Hoeveel slaap heb je nodig als volwassen persoon?

Hoeveel slaap heb je nodig als volwassen persoon?

29 november 2022
Bewerkt op 3 juli 2024
man slaapt

Moe? We kennen allemaal het gevoel wel. Je bent snel geïrriteerd, voelt je slap en bent enorm lui. De kans is groot dat je niet genoeg hebt geslapen de afgelopen nacht of nachten. Maar hoeveel slaap heb je nodig als volwassen persoon?

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat je gemiddeld 8 uur per nacht moet slapen. Maar is dit waar? En waarom is het zo belangrijk om genoeg te slapen? In dit artikel lees je hoeveel slaap je nodig hebt en waarom voldoende slapen belangrijk is.

Waarom is slaap belangrijk?

Hoewel er nog steeds onderzoek gedaan wordt naar de functie van slaap, weten we een paar dingen zeker. Slaap zorgt ervoor dat we efficiënt en productief kunnen werken en dat we goed functioneren in het algemeen. De meeste mensen functioneren het beste als ze een vaste routine hebben en genoeg slapen.

Genoeg slapen is dus essentieel als je goed wilt functioneren. Dit komt omdat je lichaam en geest de kans krijgen om zich te herstellen als je slaapt.

Symptomen dat je te weinig slaapt

Als je niet genoeg slaapt heb je meer moeite om je te concentreren, helder na te denken en gebeurtenissen te verwerken. Daarnaast kan je stemming ook schommelen en snak je sneller naar junkfood en suikerrijk eten.

Het is altijd belangrijk om bij jezelf na te blijven gaan hoe je je voelt gedurende de dag. Check regelmatig in bij jezelf en stel de volgende vragen:

  • Voel ik me productief gedurende de dag?
  • Hoe is mijn weerstand?
  • Ben ik afhankelijk van cafeïne om de dag door te komen?
  • Slaap ik meer in het weekend dan doordeweeks?

Luister naar je lichaam en let op de signalen die je lichaam geeft. Zorg ervoor dat je van slaap een prioriteit maakt als je lichaam aangeeft meer slaap nodig te hebben.

Hoeveel slaap heb je minimaal nodig?

Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid slaap die een volwassen persoon nodig heeft. In het onderzoek uit de National Library of Medicine, werden de deelnemers verdeeld in groepen die 4, 6, of 8 uur sliepen.

Na 14 dagen hadden de deelnemers met 8 uur slaap weinig aandachtsverlies of cognitieve problemen. Bij de groepen met 4 en 6 uur slaap was er wel een sterke afname. De groep met 6 uur slaap had na twee weken zelfs het reactievermogen van iemand die legaal als dronken wordt beschouwd.

De groep met 4 uur slaap viel regelmatig in slaap tijdens het uitvoeren van cognitieve opdrachten. Bij beide groepen was er iedere dag een flinke verslechtering van de hersenfunctie te zien. Wetenschappers noemen dit effect slaapschuld. Maar kan deze slaapschuld weer ‘ingehaald’ worden.

Kun je slaap inhalen?

Als je een paar nachten minder slaapt, herstelt je lichaam dit vanzelf weer na een paar nachten van goede slaap. Maar als je voor een lange tijd te weinig slaapt, doet je lichaam er langer over om zich weer te herstellen. Wetenschappers weten nog niet of de hersenfunctie volledig hersteld kan worden op de lange termijn of dat er permanente schade overblijft.

Het moeilijke is dat je op een gegeven moment niet meer merkt dat je chronisch te weinig slaapt. Je raakt namelijk gewend aan de slaperigheid en bent je minder bewust van je slechte functioneren.

Hoewel je een verhoogd risico op hartziektes, obesitas en diabetes hebt als je te weinig slaapt, is te veel slaap ook niet goed. Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, verhoog je ook de kans op hartziektes, obesitas en diabetes.

Heb je aan 7 uur slaap genoeg?

Uiteindelijk functioneren de meeste mensen het beste bij 7 tot 9 uur slaap per nacht. Natuurlijk speelt de kwaliteit van de slaap hierbij ook een rol. Iemand die dieper slaapt, kan misschien prima functioneren met een uur minder slaap per nacht. Blijf daarom altijd luisteren naar je eigen lichaam.

Wat moet je doen als je niet genoeg slaapt?

Voel je je vaak moe en heb je geen energie gedurende de dag? Dan is het belangrijk om slaap meer prioriteit te geven.

Het is misschien verleidelijk om feestjes, je vrienden of een opdracht voor je werk voorrang te geven op je nachtrust, maar op de lange termijn heeft dit negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je zult je vermoeid en futloos voelen wat het moeilijk maakt om met je aandacht bij het huidige moment te zijn.

Tips voor een goede nachtrust

Naast genoeg slapen, is het ook belangrijk dat de kwaliteit van je slaap goed is. De volgende tips helpen je om je slaapkwaliteit te verbeteren:

  • Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd weer op
  • Creëer een avondroutine voor jezelf (ga in bad, steek kaarsjes aan of lees een boek)
  • Luister naar een avondmeditatie om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen
  • Zorg voor een comfortabel matras, een fijn kussen en een goede temperatuur in je slaapkamer (rond de 17 graden Celsius)
  • Vermijd elektronica en blauw licht ‘s avonds
  • Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine later op de dag
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Ook voor slaap geldt dat ieder mens andere behoeften heeft. Let daarom op de signalen die je lichaam geeft en gebruik bovenstaande tips als je merkt dat je niet voldoende energie hebt gedurende de dag.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis