderen mediteren?

Er wordt vaak aangeraden om een rustige en comfortabele plek te zoeken als je gaat mediteren. Voor kinderen is dit ook belangrijk! Kinderen kunnen het in het begin misschien wat onwennig of zelfs een beetje spannend vinden. Het is daarom belangrijk dat ze mediteren in een veilige en rustige omgeving waar ze zich prettig voelen, dicht bij een ouder of vertrouwd persoon.

Zorg ervoor dat je kind niet afgeleid kan worden en dat de ruimte stil is. Laat hem of haar lekker en comfortabel zitten of liggen, bijvoorbeeld met een dekentje. Kan je kind zijn of haar ogen niet dicht houden? Of verandert hij of zij veel van houding? Dat is allemaal goed, er zijn geen eisen of verplichtingen.

Een heel fijn moment om te mediteren is bijvoorbeeld ’s avonds in bed. Zo kun je op een fijne manier samen ontspannen de dag afsluiten en er echt een momentje en ritueel van maken.

Staan jouw kids nog niet gelijk te springen om te leren mediteren? Maak je geen zorgen. Er zijn genoeg andere manieren waarop je kinderen kennis kunt laten maken met thema’s als meditatie, mindfulness en bewustzijn. Het creëren van een avondroutine voor het slapen, het eten van een gezamenlijke avondmaaltijd en het bewust zijn van de omgeving tijdens het wandelen met de hond zijn hier voorbeelden van.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Kindermeditatie app

Hoe vaker je samen met je kind(eren) mediteert, hoe sneller het een routine wordt en hoe meer effect het zal hebben. Ben je op zoek naar een kindermeditatie app?

In de Meditation Moments app staan verschillende meditaties voor kinderen. Deze kindermeditaties hebben verschillende lengtes, van 4 tot 14 minuten.

Alle meditaties worden begeleid door een stem en hebben op de achtergrond rustgevende muziek met rustgevende tonen en frequenties. Je kind hoeft alleen maar te luisteren en te ontspannen.

Kinderen kunnen na de meditaties niet alleen beter slapen, maar leren door naar het verhaal te luisteren ook meer over thema’s als dankbaarheid, innerlijke kracht en positieve gedachten.

Probeer deze geleide kindermeditatie

Luister naar de gratis geleide meditatie ‘De toverspiegel’ samen met je kind(eren). De meditatie duurt 10 minuten, waardoor het een heerlijke manier is om samen een paar minuten te ontspannen. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Yoga voor kinderen

Kinderyoga laat kids op een speelse manier kennismaken met yoga en mindfulness. Een kind laten stilzitten om te mediteren, kan soms namelijk een behoorlijke opgave zijn. Op deze momenten is kinderyoga een goede oplossing. Kinderyoga helpt kinderen niet alleen rustiger te worden, het helpt ze ook om beter om te leren gaan met alle emoties die bij het kind-zijn horen.

De Meditation Moments app heeft verschillende yogalessen die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. De lessen zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar en worden geleid door kinderyogadocent Marieke van Ginneken.

Leren mediteren hoort leuk te zijn. Het is daarom belangrijk dat we meditatie niet opdringen aan kinderen. Sommige kinderen kunnen moeiteloos in stilte zitten, terwijl dit voor anderen onbekend en onprettig voelt. Ga samen op ontdekking naar welke manier van meditatie het beste bij het kind past.

Wanneer kunnen kinderen beginnen met mediteren?

Meditatie is geschikt voor iedereen en alle leeftijden. Voor de jongste meditatiebeoefenaars zal meditatie er meer uitzien als bewust bewegen. Vanaf de leeftijd 3-4 kunnen kinderen zich op een verhaal focussen en vanaf 4-5 hebben ze een volledig ontwikkeld bewustzijn.

Hoe leer je kinderen mediteren?

Het is voor kinderen belangrijk dat ze mediteren in een veilig en rustige omgeving waar ze zich prettig voelen, dicht bij een ouder of vertrouwd persoon. Vervolgens kun je een geleide kindermeditatie afspelen en deze samen beluisteren.

Waar vind ik een kindermeditatie met een verhaal?

In de Meditation Moments app staan verschillende meditaties voor kinderen. Deze kindermeditaties hebben verschillende lengtes (4-14 minuten).

Alle kindermeditaties worden geleid door een stem en hebben rustgevende muziek op de achtergrond. De meditaties vertellen een verhaal over thema's als dankbaarheid, innerlijke kracht en positieve gedachten.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis