Vakantiestress? Zo kun je stoppen met piekeren en echt ontspannen

Vakantiestress? Zo kun je stoppen met piekeren en echt ontspannen

22 mei 2024
vrouw viert vakantie

Stel je voor: je staat aan de rand van een prachtig, rustig strand. Golven kabbelen zachtjes tegen je voeten en je voelt de warme zon op je huid. Maar in plaats van je ontspannen te voelen, is de rust in je hoofd ver te zoeken. Onafgemaakte taken, naderende deadlines en ongelezen e-mails die op je wachten zodra je weer terug bent op je werk spoken door je hoofd. Vakantie zou een tijd van ontspanning en plezier moeten zijn, maar voor velen gaat op vakantie gaan gepaard met een flinke dosis stress. Hoe krijg je je brein in de vakantiemodus? Lees verder voor onze tips.

Vakantiestress? Je bent niet de enige

40% van de werkende Nederlanders heeft last van stress in de periode voordat ze op vakantie gaan, en bij ouders met thuiswonende kinderen is dit getal nog groter. Een grote groep gaf aan dat een chaotische overdracht de oorzaak van de stress was. Anderen hadden niemand waaraan ze hun werk konden overdragen, met als gevolg dat ze hun e-mail en telefoon ook op vakantie in de gaten moesten houden.

Je vrije dagen opnemen of op vakantie gaan is niet alleen een luxe; het is essentieel voor je mentale en fysieke welzijn. Volgens de Vlaamse psychologe Fanya Verhenne heb je acht dagen nodig om volledig tot rust te komen en niet meer bezig te zijn met je werk. Een pauze van je werk stelt je namelijk in staat om op te laden, nieuwe perspectieven te krijgen en productiever en creatiever terug te keren naar je werk.

Je verdient het om van je vrije tijd te genieten zonder je zorgen te hoeven maken of je schuldig te voelen. Om aanwezig te zijn in het hier en nu en je te focussen op ontspanning en plezier. Maar je hersenen in vakantiemodus zetten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Deze vier tips helpen je stoppen met piekeren over werk als je vakantie hebt.

1. Stel duidelijke grenzen voordat je vertrekt

Communiceer je vrije tijd ruim van tevoren aan collega’s en klanten. Zorg ervoor dat je verantwoordelijkheden zijn overgedragen en delegeer taken aan vertrouwde teamleden. Het aanzetten van je out-of-office kan ook helpen om verwachtingen van anderen te managen. Door deze maatregelen te nemen voordat je op vakantie gaat, kun je met een gerust hart weg en weet je dat alles in jouw afwezigheid wordt afgehandeld.

2. Ontkoppel digitaal

Voor velen van ons is het bijna een automatisme om onze e-mail of werkapp te openen als we onze telefoon erbij pakken. Neem het jezelf niet kwalijk: onze hersenen hunkeren naar structuur en routine. Het checken van je e-mail of het scrollen door je sociale media geven je een gevoel van comfort en stabiliteit. Het is een vast onderdeel van je routine. Als je het overslaat, kun je je ongemakkelijk of geïrriteerd voelen. Bijna alsof je je ochtendkoffie mist.

Hoewel het uitschakelen van je telefoon misschien een stap te ver is, kun je in plaats daarvan ook je werkgerelateerde apps vervangen voor apps die juist voor ontspanning zorgen – zoals de Meditation Moments app. Het begin van de dag zet de toon voor de rest van de dag. Je dag beginnen met een korte ochtendmeditatie, zorgt ervoor dat je met een kalm en rustig gevoel de rest van de dag tegemoet gaat. En er is een grote kans dat het nemen van een momentje voor jezelf wonderen doet voor je werkstress.

3. Sta jezelf toe om af en toe te checken hoe het gaat op het werk

Voor sommigen kan het volledig loskoppelen juist voor meer angst en stress zorgen. In plaats van alle apps abrupt van je telefoon verwijderen, kun je korte check-ins inplannen op specifieke tijden. Beperk deze sessies tot 15 minuten, zodat je alleen beschikbaar bent voor dringende zaken. Deze aanpak kan de angst om iets te missen verminderen zonder ervoor te zorgen dat je wordt teruggezogen in de werkmodus.

4. Beoefen mindfulness

Doe activiteiten die je volledige aandacht vragen, zoals wandelen, snorkelen of een lokale markt bezoeken. Mindfulnesstechnieken zoals ademwerk of meditatie kunnen je ook helpen in het huidige moment te blijven. Het doel is om jezelf volledig onder te dompelen in de ervaringen en mooie momenten van je vakantie, waarbij je even niet aan je werk hoeft te denken. Je kunt ook gebruikmaken van affirmaties om beter om te gaan met vakantiestress en meer innerlijke rust te vinden. Bijvoorbeeld:

  1.

  "Ik sta mezelf toe om te rusten en weer op te laden; ik omarm momenten van ontspanning."

  Affirmatie vakantiestress

  2.

  "Mijn mentale en geestelijke gezondheid zijn belangrijk; ik geef mezelf tijd en ruimte om op te laden."

  Affirmatie vakantiestress

  3.

  "Ik laat alle schuldgevoelens los die gepaard gaan met tijd voor mezelf nemen."

  Affirmatie vakantiestress

  4.

  "Ik laat zorgen over het verleden en de toekomst los; ik ben hier en omarm het nu."

  Affirmaties vakantiestress

  5.

  "Ik koester de momenten die ik doorbreng met het creëren van herinneringen met mijn dierbaren."

  Affirmaties vakantiestress

  Train je hersenen om de vakantiemodus te omarmen en te genieten van je vrije tijd. Onthoud dat je deze pauze hebt verdiend en dat je mentale gezondheid net zo belangrijk is als je professionele verantwoordelijkheden.

  Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
  Start gratis proefperiode
  Hoe ga je om met vakantiestress?

  Je verdient het om van je vrije tijd te genieten zonder je zorgen te maken of je hier schuldig over te voelen. Het hoofddoel is om aanwezig te zijn in het hier en nu en te focussen op ontspanning en plezier. Gebruik de volgende 4 tips: 

  1. Stel duidelijke grenzen voordat je vertrekt
  2. Ontkoppel digitaal
  3. Sta jezelf toe om af en toe te checken hoe het gaat op het werk
  4. Beoefen mindfulness
  Wat kun je doen om tot rust te komen op vakantie?

  Mindfulness beoefenen is een goede manier om tot rust te komen op vakantie. Doe activiteiten die je volledige aandacht vragen, zoals wandelen, snorkelen of een lokale markt bezoeken. Mindfulnesstechnieken zoals diep ademhalen of meditatie kunnen je ook helpen in het huidige moment te blijven. Het doel is om jezelf volledig onder te dompelen in de ervaringen en mooie momenten van je vakantie, waarbij je even niet aan je werk hoeft te denken.

  Deel artikel

  MeditationMoments
  Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


  Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis