Hoe kun je in slaap vallen met stress?

Hoe kun je in slaap vallen met stress?

6 april 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
vrouw kan niet in slaap vallen door stress

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag op je werk en je hebt eindelijk alle to do’s van de dag afgerond. Maar zodra je hoofd het kussen raakt, beginnen je hersenen allerlei rampscenario’s af te spelen en begin je na te denken over alles wat niet verliep zoals je had gehoopt. “Ik zou willen dat ik dat niet had gezegd” of “Ik ben bang dat ik me niet goed genoeg heb voorbereid op de presentatie van morgen”. Voor je het weet, lig je klaarwakker in bed en vraag je je af hoe je in slaap kunt vallen met stress.

Waarom kan ik niet slapen met stress?

Je vraagt je misschien af waarom je gedachten plotseling beginnen te racen op het moment dat je beslist om te gaan slapen. Hier is eigenlijk een simpele verklaring voor: zorgen ontstaan als we nog niet hebben besloten wat we gaan doen. Ons brein blijft ons op zo’n moment aansporen om tot een besluit te komen. Als je je zorgen maakt, stelt je brein zich keer op keer dezelfde vraag: “moet ik op dit moment iets doen?”

Heb je de neiging om ieder detail van de dag te analyseren als je ’s avonds in bed gaat liggen? Misschien overdenk je een gesprek dat je hebt gehad of zit je al met je hoofd bij je takenlijst van de volgende dag. Als dit vaak gebeurt, koppelen je hersenen je bed aan nadenken (in plaats van slapen). Je hersenen denken nu dat bedtijd ‘tijd om je zorgen te maken’ is.

Stress en slaap zijn nauw verbonden met elkaar. De reden dat je gedachten je uit je slaap houden, is waarschijnlijk dat je overdag niet de tijd neemt om je zorgen te verwerken. Gelukkig kun je je hersenen trainen om bedtijd te koppelen aan slaap (en niet aan nadenken). Maar wat gebeurt er dan met alle gedachten die normaal gesproken in de avond opduiken? Het is onmogelijk om al je zorgen uit je leven te verwijderen. Maar als je merkt dat je zorgen de overhand krijgen, is het helpend om op een gezonde manier met deze zorgen om te leren gaan.

Confronteer je zorgen gedurende de dag

Hoe zorg je ervoor dat je gedachten je niet meer wakker houden? Een manier om dit te doen is door ze overdag al aan te pakken. Je gedachten en emoties verwerken gedurende de dag, zorgt ervoor dat je ‘s avonds minder piekert.

Natuurlijk klinkt dit makkelijker dan het in werkelijkheid is. Want laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal enorm snel afgeleid. Iedere lege minuut vullen we met schermtijd en we nemen onze telefoons zelfs mee naar het toilet. En deze afleidingen zorgen ervoor dat we overdag geen ruimte hebben om onze eigen gedachten te verwerken.

Wil je stress verminderen voor het slapengaan? Zorg voor meer rustmomenten gedurende de dag. Breng tijd door met jezelf (zonder je telefoon) en laat je hersenen je gedachten verwerken.

vrouw schrijft gedachten op in boekje

Tips om in slaap te vallen (ook met stress)

Niet kunnen slapen door stress kan enorm frustrerend zijn. Door overdag tijd in te plannen ‘om je zorgen te maken’, stuur je een seintje naar je hersenen dat je aan een oplossing werkt. Zo pak je dit het beste aan:

1. Schrijf je zorgen op. Neem iedere dag de tijd om je zorgen op te schrijven. Het opschrijven van je gedachten zorgt voor meer rust in je hoofd. Je bent beter in staat om je zorgen naast je neer te leggen en krijgt meer inzicht in wat er in je hoofd speelt. Zet een timer voor 5-15 minuten en schrijf al je negatieve gedachten op. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller het zal gaan. Je zult merken dat je hierna meer rust in je hoofd ervaart.
2. Organiseer je zorgen. Kijk eens kritisch naar wat je hebt opgeschreven. Aan welke zorgen kun je iets doen en welke liggen buiten je bereik? Als dingen buiten je bereik liggen, kun je jezelf de toestemming geven om ze ook uit je hoofd te zetten.
3. Acceptatie. Beoefen acceptatie door tegen jezelf te zeggen dat je niet over alles de controle kunt hebben. Dit haalt de druk af van overal maar een antwoord of oplossing voor te willen hebben. Soms is het ‘niet-weten’ omarmen het beste wat je kunt doen voor je mentale welzijn.
4. Verleg je aandacht. Sta stil bij de dingen die wel goed gaan met de kracht van dankbaarheid. De meeste mensen hebben van nature de neiging om zich te focussen op de dingen die niet goed gaan. Maar je komt verder als je je focust op je successen. Het doen van een dankbaarheidsmeditatie in bed zorgt ervoor dat je vredig in slaap kunt vallen.

Wil je een dankbaarheidsmeditatie proberen voor het slapengaan? In de Meditation Moments app vind je verschillende geleide dankbaarheidsmeditaties in de categorie Dankbaarheid.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Ik kan niet slapen door stress. Wat nu?

Een manier om te zorgen dat negatieve gedachten je niet wakker houden voor het slapengaan, is door deze overdag al aan te pakken. Je gedachten en emoties verwerken gedurende de dag, zorgt ervoor dat je minder piekert later op de dag.

Waarom kan ik niet slapen met stress?

Als je vaak piekert voor het slapengaan, koppelen je hersenen je bed aan nadenken (in plaats van slapen). Je hersenen denken nu dat bedtijd ‘tijd om je zorgen te maken’ is. Gelukkig kun je je hersenen trainen om wel in slaap te vallen – zelfs als je je zorgen maakt.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis