Wat te doen tegen stress?

Wat te doen tegen stress?

15 januari 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
wat te doen tegen stress

Wat te doen tegen stress? – Heb jij veel last van stress? Je kunt je daar ontzettend naar door voelen. Stress kan je leven beheersen. Toch is het niet moeilijk om buiten de stressgevoelens te stappen, ook al denk je misschien van wel. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen stress. We geven je 5 manieren. 

1. Bewegen

Wat te doen tegen stress? Beweeg! Je krijgt er energie van en een fit lichaam. Maar beweging is ook mentaal goed voor je! Het is namelijk een manier om lekker tot rust te komen en uit je hoofd te stappen.

Daarnaast zorgt het er actief voor dat je minder van het stresshormoon cortisol in je lichaam hebt. Hierdoor voel je je uitgerust en ontspannen; alles is uit je lijf en je voelt je voldaan.

Juist als je voor je gevoel geen tijd hebt om te sporten omdat je ‘nog zoveel moet doen’ is het goed om te gaan! Ga voor een sport die bij je past. Ben je niet zo’n hardloper? Doe dan aan yoga, wandel een lang stuk of ga een eind fietsen. Als je maar in beweging komt.

2. Minder cafeïne en suiker

Drink je veel koffie? Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kan je onrustig en prikkelbaar worden. Het kan je gevoeligheid vergroten en dus ook je stressgevoeligheid. Het stimuleert de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.

Als je veel stress hebt kun je daarnaast geneigd zijn om een greep te doen naar dat pak koekjes in de kast of die reep chocolade. Maar als je veel suikers binnenkrijgt stijgt je energiepiek enorm. Helaas daalt die daarna weer fors. Je kunt je hierdoor down gaan voelen . Probeer dus te veel koffie en suikers te vermijden.

3. Schrijven

Heb je veel aan je hoofd? Staat er nog veel op je to-dolijst of ben je ergens heel zenuwachtig voor? Het kan helpen om op zo’n moment even uit je hoofd te stappen. Pak pen en papier en ga schrijven. Schrijf alles op wat je nog moet doen, waar je bang voor bent, waar je stress van krijgt, waar je blij van wordt.

Het is rustgevend als je je gedachten en gevoelens kunt opschrijven. En als het op papier staat kun je het van een afstandje bekijken. Je zult zien dat het je gaat helpen om te rust te komen en te reflecteren. Is het wel echt zo erg als je dacht?

schrijven

4. Etherische oliën

Sommige mensen vinden het fijn om essentiële oliën te gebruiken als ze veel last hebben van stress. Essentiële of etherische oliën zijn 100% pure en zuivere oliën van plantaardige materialen, zoals boomschors, bloemblaadjes, zaden en vruchten.

De geur van deze oliën kunnen invloed hebben op je stemming. Zo kan een druppeltje lavendel in een warm bad zorgen voor diepe ontspanning. Vooral de geuren lavendel, kamille en sandelhout hebben een kalmerende werking en kunnen het gevoel van ontspanning versterken.

5. Mediteren

Vraag je je af wat te doen tegen stress? Zet je mail en mobiel uit, zoek een rustig plekje op, adem in en uit en ontspan. Meditatie kan je helpen om te ontspannen.

Voel jij je soms vermoeid en weet je niet waar het vandaan komt? Onbewust houd je spanning vast in je lichaam en dat kan een vermoeid gevoel geven. In deze oefening maken we gebruik van spanning en ontspanning van je spieren.

Deze meditatie-oefening uit de Meditation Moments App helpt je om te ontspannen bij stress. Het klinkt misschien vreemd, maar juist door spanning te creëren kun je daarna makkelijker ontspannen.

Als je lichaam erg gespannen is, ben je daar niet altijd van bewust. Door bewust je spieren aan te spannen en daarna te ontspannen merk je pas echt het verschil. Deze meditatie is ook erg fijn om ‘s avonds te doen, zodat je meteen daarna lekker ontspannen in slaap kunt vallen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

In de Meditation Moments App staan verschillende meditaties van diverse lengtes die je kunt luisteren bij stress of als je behoefte hebt aan ontspanning.

Je kunt uiteraard mediteren als je echt even behoefte hebt aan rust, maar nog beter is het om preventief meditatiemomentjes in te plannen. Als je elke dag even tijd neemt om tot jezelf te komen, al is het maar 5 minuten, zul je zien dat stress minder snel vat op je zal hebben.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis