Word je vaak ‘s nachts wakker en raak je vervolgens gefrustreerd omdat je niet meer verder kunt slapen? Dit is voor veel mensen een herkenbare situatie. Draaien en woelen in bed, wakker worden om 3 uur ‘s nachts en het gevoel hebben dat je maar half slaapt zijn tekenen dat je onrustig slaapt.
Een slaap te kort of een gebrek aan diepe slaap kan serieuze gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid. Als je het gevoel hebt dat je al in tijden geen goede nacht hebt gehad, kan dit voor irritatie, somberheid en zelfs depressieve gevoelens zorgen.
Herken je jezelf in bovenstaande situatie? Lees hier over de mogelijke oorzaken van onrustige slaap en wat je zelf kunt doen om beter te slapen.
Wat te doen tegen onrustig slapen?
Hoewel slapeloosheid en rusteloos slapen voor een deel genetisch bepaald zijn, kun je zelf ook aanpassingen maken die ervoor zorgen dat je beter slaapt gedurende de nacht.
1. Verbeter je slaapgewoonten
Nog even je mail checken voor het slapen, naar bed gaan op onregelmatige tijden en je telefoon naast je hoofdkussen leggen zijn allemaal voorbeelden van slechte slaapgewoonten. Als je beter wilt slapen, is het belangrijk dat je hersenen je bed aan slapen koppelen (en niet aan wakker liggen).
Word je vaak wakker vroeg in de ochtend en lukt het je vervolgens niet om weer verder te slapen? In dit geval is het belangrijk dat jouw hersenen de vroege ochtend niet aan ‘wakker zijn’ koppelen. Wacht dus met het doen van stressvolle of actieve dingen tot later in de ochtend. Als je om 5 uur ’s ochtends al je laptop erbij pakt om mailtjes te beantwoorden, stuur je namelijk een seintje naar je hersenen dat je op dat moment wakker hoort te zijn.
Word je te vroeg wakker (of zelfs midden in de nacht)? Dan kun je prima een boek lezen of je gedachten opschrijven. Als je merkt dat je boos of geïrriteerd bent omdat je niet verder kunt slapen, kan het opschrijven van je gedachten ook een fijne manier zijn om jezelf gerust te stellen.
2. Verminder stress
Is stress de reden dat je voortdurend ligt te draaien en woelen in bed? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om stress te verminderen. Meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen helpen allemaal bij het verminderen van stress.
Houdt stress je uit je slaap? Hier vind je een aantal tips hoe je toch in slaap kunt vallen als je stress hebt.
Een vaste avondroutine kan je ook helpen om te ontspannen voor het slapengaan (dim de lichten, steek kaarsjes aan, lees een boek of doe een meditatie).
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
3. Beweeg genoeg gedurende de dag
Als je beter wilt slapen, is het belangrijk om meer te bewegen gedurende de dag (vooral in de ochtend). Meer bewegen overgedurende de dag zorgt er namelijk voor dat je lichaam zich beter kan ontspannen als het tijd is om naar bed te gaan.
4. Zorg voor een fijne slaapomgeving
Naast je slaapgewoonten, is je slaapomgeving ook belangrijk. Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Dim de lichten minimaal een uur voordat je gaat slapen en neem je laptop en telefoon niet mee naarin bed.
Waarom slaap ik onrustig?
Er zijn enorm veel factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Slaapproblemen, fysieke pijn en mentale klachten kunnen allemaal zorgen voor een rusteloos lichaam in bed.
Stress en gevoelens van angst kunnen voor onrust in je hoofd zorgen. Hierdoor kun je meer gaan woelen en draaien in je slaap en wordt het onmogelijk om ontspannen naar bed te gaan. Ook kunnen rouw, negatieve gedachten en zorgen het moeilijk maken om de rust te vinden die je nodig hebt om in slaap te vallen.
Verder zijn er nog andere factoren die invloed hebben op je slaap. Waarschijnlijk weet je wel dat het niet verstandig is om koffie te drinken later op de dag of dat je dat glas wijn beter kunt laten staan als je goed wilt slapen. Stimulerende middelen als cafeïne, nicotine en alcohol kunnen namelijk je slaapcyclus verstoren.
Slaap je onrustig en vraag je je af of dit een negatief effect heeft op je gezondheid? Ga bij jezelf na hoe je je voelt gedurende de dag. Val je moeilijk in slaap of heb je moeite met opstaan? Voel je je moe overdag? Kun je je moeilijk concentreren? Heb je cafeïne nodig om de dag door te komen? Word je meerdere keren wakker ’s nachts?
Waarom word ik om 3 uur ‘s nachts wakker?
Wakker worden om 3 uur ’s nachts is niet ongebruikelijk. Veel mensen worden in de nacht wakker en vallen direct weer in slaap. Maar als het je niet lukt om weer opnieuw in slaap te vallen, kan dit enorm frustrerend zijn. Stress, licht slapen of andere gezondheidscondities kunnen er allemaal voor zorgen dat je midden in de nacht wakker wordt.