Iedereen ervaart weleens stress op het werk. E-mails van collega’s stromen binnen nog voordat je zelf op je werk bent, je telefoon blijft rinkelen en je to-dolijst wordt alsmaar groter. Zodra je dit ziet, verdwijnt het kleine beetje energie dat je in de ochtend nog had als sneeuw voor de zon.
Het is niet erg om af en toe stress op je werk te ervaren. Stress zorgt er namelijk ook voor dat we alert zijn en daardoor beter presteren. Maar wat doen we als stress de overhand krijgt? Chronische stress ervaren kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Leren omgaan met stress op het werk is voor de meeste mensen enorm waardevol.
Hoe herken je werkstress?
Als stress steeds meer toeneemt of als het je overweldigt, dan is het verstandig om een stapje terug te doen. Signalen van stress zijn:
- Geen energie
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
- Geen honger of extreme honger
- Problemen met de spijsvertering
- Weinig zelfvertrouwen
- Een laag libido
- Een slecht immuunsysteem
- Angstklachten
- Prikkelbaarheid
- Gevoelens en eenzaamheid en somberheid
- Piekeren
Maak je geen zorgen: gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je werkstress kunt verminderen en weer voor een goede balans kunt zorgen:
1. Ga na waar de stress vandaan komt
Het is belangrijk om te weten welke factoren stress veroorzaken voordat je ze kunt aanpakken. Ga dus na wat de oorzaak van jouw werkstress is. Misschien krijg je niet genoeg tijd om bepaalde projecten af te ronden, wordt er verwacht dat je overwerkt voor een belangrijke deadline of zorgt de lange reistijd ervoor dat je uitgeput thuiskomt aan het einde van de dag.
Hoe kom je erachter wat jouw oorzaken van stress zijn? Je kunt bijvoorbeeld een week lang een dagboek bijhouden waarin je opschrijft welke situaties je een negatief gevoel bezorgen.
Op het moment dat je stress of spanning ervaart, is het handig om de situatie op te schrijven. Zo krijg je inzicht. Later kun je vervolgens naar manieren zoeken om beter met de situatie om te gaan.
2. Neem genoeg tijd voor jezelf
Als je niet genoeg tijd aan zelfzorg besteedt, vergroot je de kans op burn-out klachten en andere psychische klachten als gevoelens van angst en depressie. Doe daarom regelmatig aan stressverlichtende activiteiten als meditatie en yoga of plan tijd in om even helemaal niks te hoeven.
Je kunt ook pauzes inlassen tijdens je werkdag als je merkt dat je weinig energie hebt. Luister naar een podcast of doe een paar ademhalingsoefeningen voor meer energie. De Meditation Moments app heeft verschillende korte meditaties die je kunt doen voor een break tussen verschillende taken in.
3. Maak een to-do lijst en houd je eraan
Als we de dag beginnen met een to-do lijst van 67 taken, is de kans groot dat we overweldigd raken. Maak daarom een lijst met de 3 belangrijkste taken van de dag en focus je daarop. Als je de taken van de dag hebt afgerond, kun je verder werken aan andere taken die minder urgent zijn op dat moment.
Door elke dag de belangrijkste taken als eerste af te ronden, bouw je meer zelfvertrouwen op. Dit is belangrijk als je meer werk gedaan wilt krijgen.
4. Stel gezonde grenzen
Het is belangrijk om gezonde grenzen te stellen als je niet uitgeput wilt raken. Altijd maar beschikbaar zijn zorgt ervoor dat je nooit de tijd neemt om op te laden. En hoewel meer werken productief klinkt, werkt het juist averechts. Een te hoge werkdruk maakt je vatbaarder voor stress. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je sneller gefrustreerd reageert op collega’s.
Gezonde grenzen stellen kan betekenen dat je in de avond niet meer je e-mail checkt, in het weekend geen meetings voor maandag voorbereidt of geen extra taken aanneemt als je daar niet de tijd of energie voor hebt.
5. Zoek support bij anderen
Dit kan bij je familie of vrienden zijn, maar ook bij een coach of een vertrouwenspersoon op je werk. Het is belangrijk om mensen te hebben op wie je terug kunt vallen als stress de overhand begint te krijgen.
Je vrienden en familie zullen niet al je zorgen kunnen wegnemen, maar ze kunnen je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties op het werk.
6. Oefen met verschillende ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om rustig te blijven in stressvolle situaties. Gelukkig heb je maar een paar minuten nodig om jezelf tot rust te brengen.
De Meditation Moments app heeft verschillende ademhalingsoefeningen voor ieder moment van de dag. Doe een ademhalingsoefening als je spanning voelt opkomen of plan standaard iedere dag een paar minuten in om ademhalingsoefeningen te doen.
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
7. Streef niet naar perfectie
Vaak komt perfectie voort uit de angst om te falen. We vinden het moeilijk om met kritiek om te gaan en dus blijven we proberen, pushen en harder werken. Maar dit verbetert de kwaliteit van ons werk vaak niet.
Wat er ook kan gebeuren is dat de druk te hoog wordt, waardoor we dingen gaan uitstellen en uiteindelijk helemaal stoppen. Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je best doen goed genoeg is en dat fouten maken mag. Probeer kritiek niet persoonlijk op te vatten en zie het als een leerproces.
Bovenstaande tips zijn een goed startpunt om beter leren om te gaan met stress op het werk. Raadpleeg altijd een (bedrijfs)arts als je het gevoel hebt dat stress de overhand krijgt in je leven.
Deel artikel