Dopamine, serotonine, endorfine en oxytocine. Misschien heb je deze namen weleens voorbij horen komen. Ze worden ook wel gelukshormonen genoemd. Maar wat zijn gelukshormonen precies? En hoe beïnvloeden ze ons?
Dopamine, serotonine, endorfine en oxytocine. Misschien heb je deze namen weleens voorbij horen komen. Ze worden ook wel gelukshormonen genoemd. Maar wat zijn gelukshormonen precies? En hoe beïnvloeden ze ons?
Gelukshormonenspelen een belangrijke rol in hoe we ons voelen en hoe we functioneren. Ze werken achter de schermen om ons humeur, onze motivatie en ons welzijn te bevorderen. En soms kunnen deze hormonen ons ook een heerlijk euforisch gevoel geven.
Hormonen zijn als de geheime chemische boodschappers van ons lichaam. Ze worden geproduceerd door klieren en via ons bloed naar verschillende organen en weefsels gestuurd. Daar eenmaal aangekomen, geven ze signalen af die bepalen hoe ons lichaam werkt en hoe we ons voelen. Ze regelen alles: van groei en metabolisme tot stemming en slaap. Simpel gezegd, hormonen zorgen ervoor dat ons lichaam op rolletjes loopt en we ons goed kunnen voelen.
Dit is het beloningshormoon dat je een geweldig gevoel geeft als je iets bereikt. Dopamine zorgt voor motivatie en plezier. Bijvoorbeeld als je een taak voltooit of een doel behaalt, voel je een golf van voldoening dankzij dopamine.
Hoe stimuleer je dopamine?
Wist je dat onderzoek heeft bevestigd dat veel van de voordelen van meditatie te maken hebben met de verhoogde productie van dopamine tijdens het mediteren?
Lees verder: Voordelen van meditatie: waarom beginnen met mediteren?
Deze natuurlijke pijnstiller zorgt voor een euforisch gevoel, vooral na fysieke inspanning. Denk aan de ‘runner’s high’ die je kunt ervaren na een goede sportsessie, waarbij endorfine je beter en energieker laat voelen.
Hoe stimuleer je endorfine?
Bekend als het knuffelhormoon, helpt oxytocine je om verbinding en liefde te voelen met anderen. Bijvoorbeeld een knuffel of een betekenisvol gesprek met een vriend(in) kan de productie van oxytocine stimuleren. Dit gelukshormoon zorgt voor een geliefd en verbonden gevoel.
Hoe stimuleer je oxytocine?
Het gelukshormoon serotonine laat je rustig en tevreden voelen. Ook verbetert het je stemming en slaap. Een wandeling in de zon of het doen van een ademhalingsoefening kan op een natuurlijke manier zorgen voor een verhoogde aanmaak van het stofje serotonine
Hoe stimuleer je serotonine?
Serotonine bepaalt voor een grote mate hoe gelukkig je je voelt. En je kunt je serotonineniveau eenvoudig verhogen met deze simpele ademhalingsoefening.
Probeer de Serotonine ademhaling uit de Meditation Moments app en geef je gemoedstoestand een snelle boost.