Beter slapen met de 4-7-8 methode (probeer deze oefening)

Beter slapen met de 4-7-8 methode (probeer deze oefening)

20 april 2023
Bewerkt op 23 augustus 2023
vrouw doet oefening om beter te slapen

Lig je te woelen en draaien in bed en kijk je ieder uur op de klok? Geen paniek. De 4-7-8 methode brengt je lichaam tot rust en helpt je sneller in slaap te vallen. Je leest hier stap voor stap hoe de 4-7-8 methode werkt zodat je hem zelf in kunt zetten om beter te slapen.

Wat is de 4-7-8-methode?

De 4-7-8 methode is een ademhalingstechniek die bedoeld is om stress en angst te verminderen. De methode is ontwikkeld door Dr. Andrew Weil, een Amerikaanse arts en voorstander van alternatieve geneeskunde.

Hoe kun je beter slapen met de 4-7-8 methode?

De 4-7-8 methode kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Dit werkt als volgt: de 4-7-8 methode heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. Als je gestrest of angstig bent, activeert je lichaam de 'vecht-of-vlucht'-modus, waarbij het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Je hartslag gaat omhoog en je begint snel en oppervlakkig te ademen. Dit maakt het voor je lichaam onmogelijk om in slaap te vallen.

De 4-7-8 methode richt zich op het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en rust. Door langzaam en ritmisch te ademen, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd en kan je lichaam zich ontspannen.

Het is belangrijk om te weten dat de 4-7-8 methode geen wondermiddel is voor slaapproblemen en dat het effect kan variëren van persoon tot persoon. Andere factoren, zoals goede slaapgewoonten en het vermijden van cafeïne en stimulerende middelen zijn ook belangrijk voor een goede nachtrust.

Meer tips om beter te slapen lees je hier.

Hoe werkt de 4-7-8-methode?

1. Ga in een comfortabele positie zitten of liggen. Zorg ervoor dat je rug recht is en ontspannen. Plaats je tong tegen je gehemelte, net achter je voortanden. Houd deze positie aan gedurende de hele oefening.
2. Adem langzaam en diep in door je neus terwijl je tot 4 telt. Houd je adem vervolgens 7 tellen vast.
3. Adem langzaam uit door je mond terwijl je tot 8 telt. Laat hierbij alle spanning en zorgen los.
4. Dit is één cyclus. Herhaal de cyclus minimaal 3 keer.

Oefen de 4-7-8 methode twee keer per dag (bijvoorbeeld direct na het opstaan en voordat je gaat slapen). Het wordt aangeraden om in het begin de cyclus niet meer dan vier keer te herhalen. Na verloop van tijd kun je de oefening langer doen en deze vaker herhalen. Uiteindelijk kun je naar acht volledige cycli toewerken.

Meditation Moments app

Het kan gebeuren dat je angst, kortademigheid of een erg ongemakkelijk gevoel tijdens het doen van de oefening ervaart. Neem dan een korte pauze en haal een paar keer op je eigen tempo adem. Het kan even duren voordat je gewend bent aan de ademhalingsoefening. Wel is het normaal als je een licht oncomfortabel gevoel ervaart of licht in je hoofd wordt tijdens het doen van de oefening. Neem dan even een pauze en adem een paar keer op een rustig tempo.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Wil je oefenen met de 4-7-8 methode om sneller in slaap te vallen? In de Meditation Moments app vind je de 4-7-8 methode als Ademhaling voor betere slaap (categorie Ademhaling). De ademhalingsoefening wordt geleid door ademhalingsexpert Robert Bridgeman. Het enige wat je zelf hoeft te doen is op afspelen te drukken en mee te ademen.

Andere ademhalingsoefeningen om beter te slapen

Als je de 4-7-8 methode niet fijn vindt, kun je ook experimenteren met andere ademhalingstechnieken. Deze ademhalingsoefeningen zorgen ook voor een betere nachtrust. Als niks lijkt te helpen, kan jouw slapeloosheid ook een medische oorzaak hebben. Raadpleeg dan altijd je huisarts om samen naar een oplossing te zoeken.

Beter slapen met Meditation Moments

Ga je slaperig naar bed, maar voel je je klaarwakker op het moment dat je hoofd het kussen raakt? Als het je keer op keer niet lukt om in slaap te vallen, kan dit je angst voor slapeloosheid vergroten. In ons programma In 7 dagen beter slapen helpen we je in 7 lessen op weg naar een goede nachtrust. We hebben een selectie gemaakt van verschillende meditaties, ademhalingsoefeningen, affirmaties, muziek en een slaapverhaal, zodat je zelf kunt ontdekken wat jou het beste helpt om in slaap te vallen.

Beter slapen Meditation Moments
Hoe kun je beter slapen?

Meditatie, ademhalingsoefeningen en gezonde slaapgewoonten zijn allemaal manieren om beter te slapen. Heb je vaak moeite om in slaap te vallen? Lees hier hoe je de 4-7-8 methode kunt gebruiken om sneller in slaap te vallen.

Hoe val je snel in slaap?

De 4-7-8 methode richt zich op het activeren van het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en rust. Door langzaam en ritmisch te ademen, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd en kan je lichaam zich ontspannen. Hierdoor val je makkelijker in slaap.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis