Wat moet je doen als je geen focus hebt? 6 tips om je focus te verbeteren

Wat moet je doen als je geen focus hebt? 6 tips om je focus te verbeteren

1 oktober 2022
Bewerkt op 7 juni 2023
geen focus

We herkennen allemaal wel momenten waarop we geen focus hebben. Misschien zijn het je collega’s die voor afleiding zorgen, heb je kinderen die aandacht vragen of zorgen medische omstandigheden ervoor dat je je niet kunt focussen.

Het maakt niet uit wat je situatie is, we hebben allemaal dagen waarop het lijkt of we niks gedaan krijgen. En als je moeite hebt om je te concentreren kan dit enorm vervelend en overweldigend zijn – zeker met een belangrijke deadline in het vooruitzicht.

Misschien vraag je je wel af wat er mis met je is als het lijkt alsof je collega’s zonder moeite al hun to do’s van de dag afvinken. Maar geen focus hebben is een veelvoorkomend probleem. Je bent niet de enige! Ongeveer 63% van werkend Nederland geeft aan zich moeilijk te kunnen concentreren tijdens hun werk.

Waarom heb ik geen focus?

Je moeilijk kunnen focussen kan verschillende redenen hebben. Misschien maak je je ergens druk om en blijf je maar piekeren.

Voor veel mensen heeft een gebrek aan focus te maken met de basisbehoeften waar niet aan voldaan wordt. Het is niet vreemd dat je concentratieproblemen hebt als je niet genoeg slaapt, ongezond eet en niet goed omgaat met stress.

Een gebrek aan focus of snel afgeleid zijn kan ook het gevolg zijn van de digitale wereld waarin we leven. Onze telefoons blijven de hele dag aan ons trekken en sociale media lijkt wel ontworpen om je te laten denken: ‘Misschien zou ik ergens anders moeten zijn, zou ik iets anders moeten doen en zou ik met iemand anders moeten zijn.’

Er zijn enorm veel verschillende dingen die om onze aandacht vragen. Nieuwe informatie is constant beschikbaar en elke melding op onze telefoon zorgt er direct voor dat we afgeleid zijn. Hierdoor is concentreren op één taak ontzettend moeilijk.

Wat zijn de symptomen van een slechte focus?

Veel mensen hebben last van een slechte concentratie. Aan deze symptomen kun je een slechte focus herkennen:

 • Je kunt je dingen die kortgeleden zijn gebeurd niet meer herinneren
 • Je hebt moeite met stilzitten
 • Je hebt moeite om helder na te denken
 • Je raakt vaak dingen kwijt of kunt niet onthouden waar dingen zijn
 • Je hebt moeite met het nemen van beslissingen
 • Je hebt moeite met het uitvoeren van ingewikkelde taken
 • Je kunt je aandacht niet bij een taak houden
 • Je hebt geen fysieke en mentale energie om je te concentreren
 • Je maakt slordige fouten

Misschien herken je enkele of meerdere van de bovenstaande symptomen bij jezelf. Het kan ook zijn dat anderen je hebben aangesproken op je gedrag, bijvoorbeeld omdat je een meeting bent vergeten of deadlines niet nakomt.

geen focus

Hoe kan ik mijn focus verbeteren?

Het maakt niet uit wat de reden is dat je geen focus hebt. De volgende tips zorgen voor meer productiviteit en kun je direct toepassen:

1. Geef slaap prioriteit

Je kunt je niet optimaal focussen als je niet voldoende slaapt. Het gaat dan niet alleen om de hoeveelheid slaap, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Als je één tip uit deze lijst een kans geeft, laat het dan deze zijn. Je nachtrust verbeteren is de snelste manier om je concentratie te verbeteren.

Waarom? In je slaap worden de afvalstoffen die zich in de hersenen hebben opgehoopt gedurende de dag weggespoeld. Als je niet genoeg slaapt, heeft je lichaam dus niet de tijd om zich te herstellen. Dit zorgt voor een slechte concentratie en korte aandachtsspanne.

2. Eet gezond

Zorg ervoor dat je basisbehoeften in orde zijn. Dat betekent gezond eten en voldoende drinken. Als je geen focus hebt, begin dan met het drinken van een groot glas water. Je kunt ook een snack eten of een powernap doen.

Het is belangrijk om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Een gezond voedingspatroon focust zich op veel groenten en fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden en vis.

vrouw eet gezonde maaltijd

3. Beweeg gedurende de dag

In plaats van door je telefoon te scrollen kun je ook je lichaam bewegen tijdens een werkpauze. Soms is je laptop dichtklappen om een rondje te gaan lopen het meest productieve wat je kunt doen. Wist je dat 2 minuten beweging op hoge intensiteit je focus voor een uur kan verbeteren?

Het maakt niet uit op welke manier je je lichaam beweegt. Ga lopend naar de supermarkt om lunch te halen of doe een paar yogaoefeningen voor meer energie. De Meditation Moments app heeft verschillende muziektracks in de categorie ‘Energetic’ die geschikt zijn voor een actieve meditatie.

4. Mediteer

Meditatie helpt je niet alleen om langer gefocust te blijven op een taak, maar zorgt er ook voor dat je de taak met meer plezier uitvoert. Er zijn verschillende soorten meditatie oefeningen met allemaal hun eigen functie. Meditation Moments heeft zelf geleide meditaties ontworpen om je focus te verbeteren.

Probeer deze gratis geleide meditatie voor meer focus:

5. Zet je telefoon uit

Wist je dat het 23 minuten duurt om je weer te focussen op een taak na het scrollen door Instagram? Je telefoon zorgt voor meer afleiding dan je misschien in eerste instantie zou denken.

We weten hoe verleidelijk het is om je telefoon erbij te pakken als je merkt dat je concentratie afneemt. Maar de beste manier om deze verleiding tegen te gaan is door je telefoon uit te schakelen of vliegtuigmodus of werkmodus aan te zetten. Op deze manier krijg je geen meldingen binnen die je afleiden en kun je ongestoord werken.

6. Luister naar muziek tijdens het werken

Muziek afspelen op de achtergrond kan helpen om je beter te concentreren op een taak. En hoewel sommige muziekstijlen erom bekend staan dat ze je focus verbeteren, zoals bijvoorbeeld pianomuziek, is elke muzieksoort die je helpt om te focussen goed – van popmuziek tot rock.

Met de webversie van Meditation Moments kun je muziek opzetten vanaf je computer wat handig is als je al op je computer aan het werken bent. Hierdoor heb je snel toegang tot alle muziek uit de Meditation Moments app. Luister naar muziek uit de categorie ‘Focus’ voor meer concentratie.

We hebben allemaal onze eigen redenen waarom we niet kunnen focussen, van een afleidende omgeving tot racende gedachten. En hoewel het heel normaal is als je moeite hebt om je te concentreren, zijn er een aantal dingen die je op korte termijn kunt toepassen in je leven. Neem deze tips als een startpunt en ontdek wat voor jou werkt.

Hoe zorg ik voor focus?

De volgende tips zorgen ervoor dat je je focus terug vindt: 

 • Geef slaap prioriteit
 • Eet gezond
 • Beweeg gedurende de dag
 • Mediteer
 • Zet je telefoon uit
 • Luister naar muziek tijdens het werken
Waarom kan ik me niet concentreren?

Je moeilijk kunnen focussen kan verschillende redenen hebben. Misschien maak je je ergens druk om en blijf je maar piekeren. 

Een gebrek aan focus kan ook te maken hebben met basisbehoeften waar niet aan voldaan wordt. Het is niet vreemd dat je concentratieproblemen hebt als je niet genoeg slaapt, ongezond eet en niet goed omgaat met stress.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis