Waarom heb ik last van een opgejaagd gevoel en wat kan ik eraan doen?

Waarom heb ik last van een opgejaagd gevoel en wat kan ik eraan doen?

19 juli 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
vrouw heeft last van opgejaagd gevoel

Voel je je altijd gehaast, terwijl dit niet nodig is? Of heb je het idee dat er iets door je lichaam raast? Als het leven voelt als een race en je iedere dag van de ene taak naar de andere haast, kan dit zorgen voor een opgejaagd gevoel. Misschien loop je snel, praat je snel of ren je als een gek rond terwijl je probeert om alle ballen in de lucht te houden.

Altijd gehaast zijn zorgt vaak voor gevoelens van angst en kan je mentale en fysieke gezondheid negatief beïnvloeden. Je vraagt je misschien af hoe je langzamer kunt leven (en tegelijkertijd toch al je dagelijkse verantwoordelijkheden kunt vervullen). Het geheim zit hem in het vertragen.

Waarom heb ik last van een opgejaagd gevoel?

De snelle wereld waarin we leven vraagt veel van ons. Veel mensen zijn altijd onderweg, rollen van de ene afspraak in de andere en leven met de voortdurende angst om iets te missen. Of ze hebben de behoefte om altijd beschikbaar te zijn voor anderen, waardoor ze altijd ‘aan’ staan. Misschien herken jij dit ook wel.

Een overvolle agenda en een opgejaagd gevoel gaan vaak hand in hand. Vaak komt dit doordat je meer ‘ja’ zegt dan eigenlijk goed voor je is. Misschien ben je voor drie verjaardagen uitgenodigd, maar verlang je eigenlijk naar een rustig weekend. En in plaats van ‘nee’ te zeggen tegen je vrienden of familie, probeer je op drie plekken tegelijk te zijn, waardoor je met een opgejaagd en geïrriteerd gevoel achterblijft.

Signalen van een opgejaagd gevoel

Last hebben van een opgejaagd gevoel betekent eigenlijk dat je altijd in een verhoogde staat van stress leeft. En dit kan negatieve gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid op lange termijn.

Aan de volgende signalen kun je herkennen of je last hebt van een opgejaagd gevoel:

 • Je haast je van de ene naar de andere taak
 • Je bent geïrriteerd als iets langer duurt dan je had verwacht
 • Je onderbreekt anderen in een gesprek
 • Je herhaalt je to-dolijst in gedachten
 • Je hebt het idee dat je altijd achterloopt op schema
 • Je doet vaak meerdere dingen tegelijk
 • Je hebt altijd het idee dat je haast hebt
 • Je voelt spanning in je lichaam

Wat zijn de gevolgen van een opgejaagd gevoel?

Hard werken en altijd ‘druk zijn’ wordt vaak als positief gezien. Maar altijd leven met een verhoogd stressniveau doet op lange termijn meer kwaad dan goed. Niet alleen verslechtert het je productiviteit, het vergroot ook de kans op depressie en een burn-out.

Een opgejaagd gevoel is vaak een teken dat je brein overprikkeld is. Je kunt moe worden, gevoelens van angst ervaren of sneller geïrriteerd raken. Dit kan ook je persoonlijke relaties met anderen op een negatieve manier beïnvloeden. Het kan moeilijk zijn om je te ontspannen of met je volledige aandacht aanwezig te zijn in een gesprek.

Hoe kom ik van een opgejaagd gevoel af?

Iedereen kan leren om te vertragen en op een rustiger tempo de dag door te komen. Bekijk de volgende vijf manieren om van een opgejaagd gevoel af te komen en beslis welke manier het beste bij jou past. Wees niet bang om verschillende manieren uit te proberen.

1. Vraag je af waar het opgejaagde gevoel vandaan komt

De eerste stap om van een gehaast gevoel af te komen, is om bij jezelf na te gaan wat de oorzaak is van het gevoel. Waarom voel je je opgejaagd? Ben je echt druk en heb je te weinig tijd voor alle dingen die je moet doen of ben je vooral druk in je hoofd?

Altijd productief moeten zijn van jezelf kan ook trauma gerelateerd zijn. Misschien ben je opgegroeid met het idee dat je hard moest werken om succesvol te zijn of noemden je ouders of verzorgers je ‘lui’ als je niks deed. Dit heeft je misschien doen geloven dat je altijd hard moet werken om ertoe te doen.

2. Beoefen mindfulness

Van de ene taak naar de andere leven en continu bezig zijn met de volgende stap, zorgt ervoor dat je het huidige moment verliest. Mindfulness is een praktische manier om van een opgejaagd gevoel af te komen omdat het je aandacht weer terug in het hier en nu brengt. Er zijn verschillende manieren waarop je mindfulness kunt beoefenen:

 • Meditatie
 • Wandelen in de natuur
 • Een paar keer diep ademen
 • Spreek je dankbaarheid uit
 • Bodyscan
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

3. Leer om gezonde grenzen te stellen

Een overvolle agenda kan de oorzaak zijn van een opgejaagd gevoel. Probeer je anderen altijd tevreden te houden en zeg je vaak ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen? Dan kan het belangrijk voor je zijn om grenzen te stellen.

Herinner jezelf eraan dat je niet de hele wereld op je schouders kunt dragen. Als je bang bent dat anderen jouw ‘nee’ niet begrijpen, kun je uitleggen dat je tijd nodig hebt om weer op te laden. Zo kun je diegene in de toekomst beter helpen.

4. Neem overdag kleine pauzes

Misschien sta je jezelf pas toe om rust te nemen zodra je alle taken van de dag hebt afgerond. Maar de waarheid is dat er altijd wel iets te doen is. Daarom is het belangrijk om kleine rustmomentjes voor jezelf te creëren gedurende de dag. Misschien kun je online een yogales volgen, thee voor jezelf maken, een korte meditatie doen of dansen op je favoriete nummer.

5. Prioriteer je taken

Prioriteiten stellen helpt je om rustig te blijven als het leven chaotisch aanvoelt. Welke dingen moet je echt doen? En welke dingen kunnen wachten? Focus je alleen op de belangrijke taken en laat de rest even voor wat het is.

Als je last hebt van een opgejaagd gevoel betekent dit vaak dat je een harde werker bent en de lat hoog legt voor jezelf. Maar je kunt niet alles alleen doen. En toch verwacht je dit vaak wel van jezelf. Spreek jezelf toe op een milde manier en herinner jezelf eraan dat een stap terug doen soms een perfecte keuze is.

Hoe kom ik van een opgejaagd gevoel af?
 1. Vraag je af waar het opgejaagde gevoel vandaan komt
 2. Beoefen mindfulness
 3. Leer om gezonde grenzen te stellen
 4. Neem kleine pauzes gedurende de dag
 5. Prioriteer je taken
Waarom voel ik me altijd gehaast?

De snelle wereld waarin we leven vraagt veel van ons. Veel mensen zijn altijd onderweg, rollen van de ene afspraak in de andere en leven met de voortdurende angst om iets te missen. Of ze hebben de behoefte om altijd beschikbaar te zijn voor anderen, waardoor ze altijd ‘aan’ staan. Misschien herken jij dit ook wel.

Een overvolle agenda en een opgejaagd gevoel gaan vaak hand in hand. Vaak komt dit doordat je meer ‘ja’ zegt dan eigenlijk goed voor je is.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis