3 ochtend yoga oefeningen om je dag mee te beginnen

3 ochtend yoga oefeningen om je dag mee te beginnen

9 november 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
yoga oefeningen ochtend

Hoe je je dag begint heeft een grote invloed op hoe de rest van je hele dag verloopt. Door aan het begin van de dag een momentje voor jezelf te nemen (of je er nu voor kiest om een meditatie te doen, een kop koffie voor jezelf te zetten of een ochtend yogales te volgen), zorg je voor een motiverende en productieve start van je dag. De kans is namelijk groot dat je in de ochtend nog kalm bent en je minder last hebt van afleidingen.

Het hebben van een ochtendritueel is voor de meeste mensen een goede manier om je dag geaard te beginnen. En yoga kan hier een fijn onderdeel van zijn. Hier volgen drie yoga oefeningen speciaal voor de ochtend, die je dagelijks kunt doen.

3 yoga oefeningen voor in de ochtend

Als je yoga onderdeel van je ochtendroutine wilt maken, is het belangrijk dat je korte oefeningen kiest. Dit zorgt ervoor dat je zelfs op chaotische dagen nog steeds redelijk makkelijk yoga kunt beoefenen.

1. Ochtendstretch

Begin je dag met deze ochtendflow voor meer energie. Deze les bestaat uit vurige yogahoudingen, waardoor je hele lichaam wakker wordt.

Probeer de yogales 'Ochtendstretch'.

Yoga in de Meditation Moments app
Yoga in de Meditation Moments app

2. Zonnegroet voor beginners

De Zonnegroet (Surya Namaskar) bestaat uit een vloeiende reeks yogahoudingen die zorgen voor meer energie en een sterk lichaam. Normaal gesproken is de Zonnegroet de warming-up van een Vinyasa-les. De zonnegroet is bedoeld om alle verschillende delen van je lichaam te openen en je evenwichtiger te laten voelen. Maar je kunt de zonnegroet ook op zichzelf beoefenen.

Probeer de yogales 'Zonnegroet voor beginners'.

3. Rustig begin van je dag

Deze yogales is fijn als je je dag op een rustige manier wilt beginnen. De les bestaat uit rustige stretches voor je nek en schouders, twists en cat-cows. Dit zijn allemaal oefeningen die je lichaam wakker maken en goed zijn om iedere ochtend te doen.

Probeer de yogales 'Rustig begin van je dag'.

Yoga in de Meditation Moments app

Waarom is yoga in de ochtend goed?

Laten we beginnen door te zeggen dat yoga goed is om op ieder moment van de dag te beoefenen. Er is geen tijd waarop je yoga 'het beste' kunt doen en er is ook geen verkeerde tijd om yoga te doen. Maar dat neemt niet weg dat het beoefenen van ochtend yoga enorm veel voordelen heeft.

Ochtend yoga helpt je om je dag op een bewuste en kalme manier te beginnen. De vroege ochtenduren zijn vaak de rustigste momenten van de dag, waarop je nog niet overweldigd wordt door externe prikkels en verantwoordelijkheden. Door je dag te beginnen met ochtend yoga zorg je voor meer rust in je hoofd. En het kan je ook nog eens helpen voorbereiden op de uitdagingen die de dag brengt.

Hoe kan ik ochtend yoga beoefenen?

Het fijne aan ochtend yoga is dat je het gemakkelijk vanuit huis kunt beoefenen. Thuis yoga beoefenen kost weinig tijd, waardoor het snel een onderdeel van je ochtendritueel kan worden. Zorg dat je comfortabele kleding draagt en een yogamatje hebt om de oefeningen op te doen. Als je geen matje hebt, kun je ook een zacht oppervlak (zoals een tapijt) gebruiken.

Ben je een beginner? We hebben een gids opgesteld met alles wat je moet weten als je begint met yoga.

Tips om yoga onderdeel te maken van je ochtendritueel

Als je yoga onderdeel wilt maken van je ochtendroutine, is het belangrijk om er een gewoonte van te maken die je makkelijk kunt volhouden.

• Begin klein. Begin met een korte les van minder dan 10 minuten. De Meditation Moments app heeft verschillende korte yogalessen die je in de ochtend kunt doen. Later kun je ook langere lessen volgen.
• Kijk kritisch naar je huidige ochtendroutine. Misschien zijn er kleine veranderingen die je kunt doen in je huidige ochtendroutine waardoor er meer tijd vrijkomt voor het beoefenen van yoga. We grijpen snel naar onze telefoon als we wakker worden. Maar wat als je in plaats van gedachteloos scrollen iets met aandacht zou doen? Je yogales is daar perfect voor.
• Koppel yoga aan je huidige ochtendroutine. Een andere manier om yoga onderdeel te maken van je ochtendroutine is door het te koppelen aan iets wat je al doet. Mediteer je al in de ochtend? Dan kun je voor het mediteren een momentje nemen om je lichaam te stretchen. Als je dit een paar keer doet in de ochtend, zal het vanzelf een gewoonte worden.
• Wees flexibel. Probeer niet om iedere ochtend een perfecte ochtendroutine te hebben. Iedere ochtend is anders. Soms zullen er weinig afleidingen zijn en soms zul je met een overweldigend gevoel wakker worden. Soms zul je je energiek voelen en soms vermoeid. Wees daarom niet te streng voor jezelf als je een keer een ochtend mist, of als het anders gaat dan je had gehoopt. Op de dagen dat je lichaam moe is, kan het zelfs verstandiger zijn om dat kleine beetje extra te slapen. Of je kunt ervoor kiezen om een paar yogaoefeningen in bed te doen. Wees flexibel en mild naar jezelf!

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Waarom is ochtend yoga goed?

Ochtend yoga helpt je om je dag op een bewuste en kalme manier te beginnen. De vroege ochtenduren zijn vaak de rustigste momenten van de dag, waarin je nog niet overweldigd wordt door externe prikkels en verantwoordelijkheden. Door je dag te beginnen met ochtend yoga zorg je voor meer rust in je hoofd. En het kan je ook nog eens helpen voorbereiden op de uitdagingen die de dag brengt.

Welke yoga oefeningen zijn goed voor in de ochtend?

1. Ochtendstretch
2. Zonnegroet voor beginners
3. Rustig begin van je dag

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis