5 manieren om snel stress te verminderen

5 manieren om snel stress te verminderen

3 maart 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
stress verminderen

Ben je vaak druk in je hoofd, heb je regelmatig een onrustig gevoel of brengt je dagelijkse leven zorgen met zich mee? Je bent niet de enige. Sterker nog: het grootste deel van de mensen in Nederland ervaart dagelijks stress. Stress verminderen is belangrijk als je je fysiek en mentaal goed wilt voelen. Daarom geven we je 5 tips waarmee je snel stress kunt verlichten in je dagelijkse leven.

Waarom heb ik zo snel stress?

We rennen, vliegen, streven een succesvolle carrière na, hebben een bloeiend gezinsleven en onderhouden onze sociale contacten. We hebben het druk, soms veel te druk. En dan krijgen we ook nog eens veel prikkels te verwerken door sociale media, reclames, nieuws. Het is dus eigenlijk niet vreemd dat je continu stress ervaart. Ons leven is vol. Ons hoofd is vol.

Steeds meer mensen hebben last van stressverschijnselen:

 • Sneller geprikkeld
 • Pessimistisch
 • Laag energieniveau
 • Eerder vatbaar voor angst
 • Moeite met concentreren
 • Weinig innerlijke rust

En dan hebben we het nog niet over de lichamelijke klachten van stress. Deze symptomen zijn niet alleen slecht voor je lichaam en omgeving, het belemmert je ook in je succes, welk doel je ook nastreeft. Je bent prikkelbaarder, naar jezelf en de mensen om je heen. Je durft minder snel stappen te zetten omdat je een laag energieniveau hebt. Angst heerst de boventoon.

Manieren om stress te verminderen

Stress verminderen is goed, maar het is nog beter om stress te voorkomen en te gaan voor een preventieve aanpak. Mocht je toch merken dat je je gestrest voelt, probeer dan eens een van deze 5 strategieën om stress te verlichten.

1. Mediteer

Als je mediteert voordat je echt last krijgt van stress, kun je voorkomen dat je hier de nadelen van ondervindt. Maar ook kan meditatie helpen bij het verlichten van stress. Door te mediteren kun je de pauzeknop indrukken en al die stemmetjes, prikkels en gedachten in je hoofd tot stilte brengen. Een paar minuten echte rust, waarin je heel bewust ademhaalt en alleen maar bent. Je kunt makkelijker de rust vinden in jezelf.

Dit hoeft geen uren te zijn, maar kan al met drie minuutjes per dag. Het is heel normaal dat je deze tijd voor jezelf nodig hebt. Alles heeft even rust nodig om daarna weer op volle toeren door te kunnen gaan. Zelfs je telefoon moet af en toe in het stopcontact om daarna weer 100% te kunnen werken en je auto tank je ook regelmatig bij. Het gekke is dat we dit heel normaal vinden, maar het moeilijker vinden om bij onszelf de pauzeknop in te drukken.

Probeer deze meditatie tegen stress

In de Meditation Moments app staan een aantal meditaties die je kunt beluisteren als je echt even rust nodig hebt, bijvoorbeeld als je heel gespannen bent voor een afspraak. Hoe vaker je mediteert, hoe meer voordelen je ervaart en hoe minder vatbaar je bent voor stress. Je zult merken dat je sneller innerlijke rust krijgt en problemen minder vat op je hebben. Je kunt ze makkelijker van je af laten glijden.

Je hoeft voor mediteren niet urenlang op een meditatiekussentje te zitten. Het kan altijd en overal. Zit je tijdens de pauze lekker in de zon? Sluit dan eens je ogen, haal een paar keer goed adem en laat je gedachten wegvloeien. Maar het kan ook tijdens het koken of terwijl je staat te wachten in de rij van de supermarkt.

Wil je beginnen met mediteren en stress verminderen of voorkomen? Probeer de meditatie Focus op dit moment uit de Meditation Moments app en merk hoe je in 3 minuten kunt zorgen voor minder stress.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

2. Beweeg

Het is niet slecht om af en toe stress te ervaren. Ons lichaam is gemaakt om met kleine hoeveelheden stress om te kunnen gaan. Maar als je langdurig stress ervaart, kan stress zorgen voor fysieke gevolgen. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, slapeloosheid en pijnlijke, gespannen spieren.

Onrust in je hoofd is vaak een teken dat je lichaam ontregeld is. Je lichaam bewegen is daarom een goede manier om de balans tussen lichaam en geest weer te herstellen. Bewegen is niet alleen goed voor je stemming, maar laat je ook de spanning letterlijk uit je lichaam schudden.

Hoewel alle vormen van beweging goed zijn (het is gewoon een kwestie van vinden wat goed voor jou voelt) zijn er ook bewegingsvormen die speciaal zijn ontwikkeld om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Yoga en Flow zijn hier voorbeelden van.

In de Meditation Moments app vind je verschillende Yoga- en Flow-lessen die stress verminderen door de balans tussen lichaam en geest te herstellen. De sessie Flow voor het loslaten van spanning, is speciaal ontwikkeld om stress en spanning uit je lichaam te schudden.

3. Besteed tijd aan zelfzorg

Genoeg tijd aan zelfzorg besteden voorkomt dat je niet opgebrand raakt. Een aantal voorbeelden die je in je dagelijkse routine toe kunt passen zijn:

 • Wandelen in de natuur
 • Een warm bad nemen
 • Gezond koken
 • Yoga beoefenen
 • Een boek lezen
 • 3 minuten meditatie
 • Een dagje offline zijn

4. Ademhalingsoefeningen

Heb je wel eens gemerkt dat de manier waarop je ademt verandert als je gestrest bent? Stress en angst zorgen voor een snelle, oppervlakkige ademhaling – wat zelfs kan leiden tot hyperventilatie of een paniekaanval.

Door je manier van ademen te veranderen, verminder je direct stress. Niet over een paar dagen of weken, maar nu. Dit komt doordat ademhalingsoefeningen de vecht-of-vluchtmodus van je lichaam uitschakelen en het ‘rest and digest’-systeem activeren. Dit is vooral handig als je je te gestrest voelt om op een kussentje te gaan zitten voor een meditatie.

Hier vind je voorbeelden van 3 ademhalingsoefeningen die je kunt doen om direct stress te verlichten.

5. Beoefen mindfulness

Mindfulness is het vermogen om aanwezig te zijn in het hier en nu. Maar hoe kan dit helpen bij stress verminderen? De meeste zorgen spelen zich hoogstwaarschijnlijk af in je hoofd (en zijn dus eigenlijk niet echt). Neem even de tijd om hierover na te denken: van alle zorgen die je hebt gehad, hoeveel zijn er hiervan ook echt uitgekomen?

De meeste dingen waar je je zorgen over maakt, gebeuren vaak niet echt en spelen zich dus echt alleen maar af tussen je oren. Je zorgen maken gebeurt vaak op de momenten dat je controle probeert te krijgen over de toekomst. Maar de waarheid is dat je vaak geen controle hebt over wat er zal gebeuren. Door je zorgen te maken, creëer je dus eigenlijk een soort van ‘schijnveiligheid’ voor jezelf.

Minfulness brengt je terug in het hier en nu. Je verliest je niet in het verleden en je maakt je geen zorgen over de toekomst. Je neemt het leven zoals het is, niet meer en niet minder. Simpele manieren om mindfulness te beoefenen zijn:

 • Bodyscan
 • Focussen op je ademhaling
 • Wandelmeditatie
 • Bewust eten
 • Je focussen op je zintuigen

Hoewel je niet alle stress uit je leven kunt bannen (dit hoeft ook niet), werken bovengenoemde manieren allemaal bij het verlichten van stress. Probeer verschillende manieren en ontdek wat het beste voor jou werkt.

Waarom heb ik zo snel stress?

De huidige maatschappij legt ons veel druk op. We hebben een drukke planning en krijgen veel prikkels door sociale media, reclame en het nieuws. Ons leven en ons hoofd zijn vol, waardoor we sneller gestrest zijn.

Hoe los je stress snel op?

Voel je stress opkomen? Verminder stress met een van deze 5 strategieën:

 1. Mediteer
 2. Beweeg
 3. Besteed tijd aan zelfzorg
 4. Doe ademhalingsoefeningen
 5. Beoefen mindfulness
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis