Sporten tegen stress: hoe verminder je stress door te bewegen?

Sporten tegen stress: hoe verminder je stress door te bewegen?

18 juli 2023
Bewerkt op 18 januari 2024
vrouw sport tegen stress

Voor veel mensen is sporten het laatste wat ze willen doen als ze gestrest zijn. Maar toch heeft sporten enorm veel voordelen als je stress ervaart. Beweging is goed voor je fysieke gezondheid en helpt bij het verminderen van stress. Maar hoe werkt dit precies? En kan sporten kwaad als je burn-outklachten hebt? Je leest hier hoe je sport in kunt zetten bij het herstel van mentale uitputting of een burn-out en welke sporten tegen stress het beste werken.

Waarom is sporten goed tegen stress?

Hoe komt het dat je je vaak beter voelt na het sporten? Zelfs op de dagen dat je er in eerste instantie tegenop zag? Mensen die graag sporten herkennen allemaal het fijne gevoel na een sportsessie. Dan komt namelijk het gelukshormoon endorfine vrij. Dit is een natuurlijke pijnverlichter die stress vermindert en je stemming een boost geeft.

Veel mensen ervaren een ontspannen gevoel na het sporten. Je hoofd is leeg en je hebt de zorgen van de dag achter je gelaten. Sporten zorgt daarom vaak voor voldoening. Je lichaam is moe na een sportsessie en je voelt je tevreden.

Let er wel op dat je voor een goede nachtrust het beste aan het einde van de middag of het begin van de avond kunt sporten. Je lichaam heeft dan nog even de tijd om tot rust te komen voordat je naar bed gaat.

Sporten en burn-outherstel

Het is bewezen dat lichte bewegingsvormen een positieve invloed hebben op het algemene welzijn. Iedereen zou er baat bij hebben om meer te bewegen. Niet alleen als je stress ervaart, maar ook als je last hebt van burn-outklachten kan sporten helpen om je beter te voelen en sneller te herstellen.

Je vraagt je misschien af of sporten met een burn-out wel verstandig is. Sporten kan namelijk voor extra fysieke belasting zorgen. Dit terwijl je tijdens een burn-out vaak al fysieke en emotionele uitputting ervaart. Het is daarom belangrijk om altijd naar je eigen lichaam te luisteren. Voor de zekerheid kun je eerst overleggen met een medisch professional of het verstandig is om te sporten met een burn-out.

Welke sport bij burn-out?

Wil je tegen stress of een burn-out? Vermijd dan intensieve sporten, zoals hardlopen, zware krachttraining of HITT-training. Na iedere inspanning moet je lichaam zich namelijk weer herstellen. Sporten tijdens burn-out hoort ontspannen te zijn. Je mindset speelt hier ook een grote rol bij. Herinner jezelf eraan dat je niet hoeft te presteren.

Volgens onderzoek werken vooral aërobe oefeningen met een gemiddelde intensiteit (zoals joggen, fietsen en dansen of shaken) goed bij het herstellen van een burn-out. Deze oefeningen hebben meestal betrekking op het hele lichaam en laten je hart sneller kloppen voor een langere tijd.

Ontploft je hoofd? Of loop je mentaal vast? Probeer eens een Flow-sessie. Tijdens een Flow-sessie worden beweging, dans, ademhaling en visualisatie gecombineerd. Flow verlegt de focus van je hoofd naar je lijf. Dit maakt het makkelijker om stress en spanning los te laten.

Ervaar zelf hoe het voelt om je hoofd leeg te maken met Flow. Probeer eens de sessie Flow voor meer energie.

Flow frame 2.png

Yoga bij stress en burn-out

Als je veel stress ervaart of herstellende bent van een burn-out, heeft je lichaam extra veel rust en slaap nodig. Misschien kun je het niet opbrengen om te sporten of heb je geen energie om je lichaam te bewegen. Het beste wat je in dit geval kunt doen is om naar de signalen van je lichaam te luisteren.

Heb je rust nodig maar wil je toch actief herstellen van een burn-out? Probeer dan eens yoga. Yoga is een van de beste bewegingsvormen tegen stress met een lage intensiteit. Het vermindert spanning in je lichaam (wat het gevolg kan zijn van mentale uitputting) en heeft een positief effect op je welzijn in het algemeen.

Een aantal voordelen van yoga zijn:

  • Opent de delen van je lichaam waar je spanning vasthoudt
  • Stimuleert het stromen van je levensenergie
  • Helpt je om je lichaam beter te begrijpen
  • Yogahoudingen en ademhalingstechnieken zorgen voor een rustige geest

Wil je meer leren over yoga? We hebben een gids opgesteld met alles wat je moet weten over yoga voor beginners.

In de Meditation Moments app vind je verschillende yogalessen. Alle lessen zijn te bekijken via desktop en mobiel en zijn geschikt voor alle niveaus.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Kun je sporten met een burn-out?

Het is bewezen dat lichte bewegingsvormen een positieve invloed hebben op het algemene welzijn. Sporten kan helpen om je beter te voelen en sneller te herstellen. Niet alleen als je stress ervaart, maar ook als je last hebt van burn-out klachten.

Ben je vaak ziek of heb je last van extreme vermoeidheid? Overleg dan eerst met een medisch professional of het verstandig is om te sporten met een burn-out.

Hoe verminder je stress- en burn-outklachten door te bewegen?
  • Vermijd intensieve sporten (zoals zware krachttraining en HITT-training)
  • Beweeg regelmatig op gemiddelde intensiteit (probeer een Flowsessie of yogales)
  • Luister naar je lichaam
  • Zorg dat je plezier hebt (je hoeft niet te presteren!)
  • Wees vriendelijk voor jezelf
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis