Minder werkstress, meer me-time: zo doe je dat

Minder werkstress, meer me-time: zo doe je dat

1 augustus 2022
Bewerkt op 20 oktober 2022
me-time

Veel mensen hebben moeite om hun werk achter zich te laten in hun vrije tijd. Beantwoord je je mail terwijl je in de rij van de supermarkt staat? Werk je op zondagavond om een belangrijke presentatie voor maandag voor te bereiden? Of lig je in bed nog te piekeren over je werk? Deze subtiele signalen kunnen erop duiden dat de harmonie tussen je werk en privé verstoord is.

Wat gebeurt er als we geen tijd voor onszelf nemen?

Misschien heb je jezelf ervan overtuigd dat werken in je vrije tijd geen probleem is – het gaat tenslotte maar om een paar mailtjes. Maar we zijn ons niet bewust van de gevolgen van dit gedrag.

Altijd beschikbaar zijn en nooit de tijd nemen om op te laden, zorgt er uiteindelijk voor dat we met een halflege batterij op ons werk aankomen. Het is dan ook niet zonder reden dat veel mensen stressgerelateerde klachten als geen energie en een somber gevoel ervaren tijdens hun werkzame leven.

In contact zijn met je collega’s buiten werk en het beantwoorden van mailtjes in het weekend zijn misschien kleine taken, maar zorgen er wel voor dat je mentaal je werk nooit kunt loslaten. Op deze manier blijf je voortdurend met je werk bezig en blijf je ook voortdurend de stress voelen die hiermee gepaard gaat.

4 strategieën voor minder werkstress

Welke dingen kun je doen om je tijd beter te beschermen? Deze 4 strategieën zorgen voor minder werkstress:

vrouw drinkt koffie

1. Kies je eigen definitie van rust

Neem de tijd om na te denken over wat rust voor jou betekent. Roept het woord ‘rust’ gelijk stress bij je op omdat je je zorgen maakt over wie jouw werk gaat overnemen als je even weg bent? En wil je jouw collega’s hier niet mee belasten? Als je jezelf hierin herkent, dan kan het helpen om een nieuwe definitie van rust voor jezelf te bedenken.

Tijd nemen voor jezelf is niet alleen een plezierige ervaring, maar het zorgt er ook voor dat je weer volledig opgeladen op je werk verschijnt. We voelen niet alleen onszelf beter, maar hebben ook meer energie om anderen te helpen.

Wat betekent rust voor jou? Misschien is het een weekendje weg met je partner of het uitzetten van je telefoon als je met je gezin op het strand bent. Wat je definitie van rust ook is, constant ‘aan’ staan zou er geen deel van moeten uitmaken.

2. Stel gezonde grenzen

Gezonde grenzen stellen op je werk klinkt misschien makkelijker dan het in werkelijkheid is. In dit geval kun je samenwerken met je team. Spreek bijvoorbeeld af om geen contact met elkaar op te nemen over werk buiten werktijden en houd elkaar verantwoordelijk.

Het komt dus niet als een verrassing dat grenzen stellen ook nee zeggen betekent. En hoewel nee zeggen moeilijk kan zijn, is het nodig als je jezelf niet volledig wilt uitputten.

Het is belangrijk om duidelijk te zijn als je grenzen stelt. Laat ‘nee’ niet open door iets te zeggen dat klinkt als: “Ik zal zien wat ik kan doen”. Dit zorgt ervoor dat mensen nog steeds hoop hebben en je blijven benaderen.

Een ander ding dat belangrijk is bij het zeggen van nee, is het weten waarom je nee zegt. Als je weet waarom je nee zegt, kun je het ook makkelijker aan de ander uitleggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het niet in je schema past of dat je je liever op andere dingen wilt focussen.

Nee zeggen op het werk kan dus klinken als: “Dankjewel dat je aan me denkt om mee te werken aan het nieuwe project, maar ik heb al genoeg op mijn bord.” Of: “Ik lees mijn mails niet als ik thuis ben omdat ik er dan voor mijn gezin wil zijn, maar ik zal reageren zodra ik weer op het kantoor ben.”

3. Ontspannen en opladen

Als je tijdens je vrije tijd constant aan je werk denkt, is de kans groot dat je niet volledig tot rust komt. Het is daarom belangrijk om bewust te ontspannen als je vrij bent. Maak een wandeling zonder je telefoon mee te nemen, boek een massage of kom tot rust met een ontspannende meditatie.

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat activiteiten zoals meditatie, beweging en tijd doorbrengen in de natuur je fysiek en mentaal beter kunnen laten voelen en de kans op stressgerelateerde ziekten verkleinen.

Hier zijn een paar activiteiten die je kunt doen om mentaal en fysiek op te laden:

  • Maak een wandeling tijdens je lunchpauze
  • Breng tijd door in de natuur
  • Boek een sessie aromatherapie
  • Oefen regelmatig met ademhalingsoefeningen
  • Mediteer
  • Neem een pauze om creatief bezig te zijn
  • Breng tijd door met vrienden en familie

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar tijd nemen voor jezelf komt ook je werk ten goede. Mensen die meer tijd doorbrengen met hun vrienden en familie, voelen zich meer betrokken bij hun werk en hebben minder kans om een burn-out op te lopen.

Toch blijft het moeilijk om rust te nemen. Onthoud dat je je niet hoeft te verantwoorden voor het nemen van een pauze en dat tijd voor jezelf nemen ook onderdeel is van productiviteit. De meeste goede ideeën ontstaan namelijk niet als we 8 uur lang achter een bureau zitten, maar als we onder de douche staan, buiten wandelen of aan het koken zijn.

4. Praat met iemand die je vertrouwt

Als je moeite hebt met het aanbrengen van veranderingen, kan het helpen om te praten met iemand die je vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld je manager zijn maar ook een coach of goede vriend(in).

Deze persoon kan je helpen bij het stellen van gezonde grenzen en je eraan herinneren dat je mentale gezondheid belangrijker is dan je productiviteit.

Het kan een uitdaging zijn om harmonie te vinden tussen werk en privé in een samenleving die gericht is op het doen van meer met minder. Behandel jezelf met geduld terwijl je zoekt naar manieren om je eigen behoeften voorop te zetten.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis