5x mediteren in bed voor het slapen

5x mediteren in bed voor het slapen

5 april 2023
Bewerkt op 20 maart 2024
vrouw mediteert in bed

Zie je er tegenop om in kleermakerszit op je meditatiekussen te gaan zitten voor een avondmeditatie? Misschien weet je dat je beter zult slapen na het doen van een meditatie, maar heb je niet de energie om in een actieve meditatiehouding te zitten. Wat als we je zouden vertellen dat je ook kunt mediteren in bed? We geven je 5 manieren om liggend te mediteren voor het slapen.

Hoe mediteer je voor het slapen?

Als je bekend bent met de verschillende meditatiehoudingen, heb je de optie om liggend te mediteren misschien alverkend. Sommige meditatie oefeningen (zoals bodyscan meditatie of Yoga Nidra) werken zelfs het beste als je ze liggend beoefent.

De kwaliteit van je slaap heeft een enorme impact op de kwaliteit van je leven. Daarom is het belangrijk om je lichaam en geest de rust te geven die ze nodig hebben. Mediteren voor het slapen stopt racende gedachten en zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap kunt vallen.

Het fijnste aan de volgende meditatie oefeningen is misschien wel dat ze weinig energie kosten en je ze vanuit het comfort van je eigen bed kunt doen. Ga in bed liggen, maak het jezelf zo comfortabel mogelijk (misschien wil je een kussen onder je knieën leggen) en speel een van de volgende geleide meditaties af.

1. Yoga Nidra

Als je moeite hebt om in slaap te vallen of als je last hebt van slaapproblemen, kan Yoga Nidra je helpen om sneller in slaap te vallen. Yoga Nidra wordt vaak liggend beoefend en leent zich dus perfect om in bed te doen voordat je gaat slapen.

Een Yoga Nidra sessie bestaat uit een reeks lichaams-, adem- en bewustzijnstechnieken die zijn ontworpen om je hoofd leeg te maken, zodat je geest tot rust komt en je uiteindelijk in slaap valt.

Wil je een Yoga Nidra sessie proberen? De sessie Yoga Nidra voor diepe slaap uit de Meditation Moments app ontspant je lichaam en kalmeert je geest voor het slapengaan.

2. Bodyscan meditatie

Een bodyscan meditatie is een andere oefening die zich goed leent om in bed te doen. Je kunt een bodyscan eigenlijk zien als een mentale röntgenfoto die langzaam een scan van je lichaam maakt. Tijdens een bodyscan, scan je je lichaam op pijn, spanning of iets ongebruikelijks.

We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om in slaap te vallen als je pijn of spanning in je lichaam ervaart. Het doel van een bodyscan meditatie is om je bewust te worden van de sensaties die je in je lichaam voelt, en deze te observeren en accepteren.

Lees hier hoe je stap voor stap een bodyscan meditatie doet.

Oefenen met het scannen van je lichaam op pijn en spanning? In de Meditation Moments app vind je verschillende bodyscan meditaties, die je op verschillende momenten kunt doen. De Ochtend bodyscan en Avond bodyscan kun je gemakkelijk beluisteren vanuit bed.

vrouw doet bodyscan

3. Visualisatie

Een beeld dat vaak voorkomt tijdens een visualisatie oefening is dat je nieuwe energie van de aarde ontvangt terwijl je op de grond ligt. Je beeldt je in dat wit licht uit de aarde iedere cel van je lichaam vult met nieuwe energie. En wat is een betere manier om deze energie te ontvangen dan om daadwerkelijk te gaan liggen?

Je kunt iedere visualisatie oefening liggend beoefenen, het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Sluit je ogen, focus je op je ademhaling en start met de visualisatie meditatie.

4. Dankbaarheidsmeditatie

Wist je dat mensen die zich dankbaar voelen beter en langer slapen? Het hebben van positieve gedachten heeft namelijk een kalmerend effect op je zenuwstelsel, waardoor je beter slaapt.

Misschien zouden we in plaats van schaapjes, de dingen waar we dankbaar voor zijn moeten tellen voordat we gaan slapen. Een dankbaarheidsmeditatie helpt je om stil te staan bij het goede in je leven. Probeer de meditatie Dankbaarheid in de avond om je dag met een fijn, warm gevoel af te sluiten.

5. Slaapmeditatie

Dit komt misschien niet als een verrassing: slaapmeditaties zijn speciaal ontwikkeld om je op een natuurlijke manier in slaap te laten vallen en kun je misschien wel het beste in bed beoefenen.

Meditatie voor het slapen creëert de mogelijkheid om je zorgen van de dag los te laten en alles wat er die dag is gebeurd een plekje te geven. In de Meditation Moments app vind je verschillende slaapmeditaties in de categorie Slaap lekker. Kies een meditatie, druk op afspelen en kom helemaal tot rust.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Hoe kun je mediteren in bed?

Ga in bed liggen, maak het jezelf zo comfortabel mogelijk en kies een van de volgende meditatie oefeningen:

  1. Yoga Nidra
  2. Bodyscan meditatie
  3. Visualisatie
  4. Dankbaarheidsmeditatie
  5. Slaapmeditatie
Kun je liggend mediteren?

Bijna alle vormen van meditatie zijn ook liggend te beoefenen. Vooral avondmeditaties zijn geschikt om liggend (in bed) te doen.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis