Is een powernap goed voor je?

Is een powernap goed voor je?

12 september 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
vrouw doet powernap

Een powernap: je bent er dol op of je vindt het verschrikkelijk. Maar wat is een powernap nu precies en is het eigenlijk wel goed om midden op de dag te slapen? We vertellen je wat de voordelen van een powernap zijn en hoe je deze zelf kunt ervaren om je energiek en uitgerust te voelen.

Hoe kun je een powernap doen?

Voel je je slaperig na een slechte nacht? Een powernap kan je dan een kleine energieboost geven. Het is namelijk helemaal niet erg om overdag bij te slapen na een slechte nacht.

Dit is hoe je het beste een powernap kunt doen:

  • De duur. De ideale duur van een powernap ligt tussen de 15 tot 20 minuten. De kans is dan het grootst dat je uitgerust wakker wordt.
  • Omgeving. Zorg ervoor dat je powernap-omgeving comfortabel en rustig is. Luister eventueel naar witte ruis om storende geluiden van buitenaf te verminderen.
  • Ontwaak rustig. Neem na je dutje even de tijd om op te staan en weer verder te gaan met je dagelijkse activiteiten.
  • Timing. Kies het juiste moment voor je powernap. Als je later op de dag een langere powernap doet is de kans groter dat je ’s avonds niet in slaap kunt vallen.

Wat is een powernap?

Een powernap (of middagdutje) is een korte periode van slaap die vermoeidheid kan verlichten en ervoor kan zorgen dat je je weer helder en alert voelt. Veel mensen doen een dutje als ze niet genoeg hebben geslapen of als ze erg moe zijn. Misschien herinner je je wel dat je vroeger als kleuter midden op de dag een dutje deed. Hetzelfde kan nu nog steeds voor je werken, ook al ben je nu een stuk ouder.

Is slapen overdag eigenlijk wel goed voor je?

Misschien heb je wel eens gehoord dat je beter niet kunt slapen midden op de dag. Het zou je slaap in de avond kunnen verstoren of je zou er verstrooid wakker van kunnen worden. Hier hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken (mits je met een paar dingen rekening houdt). Een powernap is juist een geweldige manier om je lichaam en geest de kans te geven om weer op te laden.

Als volwassen persoon hebben we gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per nacht. Sommigen meer, sommigen minder. Maar bepaalde situaties in het leven kunnen ervoor zorgen dat we niet de slaap krijgen die we nodig hebben. Je kinderen houden je wakker, werk bezorgt je stress of soms zijn het je eigen gedachten die ervoor zorgen dat je de slaap niet kunt vatten.

Als je gedurende een lange periode te weinig slaap krijgt, kan dit uiteindelijk zorgen voor een slaap tekort. Maar maak je geen zorgen: dit is niet iets wat je van de ene op de andere dag opbouwt. Iedereen heeft wel eens last van een mindere nacht. En vaak is het niet de slechte nacht slaap die je stress bezorgt, maar de angst dat er vervelende dingen gebeuren na een slechte nacht slaap. Deze angst maakt het moeilijk voor je om in slaap te vallen.

Lees ook: Hoe kun je in slaap vallen met stress?

Heb je een slechte nacht achter de rug? Of ben je gewoon moe? Geen paniek! Een powernap kan je op zo’n moment helpen om te herstellen. Je lichaam en geest krijgen de kans om te rusten, wat zorgt voor meer energie en een betere focus. Door een middagdutje te doen kun je weer met een positief gevoel verder met de rest van je dag.

Hoe lang duurt een powernap?

Je vraagt je misschien af hoe lang een powernap mag duren. Kun je te lang slapen en wat is het limiet? Het antwoord is 15 tot 20 minuten. Dit is namelijk de tijd die je in lichte slaap doorbrengt. Hierna verzink je in een diepe slaap en is de kans groot dat je niet fris of duizelig wakker wordt.

Heb je meer tijd? Dan kun je ook een dutje doen van 90 minuten. Zo lang duurt het namelijk om de hele slaapcyclus te doorlopen. Langere dutjes (van bijvoorbeeld 2 uur) worden niet aangeraden. Je loopt niet alleen de kans om verstrooid wakker te worden, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je ’s avonds niet meer in slaap kunt vallen.

Lees hier meer over wat er in iedere slaapcyclus gebeurt.

Kun je slaap inhalen?

Als je je fit en uitgerust wilt voelen, is de kwaliteit van je slaap belangrijker dan de hoeveelheid. Veel mensen hebben de neiging om in paniek te raken als ze een nacht minder hebben geslapen. Maar deze stress maakt het alleen maar moeilijker om de volgende nacht wel goed te slapen.

Onthoud dat perfectie de vijand is van goede slaap. En hoewel je lichaam van routine en consistentie houdt, is het niet erg als je een keer een nacht minder slaapt. Probeer je slaap eens te bekijken per maand, in plaats van van dag tot dag. Je lichaam kijkt namelijk anders naar tijd dan dat je geest dat doet.

Slaap inhalen werkt anders dan je misschien zou denken. Als je de afgelopen nacht vier uur te weinig hebt geslapen, hoef je de volgende nacht niet vier uur extra te slapen. Slechte slapers zullen de volgende situatie misschien wel herkennen: je slaapt een nacht te weinig en verwacht vervolgens van jezelf dat je de gemiste slaap moet inhalen. En als dit vervolgens niet lukt, raak je gefrustreerd. Je lichaam werkt alleen niet zo. In plaats van langer te slapen, slaapt het effectiever. Je hersenen verbeteren – de volgende nacht of tijdens een powernap – bijvoorbeeld de kwaliteit van de slaapfase die je het meest hebt gemist.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Een powernap werkt het beste als je op regelmatige tijden naar bed gaat en weer wakker wordt. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, is het belangrijk dat je hier eerst aandacht aan besteedt. De slaapmeditaties van Meditation Moments helpen je om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen.

Hoe lang mag een powernap duren?

Je vraagt je misschien af hoe lang een powernap mag duren om je geest weer op te laden. Het antwoord is 15 tot 20 minuten. Dit is namelijk de tijd die je in lichte slaap doorbrengt. Hierna verzink je in een diepe slaap en is de kans groot dat je duizelig en niet fris wakker wordt.

Kun je slaap inhalen?

Je kunt gemiste uren slaap niet inhalen door de volgende nacht meer te slapen. Onze hersenen werken simpelweg niet op deze manier. In plaats van de volgende nacht langer te slapen, verbeteren ze bijvoorbeeld de kwaliteit van de slaapfase die je het meest hebt gemist.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis