Rust in je hoofd voor het slapen: 8 tips om te mediteren in de avond

Rust in je hoofd voor het slapen: 8 tips om te mediteren in de avond

30 april 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
rust in je hoofd voor het slapen

Meditatie is een fijne manier om je lichaam en geest tot rust te brengen, volledig te ontprikkelen en je voor te bereiden op de nacht. Veel gebruikers van de Meditation Moments app ervaren dat hun nachtrust verbetert als ze mediteren in de avond. Daarom hebben wij meer dan 7597 gebruikers gevraagd naar hun beste tips om te mediteren voor het slapen. In dit artikel lees je de top 8.

Ontspanningsoefeningen en meditatie brengen je lichaam en geest tot rust. Dit helpt je om de dag af te sluiten en heerlijk te slapen.

1. Kies een vast meditatiemoment

Hoe meer iets een gewoonte wordt, hoe minder moeite het je kost. Zo werkt het ook met meditatie. In het begin moet je jezelf er misschien nog aan herinneren, maar na verloop van tijd zul je merken dat het bijna vanzelf gaat. Wil je dus vaker mediteren? Kies dan een vast moment om een avondmeditatie te doen, bijvoorbeeld direct na het avondeten of vlak voor het slapen. Je kunt hier een meditatieherinnering in de Meditation Moments app voor instellen of simpelweg een wekker aanzetten op je mobiel.

2. Begin met muziek en breid uit naar meditaties

Voelt een meditatie nog als een te hoge drempel? Begin dan met het luisteren naar muziek. Je hoeft hier niet speciaal voor te gaan zitten (mag wel), maar je kunt dit prima doen tijdens het poetsen van je tanden, het schoonmaken van je gezicht of tijdens een ander onderdeel van je avondroutine. Als je voelt dat het luisteren van muziek op deze manier een vast momentje is geworden, kun je de muziek vervangen door een meditatie.

3. Bouw de meditatielengte uit

Ook de meditatielengte is iets wat je gemakkelijk kunt uitbouwen. Je hoeft niet direct een uur te mediteren om hier de positieve effecten van te ervaren. Elke dag een paar minuten kunnen al een groot verschil maken! Begin daarom met een korte meditatie van bijvoorbeeld 3 minuten voordat je gaat slapen en bouw dit langzaam uit. Omdat het slechts 3 minuten zijn, is de drempel niet zo hoog om te mediteren.

4. Luister muziek voor (en tijdens) het slapen

De muziek in de Meditation Moments app stopt vanzelf. Je kunt dus een fijn nummer uitzoeken en aanzetten als je in bed ligt om te gaan slapen. De track 'Deep relaxation' is hier bijvoorbeeld heel fijn voor. Zorg ervoor dat je al helemaal klaar bent voor de nacht (tanden gepoetst, pyjama aan etc.) zodat je gewoon lekker in slaap kunt vallen en niet meer uit bed hoeft.

5. Luister naar binaural beats als je niet kunt slapen

Binaural beats zijn speciale tonen die synchroniseren met je hersengolven en zo een staat van diepe ontspanning, focus of slaap kunnen bereiken. Vooral binaural beats die trillen op delta-frequenties (0-4 hertz) kunnen zorgen voor diepe ontspanning. En dat kan heel fijn zijn als je ’s nachts niet kunt slapen! Pak op dat moment je oordopjes of koptelefoon erbij en zet een fijne track op. Neem de tijd, het kan zo’n 15 tot 20 minuten duren voordat binaural beats het gewenste effect hebben. Laat de muziek dus gewoon lekker doorspelen. Ook de binaural beats eindigen namelijk vanzelf na een uur (waarin je hopelijk lekker in slaap bent gevallen).

Lees je vaak nog in bed? Ook dan is het fijn om binaural beats op delta-frequenties aan te zetten, zodat je hier al heerlijk rustig van wordt.

6. Leg draadloze oordopjes op je nachtkastje

Een andere tip van Meditation Moments-gebruikers: leg standaard een setje oordopjes op je nachtkastje. Zo kun je gemakkelijk een meditatie volgen voordat je gaat slapen. Maar ook als je ’s nachts wakker wordt en schaapjes aan het tellen bent, doe je zo sneller een meditatie zonder je partner wakker te maken. Zorg ervoor dat dit fijne draadloze oordopjes zijn waar je ook lekker mee kunt slapen – heel belangrijk!

Tip: download van tevoren een fijne meditatie (of meerdere) zodat je deze offline kunt beluisteren. Zo kan je mobiel gewoon op vliegtuigstand blijven staan en krijg je geen meldingen van berichtjes.

7. Mediteer samen met je partner

Heb je een partner? Dan kan het heel fijn zijn om samen te mediteren voor het slapen. Zo houd je elkaar verantwoordelijk (een extra stok achter de deur). Zet bijvoorbeeld een dankbaarheidsmeditatie aan als jullie in bed liggen en bespreek vervolgens samen waar jullie die dag dankbaar voor zijn. Dit is een hele fijne manier om de dag af te sluiten. Natuurlijk kan dit ook samen met je kind(eren).

8. Maak van meditatie een selfcaremoment

Rust in je hoofd voor het slapen? Maak van je meditatiemomentje een moment van selfcare. Tijd voor jezelf, elke avond weer! Ga bijvoorbeeld in bad met wat etherische oliën en zet een fijne meditatie aan op de achtergrond. Zo maak je er een klein ritueel van. Of speel affirmaties af als je in de badkamer bezig bent met je avondritueel, zodat je tijdens het douchen, tandenpoetsen of omkleden de affirmaties in gedachten (of hardop) kunt herhalen. Ook kinderen vinden zulke kleine rituelen vaak heel prettig.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Meditatie app om je dag af te ronden

Wil je jouw dag afronden met een meditatie app? Je kunt de premium versie van de Meditation Moments app 7 dagen gratis proberen. Je hoeft geen betaalgegevens in te vullen, dus je zit nergens aan vast. Na deze periode houd je automatisch toegang tot de gratis versie van de app.

Hoe kun je mediteren in de avond onderdeel maken van je routine?
  1. Kies een vast meditatiemoment
  2. Begin met muziek en breid uit naar meditaties
  3. Bouw de meditatielengte uit
  4. Luister muziek voor (en tijdens) het slapen
  5. Luister naar binaural beats als je niet kunt slapen
  6. Leg draadloze oordopjes op je nachtkastje
  7. Mediteer samen met je partner
  8. Maak van meditatie een selfcaremoment
Hoe maak je van mediteren in de avond een gewoonte?

Hoe vaker je mediteert, hoe meer het een gewoonte wordt. Kies daarom een vast moment om een avondmeditatie te doen, bijvoorbeeld na het avondeten. Je kunt hier een meditatieherinnering voor instellen in de Meditation Moments app.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis