Yoga voor kinderen: 4 kinderyoga oefeningen om thuis te doen

Yoga voor kinderen: 4 kinderyoga oefeningen om thuis te doen

20 maart 2024
Bewerkt op 3 juli 2024
kinderyoga

Steeds meer volwassenen vinden hun weg naar de yogamat. Maar wist je dat yoga op jonge leeftijd ook enorm veel voordelen heeft? Ook kinderen hebben namelijk te maken met uitdagingen, zowel op school als thuis en alles daartussenin.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is normale yoga, maar dan aangepast aan de behoeften en ontwikkeling van kinderen. Het is bijna onmogelijk om een kind een perfecte yogareeks te laten uitvoeren, en gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Kinderyoga laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met yoga en mindfulness, zodat ze leren hoe ze zelf rustig kunnen worden, hun energie kwijt kunnen en beter met hun gevoelens kunnen omgaan. Dat klinkt goed, toch? Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen.

Wat zijn de voordelen van kinderyoga?

Als volwassenen kunnen we allemaal wel wat meer ontspanning gebruiken. Maar ook voor kinderen geldt dit. Grote veranderingen, lange schooldagen en drukke schema’s… Kind zijn is niet makkelijk. Kinderyoga kan op deze momenten helpen om stress te verminderen en rust in het hoofd te krijgen. Hierdoor kunnen kinderen doen wat ze zouden moeten doen: gewoon kind zijn.

Maar kinderyoga heeft nog meer voordelen. Niet alleen helpt kinderyoga bij het verminderen van angsten en zorgen, het helpt kinderen beter omgaan met alle emoties die bij het kind-zijn horen – ook de moeilijke. Er zijn veel leuke kinderyoga-oefeningen die kinderen helpen om vervelende gevoelens van zich af te schudden of hun hoofd leeg te maken van vervelende piekergedachten.

En dan hebben we het nog niet eens over de fysieke aspecten van yoga gehad. Yoga is ook goed voor het lichaam. Kinderyoga kan helpen bij het verminderen van pijntjes in het lichaam, verbetert het immuunsysteem en zorgt ervoor dat kids fit en flexibel blijven.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen yoga beoefenen?

De kinderyoga uit de Meditation Moments app is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Als kinderen 4 of 5 jaar oud zijn, zijn ze zich namelijk bewust van hun eigen denkwijze. Terwijl hun taalvaardigheden beter worden, kunnen ze ook steeds beter problemen oplossen en hun eigen emoties onder controle houden. Maar ze hebben nog wel hulp en ondersteuning nodig van de volwassenen om zich heen, zodat ze goede gewoontes kunnen ontwikkelen en leren gebruiken.

Lijkt een kind al eerder toe te zijn aan yoga of andere mindfulness oefeningen? Dan kan het geen kwaad om hier op een vroegere leeftijd mee te beginnen. Op 3-jarige leeftijd zijn kinderen volop bezig met ontdekken en proberen ze de wereld om zich heen beter te begrijpen.

Hoe laat je kinderen kennismaken met yoga?

Kinderyoga en yoga voor volwassenen verschillen niet zoveel van elkaar. Net zoals een volwassen persoon thuis yoga volgt, kunnen kinderen dit ook. Het kan een goed idee zijn om samen een les te volgen. Het zit namelijk in de natuur van een kind om het gedrag van hun ouders, grote broer of zus of opa en oma na te doen. Als volwassene kun jij voordoen hoe het moet. Er is geen ‘goede’ manier van kinderyoga. Alles wat ervoor zorgt dat het kind zich beter voelt, is prima. Yoga moet vooral leuk zijn!

Pak je yogamat erbij (of zorg dat je op een zacht oppervlak zit), kleed je comfortabel aan en kies een yogales uit de Meditation Moments app. Doe nu zelf mee met de les! Dit kan misschien een beetje gek voelen. De kinderyoga-lessen zijn immers speciaal gemaakt voor kinderen. Wees niet verbaasd als je moet zoemen als een bij of moet grommen als een leeuw. Misschien merk je wel dat deze leuke ontspanningstechnieken ook wonderen doen voor jou.

4 kinderyoga oefeningen om thuis te doen

Ben je op zoek naar kinderyoga oefeningen? In de Meditation Moments app vind je yogalessen die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. De lessen worden gegeven door kinderyogadocent Marieke van Ginneken.

Yoga voor kinderen Meditation Moments

Maangroet. De maan is magisch. Samen groeten we de maan voor het slapengaan. Aan het einde van deze oefening halen we nog even samen adem, zodat je daarna heerlijk rustig kunt slapen.
Zonnegroet. Zullen we samen een dansje doen om de zon te begroeten? Aan het einde van deze oefening nemen we een momentje om te genieten van de warmte van de zon.
Tuintje op je voet. Na een dag vol klimmen en klauteren, kunnen je voeten soms wat moe zijn. Daarom gaan we ze wat extra aandacht geven. We planten een tuintje op je voet.
Samen ademen. Deze oefening is heel fijn om tot rust te komen. Je gaat samen ademhalen met iemand die je liefhebt. Marieke begeleidt jullie door deze oefening heen.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

De kinderyoga-oefeningen kunnen kinderen gebruiken bij een vol hoofd, als ze een drukke dag hebben gehad of als ze zich even willen afsluiten van alles en iedereen. Probeer de kinderyoga van Meditation Moments nu 7 dagen gratis.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is normale yoga, maar dan aangepast aan de behoeften en ontwikkeling van kinderen. Het is bijna onmogelijk om een kind een perfecte yogareeks te laten uitvoeren, en gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Kinderyoga laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met yoga en mindfulness, zodat ze leren hoe ze zelf rustig kunnen worden, hun energie kwijt kunnen en beter met hun gevoelens kunnen omgaan.

Waarom kinderyoga?

Kinderyoga helpt bij het verminderen van stress en zorgt voor een kalme geest. Ook helpt yoga kinderen om beter met de emoties om te leren gaan die bij het kind-zijn horen. Op fysiek gebied is yoga voor kinderen goed voor het verminderen van pijntjes en zorgt het ervoor dat kids fit en flexibel blijven.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis