Ik ben altijd moe: de reden waarom jij altijd moe bent en wat je eraan kunt doen

Ik ben altijd moe: de reden waarom jij altijd moe bent en wat je eraan kunt doen

10 september 2021
Bewerkt op 9 augustus 2023
vrouw is moe

Heb je jezelf ooit betrapt op het Googelen van ‘Ik ben altijd moe’ terwijl je begint aan je derde kop koffie van de dag? Je bent niet de enige. Het leven kan soms stressvol zijn en veel mensen ervaren de druk om alle ballen hoog te houden. Misschien vraagt je werk veel aandacht, wil je goed voor je gezin zorgen of voel je de verplichting om bij sociale gelegenheden te zijn. Het is niet vreemd dat je dan af en toe uitgeput bent.

Maar er zijn ook gezondheidsredenen die extreme vermoeidheid kunnen veroorzaken. In dit artikel lees je over de mogelijke redenen waarom je vermoeidheid ervaart en wat je ertegen kunt doen.

Wij geven geen medisch advies. Dit artikel is niet bedoeld om ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Heb je geestelijke of lichamelijke klachten en wil je medisch advies van een specialist? Raadpleeg dan altijd een (bedrijfs)arts of psycholoog.

Waarom ben ik altijd zo moe? 7 mogelijke redenen waarom je altijd moe bent

1. Medische aandoening

In de meeste gevallen kan vermoeidheid verholpen worden door je levensstijl of dieet aan te passen. Maar het kan ook zijn dat een medische reden de oorzaak is van jouw vermoeidheid. Als je plotseling chronische vermoeidheid ervaart, is het daarom verstandig om eerst een arts te raadplegen.

Het kan zijn dat er gevraagd worden om je te laten testen op bepaalde medische aandoeningen die gelinkt zijn aan vermoeidheid, als slaapapneu, kanker, chronisch vermoeidheidssyndroom, angststoornissen, nierziekte, depressie en diabetes.

Het is niet normaal om je altijd moe te voelen. Raadpleeg daarom altijd eerst een (bedrijfs)arts zodat je de juiste behandeling kunt krijgen als dat nodig is.

2. Niet genoeg slaap

Het is niet alleen de hoeveelheid slaap die hier telt. De kwaliteit van je slaap is namelijk net zo belangrijk als je uitgerust wakker wilt worden. En hoewel de meesten van ons weten dat slaap belangrijk is voor onze algemene gezondheid, krijgt een groot deel van de mensen niet genoeg slaap.

Maar hoeveel slaap heb je nu eigenlijk nodig? Ondanks dat iedereen andere behoeften heeft als het aankomt op slaap, wordt er aangeraden om 7 tot 9 uur per nacht te slapen.

3. Stress

Het is normaal om af en toe stress te ervaren. Een beetje spanning is zelfs nodig om optimaal te kunnen functioneren. Toch is chronische stress niet onschuldig en kan het leiden tot vermoeidheid.

Andere symptomen die je bij chronische stress kunt ervaren zijn hoofdpijn, duizeligheid, spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, vergeetachtigheid en concentratieproblemen.

Hoewel het niet mogelijk is om alle stressvolle situaties uit je leven te bannen, is het belangrijk om te leren hoe je op een goede manier met stress om kunt gaan.

Stress verminderen door meditatie

Het is bewezen dat meditatie kan helpen bij het verminderen van stress. Het overweldigende gevoel dat we soms ervaren verdwijnt sneller als we een pauze nemen om onze gedachten tot rust te brengen.

Tijdens het mediteren observeren we onze gedachten en gevoelens – we beoordelen ze niet en laten ze er simpelweg zijn. Als we regelmatig mediteren, kunnen we een nieuwe betekenis aan onze gedachten geven. Zo kunnen we bijvoorbeeld de manier waarop we stress zien veranderen, zodat we er beter mee om kunnen gaan.

Het doel van meditatie is dus niet om stress uit je leven te bannen, maar om er beter mee te leren omgaan. De Meditation Moments app heeft verschillende meditaties die speciaal zijn ontwikkeld om stress te verminderen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

4. Tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Een tekort aan energie kan betekenen dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Te weinig van de volgende voedingsstoffen wordt gelinkt aan vermoeidheid:

  • Vitamine B12 en andere B-vitamines
  • Vitamine D
  • Vitamine C
  • Ijzer
  • Magnesium
  • Calcium
  • Zink
  • Mangaan

Het is mogelijk om dit tekort aan te vullen door middel van een uitgebalanceerd dieet of eventueel extra supplementen. Toch is het nemen van supplementen is niet altijd nodig. Een gebalanceerd dieet dat bestaat uit groenten en fruit, volkoren graanproducten, eiwitten, peulvruchten, gezonde vetten en noten en zaden zou je lichaam alles moeten geven wat het nodig heeft. Sluit wel altijd eerst een medische aandoening uit als oorzaak van je vermoeidheid voor je aanpassingen maakt in je dieet.

vrouw in keuken

5. Dehydratatie

De meeste mensen weten inmiddels dat het belangrijk is om voldoende water te drinken voor je gezondheid. Maar wat velen niet weten is dat water drinken ook bijdraagt aan het op peil houden van je energieniveau.

Onderzoek heeft aangetoond dat dehydratatie leidt tot weinig energie en een gebrek aan concentratie. En een ander onderzoek linkte dehydratatie zelfs aan een kortere slaapduur in de nacht. De deelnemers aan het onderzoek, volwassenen vanaf 20 jaar uit de US en China, die 6 uur sliepen hadden een grotere kans op onvoldoende hydratatie dan de deelnemers die 8 uur sliepen per nacht.

Dorst, duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid zijn allemaal tekenen dat je niet genoeg drinkt. Zorg er daarom voor dat je als volwassen persoon tussen de 1,5 en 2 liter water per dag drinkt.

6. Obesitas en overgewicht

Obesitas vergroot niet alleen de kans op diabetes en een hogere bloeddruk, maar kan ook leiden tot chronische vermoeidheid. Het behouden of behalen van een gezond gewicht is daarom belangrijk als je je goed wilt voelen.

Daarnaast vergroot obesitas de kans op slaapapneu en wordt het gelinkt aan slaperigheid overdag.

Als je op dit moment geen gezond lichaamsgewicht hebt, begin dan met het stellen van realistische doelen voor jezelf. Probeer meer beweging in je dagen te integreren en kies voor gezondere opties als het gaat om voeding.

7. Inactieve levensstijl

Terwijl de meeste mensen denken dat bewegen alleen maar energie kost, brengt het ons juist meer energie. Een inactieve levensstijl is dan ook gekoppeld aan meer dan 30 chronische ziekten en aandoeningen, waaronder vermoeidheid.

Wist je dat de gemiddelde kantoormedewerker 15 uur per dag zit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een landarbeider die gemiddeld maar 3 uur per dag zit? Dit heeft enorme gevolgen voor je gezondheid in het algemeen.

Maar maak je geen zorgen: zelfs met een kantoorbaan is het mogelijk om genoeg te bewegen gedurende de dag. Neem bijvoorbeeld korte pauzes om een paar oefeningen te doen, telefoneer staand en maak een wandeling tijdens de lunchpauze.

We hebben allemaal dagen waarop we ons minder energiek voelen. Maar als de vermoeidheid de overhand neemt en je geen energie meer kunt opbrengen voor je dagelijkse taken, dan is het verstandig om de onderliggende oorzaak van de vermoeidheid te achterhalen.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis