De laatste jaren is yoga enorm populair geworden. In elke stad kun je wel een yogastudio vinden en de kans is groot dat jij zelf ook weleens een yogales hebt geprobeerd. Hoewel yoga toegankelijk is voor iedereen, roept het vaak vragen op bij beginners. “Moet je lenig zijn om yoga te doen?” of “Is yoga alleen voor vrouwen?” Beginnen met yoga kan overweldigend zijn. Daarom hebben we deze gids opgesteld met alles wat je moet weten over yoga voor beginners.
Wat is yoga?
Yoga betekent niet hetzelfde voor iedereen. Waar sommigen het gebruiken om hun lichaam te stretchen, gebruiken anderen het om de verbinding tussen lichaam en geest te ervaren. Maar het kan ook zo zijn dat yoga iets anders voor je betekent, afhankelijk van de dag of hoe je je voelt.
Yoga is een fysieke, mentale en spirituele oefening die duizenden jaren geleden is ontstaan in India. De oefening bestaat uit een combinatie van fysieke houdingen (asanas), ademhalingsoefeningen en meditatie.
Het is belangrijk om te onthouden dat de oorsprong van yoga nauw verbonden is met de spirituele en religieuze tradities van het oude India. Yoga werd oorspronkelijk dan ook ontwikkeld als manier om spirituele verlichting en vereniging met het goddelijke te bereiken. Het woord ‘yoga’ komt uit het Sanskriet, en betekent ‘verbinden’, ‘samenvoegen’ en ‘verenigen’.
Later werd yoga doorgegeven door generaties van leraren, waaruit nieuwe, verschillende tradities en yogascholen ontstonden. Bij de meeste Nederlandse yogascholen ligt de nadruk op het fysieke aspect van yoga.
Yoga wordt vaak ook gelinkt aan mindfulness – wat het vermogen is om in het hier en nu te zijn. Veel mensen gebruiken mindfulness voor het verminderen van stress en het verbeteren van hun algehele gezondheid.
Wat zijn de voordelen van yoga?
Misschien wil je met yoga beginnen omdat je over de vele voordelen van yoga hebt gehoord. Veel mensen komen naar hun mat om te ontspannen, hun flexibiliteit te verbeteren of pijn in hun lichaam op te lossen. Maar yoga heeft ook minder bekende voordelen, zoals het verbeteren van de huid, het versterken van het immuunsysteem en het verhogen van het libido.
Volgens onderzoek heeft yoga ook een positief effect op ons fysieke welzijn. Yoga zou het risico op hartziekten verminderen en symptomen van artritis verlichten. Verder helpt het beoefenen van yoga ook bij het verbeteren van onze slaap en het verminderen van stress.
Hoe begin je met yoga?
Er zijn veel verschillende manieren waarop je yoga kunt beoefenen. Je kunt beginnen met het volgen van yogalessen bij een studio, maar je kunt ook testen of yoga iets voor jou is door thuis een les te volgen. Het voordeel hiervan is dat je op je eigen tempo kennis kunt maken met de verschillende vormen van yoga en.
De yogalessen in de Meditation Moments app zijn geschikt voor alle niveaus en zijn speciaal ontworpen om de connectie tussen body & mind te versterken. Er zijn korte lessen (vanaf 5 minuten) om je lichaam te stretchen en langere lessen (tot 35 minuten) om helemaal op te laden, te ontspannen en een diepere connectie met jezelf te voelen.
Wat heb je nodig om thuis yoga te doen?
Het fijne aan yoga is dat je niet veel nodig hebt om het te beoefenen. Als je een yogales volgt bij een studio, ligt er vaak al een yogamat voor je klaar. Maar als je thuis yoga wilt beoefenen, voldoet ieder zacht oppervlak. Je kunt buiten yoga doen op het gras of binnen op een vloerkleed. Het belangrijkste is dat je comfortabel kunt gaan zitten of liggen.
Voor sommige lessen zul je nog andere accessoires nodig hebben, zoals een bolster, een blok of een riem. Toch is het niet nodig om deze dingen te kopen als je een beginner bent. In plaats van een bolster kun je een hoofdkussen gebruiken en een yogablok kun je vervangen door een dik boek. Wees creatief met de dingen die je zelf al in huis hebt.
Tip: bij de webshop Superyoga kun je fijne accessoires zoals yogamatten en meditatiekussens vinden.
Welke soort yoga is het beste voor beginners?
Er zijn veel verschillende soorten yoga waar je uit kunt kiezen als je een beginner bent. En dit kan best een beetje overweldigend zijn. Maar maak je geen zorgen: focus je bij het kiezen op het niveau in plaats van de soort. Je kunt namelijk iedere vorm van yoga op beginnersniveau beoefenen.
Laten we teruggaan naar de verschillende soorten yoga. De meest klassieke vorm van yoga is hatha yoga. Bij deze vorm van yoga houd je houdingen (asanas) langer vast en ligt de nadruk op het soepel houden van je spieren. Hatha yoga is geschikt als beginners yoga omdat je kennis maakt met alle belangrijke houdingen.
Bij ashtanga en vinyasa yoga ligt het tempo hoger. Beide zijn actievere vormen van yoga waarbij bewegingen worden gesynchroniseerd met je ademhaling. Wat is het verschil tussen de twee? Terwijl je bij ashtanga yoga altijd dezelfde houdingen herhaalt, verschillen de houdingen bij vinyasa van les tot les.
En dan heb je ook nog de langzamere, ontspannende vormen van yoga. Hieronder vallen bijvoorbeeld yin yoga en yoga nidra. Tijdens yin yoga houd je een bepaalde houding voor een aantal minuten vast. Je spieren kunnen zich in de houding ontspannen en je laat eigenlijk de zwaartekracht het werk voor je doen.
Welke yoga poses zijn er?
Vaak worden tijdens een yogales verschillende poses benoemd. In dit artikel over yoga houdingen vertellen we je over de meest voorkomende poses, zodat je voorbereid bent op je eerste les.
Fijne yoga app voor beginners
Een manier om op je eigen tempo kennis te maken met yoga is door online lessen te volgen. Je kunt ontdekken welke yogahoudingen goed voor je voelen en welke vorm van yoga het beste bij je past. Het volgen van online lessen is ook een stuk voordeliger dan het volgen van lessen bij een studio.
Ben jij daarom op zoek naar een yoga app voor beginners? Via de Meditation Moments app kun je verschillende yogalessen proberen. De lessen worden gegeven door yogadocente Caressa. Begin bijvoorbeeld met een rustige yogasessie om wakker te worden of kies juist voor een actievere sessie voor meer kracht en vitaliteit.
Oefen regelmatig
Verder merk je de voordelen van yoga het beste als je regelmatig oefent. En hier hoef je helemaal niet veel tijd voor vrij te maken. In de Meditation Moments app vind je korte en langere yogasessies, die je kunt doen waar en wanneer jij dat wilt.
Heb je niet veel tijd? Kies dan voor de korte yogastretch van 6 minuten. Deze yogasessie is perfect voor een korte pauze tussen je dagelijkse bezigheden in. Heb je wel een keer meer tijd? Dan kun je voor een langere yogasessie kiezen. In de sessie Yoga om te verbinden met je hartsverlangen, maak je een reis naar binnen en voel je de connectie met datgene waar je naar verlangt.
Luister naar je eigen lichaam
Het is belangrijk om te onthouden dat er geen one size fits all is als het aankomt op yoga. Blijf daarom altijd naar je eigen lichaam luisteren. Voelt een pose niet fijn? Maak dan een paar aanpassingen zodat het wel goed voelt.
Je eigen lichaam blijft altijd je grootste leraar. Luister dus naar de signalen die je lichaam geeft. Het feit dat een yogahouding werkt voor iemand anders, hoeft niet te betekenen dat dit voor jou ook het geval is. Jij bepaalt uiteindelijk wat voor jou de beste manier is om yoga te beoefenen.
Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat is yoga?
Yoga betekent niet hetzelfde voor iedereen. Waar sommigen het gebruiken om hun lichaam te stretchen, gebruiken anderen het om verbinding tussen lichaam en geest te ervaren. Maar het kan ook zo zijn dat yoga iets anders voor je betekent afhankelijk van de dag en hoe je je voelt.
Yoga is een fysieke, mentale en spirituele oefening die duizenden jaren geleden is ontstaan in India. De oefening bestaat uit een combinatie van fysieke houdingen (asanas), ademhalingsoefeningen en meditatie.
Wat zijn goede yoga oefeningen voor beginners?
Er zijn veel verschillende soorten yoga waar je uit kunt kiezen als je een beginner bent. Hatha yoga is bijvoorbeeld geschikt voor beginners omdat het je kennis laat maken met de belangrijkste yoga poses.
Maar eigenlijk zijn alle soorten yoga te volgen op beginnersniveau. Het niveau van de yogales is hierbij belangrijker dan de soort oefening.
Deel artikel