Kom op een natuurlijke manier van je slapeloosheid af

Kom op een natuurlijke manier van je slapeloosheid af

7 augustus 2024
Bewerkt op 4 september 2024

Stel je voor: je hebt een lange, vermoeiende dag gehad en het enige wat je wilt is in je warme bed kruipen en vredig in slaap vallen. Maar op het moment dat je hoofd het kussen raakt, besluit je geest dat het tijd is om elk detail van de dag opnieuw af te spelen. De uren tikken voorbij terwijl je woelt en draait, naar de klok kijkt en je steeds angstiger voelt over de slaap die je verliest. In deze blog duiken we diep in de wereld van slapeloosheid – wat het is, de symptomen waar je op moet letten, en de onderliggende oorzaken die je 's nachts wakker houden. 

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid – ook bekend als ‘insomnia’ – is meer dan alleen maar niet kunnen slapen. Het is een slaapstoornis die zich kenmerkt door moeite met in slaap vallen, in slaap blijven of te vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen. Terwijl je voldoende tijd en een comfortabele omgeving hebt om in te slapen.

Slapeloosheid kan acuut of chronisch zijn:

  • Acute insomnia is van korte duur en is meestal het gevolg van heftige emoties, een stressvolle situatie of een kortdurende ziekte.
  • Chronische insomnia verwijst naar slapeloosheid waarbij je meer dan 3 dagen per week slecht slaapt (niet in slaap kunnen vallen, niet kunnen doorslapen of vroeg wakker worden).

De gevolgen van slapeloosheid

Het komt vast niet als een verrassing dat slapeloosheid je dagelijkse leven negatief kan beïnvloeden: van ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen overdag, tot verminderde prestaties op het werk, school en alles daartussenin. Volgens onderzoek kan chronische slapeloosheid op de lange termijn zelfs zorgen voor psychiatrische en medische aandoeningen, depressie en een verminderde kwaliteit van leven.

Veel mensen die worstelen met slapeloosheid zijn bang voor wat een slaaptekort met hun gezondheid kan doen. Geldt dit voor jou? Dan is het belangrijk om een professional te raadplegen voor advies, een juiste diagnose en een behandeling. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om van je slapeloosheid af te komen.

Lees meer over: Heb jij slaap te kort? Dit kun je eraan doen

Wat is de oorzaak van slapeloze nachten?

Verschillende mensen slapen op verschillende manieren. Maar het kan enorm frustrerend zijn als iedereen om je heen snel in slaap valt, terwijl jij de slaap maar niet kunt vatten. Het kan dan nuttig zijn om te onderzoeken wat je ‘s nachts precies wakker houdt.

Mogelijke oorzaken van slecht slapen zijn:

  • Slaapapneu
  • Depressie of angsten
  • Lichamelijke pijn
  • Gebrek aan daglicht (vroeg op de dag)
  • Geen tijd om de dag af te sluiten
  • Cafeïne na 4 uur ‘s middags
  • Hoge lichaamstemperatuur
  • Onregelmatig slaapritme
  • Stress

Lees meer over: “Ik slaap slecht”: 9 oorzaken + tips om beter te slapen

Probeer
Meditation Moments
7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Slapeloosheid en stress

Stress is een boosdoener bij slapeloosheid. Iedereen ervaart stress, in verschillende vormen en op verschillende momenten in het leven. Maar het zou onze slaap niet mogen beïnvloeden. Het lastige is dat te veel stress ervoor zorgt dat je niet in slaap kunt vallen. En een gebroken nacht zorgt op zijn beurt weer voor meer stress.

Is stress de reden dat je slaap verliest? Als we je één slaaptip mogen geven, dan is dat om niet te veel druk op jezelf te leggen om in slaap te vallen. Het is nog nooit iemand gelukt om zichzelf in slaap te forceren. Het belangrijkste is om niet 'bang' te zijn voor slaap en niet alles de schuld te geven van een slechte nacht. Begin in plaats daarvan te zien hoe geweldig slaap is en herinner jezelf eraan dat een slechte nacht niet erg is. Je er zorgen over maken wel.

Of je goed slaapt of juist niet, heeft alles te maken met hoe je tegen slaap aankijkt. Je zou dus kunnen zeggen dat goed slapen een bepaalde mindset is. Het verschil tussen een slechte en een goede slaper zit niet in het aantal uren dat diegene slaapt. Het verschil zit in het feit dat slechte slapers zich zorgen maken over slaap, terwijl goede slapers dit niet doen.

Lees meer over: Hoe kun je in slaap vallen met stress?

Hoe kom ik van mijn slapeloosheid af? Geef jezelf een pauze

Dus, hoe doorbreek je deze cyclus? Als stress de oorzaak is van jouw slapeloosheid, is het tijd om niet meer op je slaap te focussen. Stel je voor dat je in een wereld bent waar slaapproblemen niet bestaan. Duurt het uren voordat je in slaap valt? Blijf niet liggen en woelen in bed. Dit is precies hoe je jezelf angstig maakt, en deze angst wil je juist verlichten.

Ga daarom even uit bed en luister vervolgens naar een slaapverhaal. Of doe iets anders wat je geest afleidt van je zorgen en gedachten. Je weet waarschijnlijk al dat jezelf dwingen om in slaap te vallen je alleen maar verder uit je slaap houdt…

Slaapverhalen om bij weg te dromen

Luisteren naar een slaapverhaal voor het slapengaan verlegt je aandacht en zorgt ervoor dat je niet meer aan je zorgen en angsten denkt. De slaapverhalen uit de Meditation Moments app zijn speciaal gemaakt om makkelijker in slaap te vallen en dieper te slapen.

We hebben verhalen met verschillende stemmen opgenomen, zodat jouw favoriete stem je kan begeleiden naar een diepe slaap.

Probeer het slaapverhaal De oude eik met de stem van Maaike Ouboter.

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid – ook bekend als ‘insomnia’ – is meer dan alleen maar niet kunnen slapen. Het is een slaapstoornis die zich kenmerkt door moeite met in slaap vallen, in slaap blijven of te vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen, ondanks dat je voldoende tijd en een comfortabele omgeving hebt om te slapen

Hoe kom ik van mijn slapeloosheid af?

Het is nuttig om te onderzoeken wat je ‘s nachts wakker houdt, zodat je naar een passende oplossing kunt zoeken om beter te slapen. We geven verschillende oorzaken van slapeloosheid met passende oplossingen om beter te slapen.

  1. Slaapapneu
    Oplossing: Maak een afspraak met je huisarts om samen naar een oplossing te zoeken. Het kan zijn dat een paar aanpassingen in je levensstijl (zoals afvallen of op je zij slapen) ervoor kunnen zorgen dat je klachten verdwijnen.
  2. Depressie of angsten
    Raadpleeg een medisch specialist om samen naar een oplossing te zoeken voor psychische klachten.
  3. Lichamelijke pijn
    Soms helpt het veranderen van slaappositie al voor vermindering van pijnklachten. Een body stress release behandeling kan ook voor verlichting zorgen. Raadpleeg altijd een medisch specialist bij chronische pijnklachten.
  4. Stress
    Neem in de avond tijd om de dag af te sluiten en al je zorgen los te laten. Het luisteren naar een slaapverhaal kan ook helpen om je geest af te leiden van gedachten en zorgen, zodat je makkelijk in slaap kunt vallen.
  5. Gebrek aan daglicht (vroeg op de dag)
    Zorg ervoor dat je zonlicht in je ogen krijgt in de eerste 30 tot 60 minuten nadat je wakker bent geworden. Je lichaam krijgt op dat moment een seintje dat het tijd is om wakker te worden en zet tegelijkertijd een ‘timer’ om in slaap te vallen later in de avond.
  6. Geen tijd om de dag af te sluiten
    Creëer een fijne avondroutine voor jezelf. Zorg ervoor dat je activiteiten kiest die je een ontspannen gevoel geven. Vermijd zware inspanningen of fel licht
  7. Cafeïne na 4 uur ‘s middags
    Vermijd het drinken van meer dan 100 milligram cafeïne later dan 4 uur ‘s middags. Als je worstelt met slapeloosheid, kan het zelfs beter zijn om cafeïne helemaal te vermijden als je hier gevoelig voor bent.
  8. Hoge lichaamstemperatuur
    Neem een warme douche of een warm bad (niet langer dan 20 tot 30 minuten) en zorg voor een koele slaapkamer (van rond de 17 graden). Dit helpt bij het afkoelen van je lichaam.
  9. Onregelmatig slaapritme
  10. Ga iedere dag op dezelfde tijd slapen en sta weer op dezelfde tijd op.
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis