Boost je geluk: natuurlijke manieren om dopamine te verhogen

Boost je geluk: natuurlijke manieren om dopamine te verhogen

4 september 2024

Dopamine, ook wel bekend als het gelukshormoon, speelt een grote rol in hoe je je voelt, hoe gemotiveerd je bent en zelfs hoe je lichaam functioneert. In deze blog gaan we dieper in op wat dopamine precies is, hoe het je geest, stemming en lichaam beïnvloed en – het allerbelangrijkste – wat je zelf kunt doen om je dopamineniveau een boost te geven. 

Wat is dopamine?

Dopamine is een chemische boodschapper (ook wel ‘neurotransmitter’ genoemd) in je hersenen die vooral betrokken is bij het beloningsysteem van de hersenen. Simpel gezegd geeft dopamine je een gevoel van plezier. 

Ook zorgt dopamine voor motivatie als je iets doet wat je plezier bezorgt. Iedere keer als we iets doen wat ons plezier brengt, komt er dopamine vrij in onze hersenen. Dit kan zijn tijdens het winnen van een spel, het luisteren naar muziek of het eten van een reep chocolade.

Wat dopamine doet met je lichaam

Het grootste deel van de dopamine in je lichaam wordt in het midden van je hersenen gemaakt en verspreidt zich daarna naar verschillende plekken.

Ondanks jaren van onderzoek weten wetenschappers nog steeds niet precies hoe dopamine werkt. Wat we wel zeker weten, is dat volgens onderzoek dopamine een belangrijke rol speelt bij het reguleren van bewegingen, motivatie, kortetermijngeheugen en het beloningssysteem van de hersenen. Dit beloningssysteem helpt je te leren en zorgt ervoor dat je bepaald gedrag als belonend ervaart.

Het is belangrijk dat je dopamine-levels in balans zijn. Te veel dopamine is gelinkt aan manische en psychotische episodes en lage dopamine-niveaus zijn in verband gebracht met verschillende medische aandoeningen, zoals depressie, ADHD, chronische vermoeidheid, chronische pijn, verslaving en de ziekte van Parkinson. 

Een gebrek aan motivatie en interesse, geen focus en lusteloosheid kunnen ook signalen zijn dat je dopamine-niveau te laag is.

Waarom heb ik te weinig dopamine?

Als je je lusteloos of ongemotiveerd voelt, kan dit te maken hebben met een laag dopaminegehalte. Medische aandoeningen als de ziekte van Parkinson, depressie en verslavingen (denk aan alcohol- of drugsverslavingen) zijn vaak de oorzaak van een laag dopaminegehalte. 

Want hoewel alcohol en drugs op korte termijn voor een gevoel van plezier en euforie kunnen zorgen, is het gevolg op lange termijn dat het lichaam van nature minder dopamine aanmaakt. Middelen als alcohol en drugs worden daarom ook ‘nep’ of ‘kunstmatige’ dopamine genoemd.

Maar ook ongezonde voeding en bepaalde vormen van medicatie, zoals antidepressiva of antipsychotica, verstoren de werking van dopamine. Deze medicijnen hechten zich vast aan dopamine-receptoren, waardoor de natuurlijke werking van dopamine geblokkeerd wordt in de hersenen.

Heb ik een dopaminetekort?

Een dopaminetekort kun je herkennen aan de volgende signalen:

  • Je hebt een gebrek aan motivatie of de ‘drive’ontbreekt
  • Je voelt je moe of futloos
  • Je hebt geen focus
  • Je bent snel overprikkeld of angstig
  • Je haalt geen plezier meer uit dingen waar je normaal gesproken wel plezier uithaalt
  • Je voelt je somber of hulpeloos
  • Je hebt een laag libido
  • Je hebt last van slapeloosheid

Lees verder: Ik ben altijd moe: de reden waarom jij altijd moe bent en wat je eraan kunt doen

Hoe kan ik op een natuurlijke manier mijn dopamine boosten?

Wist je dat volgens onderzoek meditatie je dopaminegehalte met 65% verhoogt? Dit maakt meditatie een van de beste manieren om dopamine op een natuurlijke manier te boosten. Naast dopamine, stimuleert meditatie ook de aanmaak van serotonine. Dit is een ander gelukshormoon dat zorgt voor een rustig en vredig gevoel.

Probeer
Meditation Moments
7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Dopamine stimuleren

Maar er zijn nog meer manieren om je dopamine-aanmaak op een natuurlijke manier te stimuleren:

  • Eet een gezond en gebalanceerd dieet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tyrosine, zoals amandelen en avocado’s, kunnen de dopamineproductie stimuleren, omdat tyrosine een voorloper van dopamine is.
  • Beweeg regelmatig. Herken je de natuurlijke ‘high’ na een goede sportsessie? Lichaamsbeweging verhoogt namelijk de afgifte van dopamine door de bloedsomloop te verbeteren en de productie van neurotransmitters te stimuleren.
  • Slaap genoeg. Als volwassen persoon heb je 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Een goede nachtrust helpt bij het reguleren van de natuurlijke dopamine-ritmes van het lichaam.
  • Luister naar muziek. Een van de leukste manieren om de aanmaak van dopamine op een natuurlijke manier te boosten. Onderzoek heeft aangetoond dat het luisteren naar muziek de aanmaak van dopamine in de hersenen kan stimuleren.
  • Stel jezelf dagelijks bloot aan zonlicht. Zonlicht stimuleert de aanmaak van dopamine. Wees je bewust van de schadelijke gevolgen van de zon en bescherm je huid altijd met een crème met spf.
  • Overweeg het nemen van supplementen. Zonder genoeg ijzer, foliumzuur en vitamine B6 kan je lichaam niet genoeg dopamine aanmaken. Je kunt een bloedonderzoek doen om te controleren of je bepaalde tekorten hebt. Begin nooit zomaar met het nemen van supplementen zonder eerst een professional te raadplegen.

Lees verder: Wat zijn de vier gelukshormonen en hoe activeer je ze?

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis