Diepe slaap: wat is het en waarom is het belangrijk?

Diepe slaap: wat is het en waarom is het belangrijk?

24 november 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
diepe slaap

De meeste mensen weten dat het belangrijk is om tussen de 7-9 uur slaap per nacht te krijgen om je uitgerust te voelen. Maar wist je dat de kwaliteit van je slaap ook belangrijk is voor je gezondheid? Als je niet genoeg diepe slaap krijgt, dan kan dit een negatieve impact hebben op je gezondheid. Je lichaam heeft geen tijd om zich volledig te herstellen, waardoor je vermoeid wakker wordt en je last kunt krijgen van concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Door deze negatieve gevolgen is het belangrijk om te begrijpen wat diepe slaap is, hoeveel diepe slaap je nodig hebt en hoe je diepe slaap kunt verbeteren.

Wat is diepe slaap?

Als je slaapt, wisselt je lichaam tussen 4 slaapfases. Eén van deze fases is diepe slaap.

Het grootste deel van de tijd dat je slaapt (75-80%), bestaat uit NREM-slaap (Non Rapid Eye Movement). Hier vallen de eerste 3 slaapstadia onder, waaronder de diepe slaapfase.

Het duurt gemiddeld 90 tot 120 minuten om al deze fases te doorlopen. Een volwassen persoon doet dit gemiddeld 4 tot 6 keer per nacht.

Fase 1: Sluimerfase

De sluimerfase is de overgang tussen wakker zijn en slapen. Je kunt dit het beste zien als de periode waarin je ‘indoezelt’. Je ogen worden zwaar en uiteindelijk val je in slaap.

Fase 2: Lichte slaap

Tijdens de tweede fase ben je ontspannen, maar kun je ook nog makkelijk gewekt worden. Het kan zijn dat je wakker wordt door geluiden of een ‘slaapstuip’, wat je misschien wel herkent als de schokkende beweging die je plotseling maakt in je slaap.

Fase 3: Diepe slaap

Tijdens de diepe slaap-fase ben je ontspannen en ver weg. Je ademhaling is langzaam en je hart klopt minder snel. In deze fase win je energie voor de nieuwe dag. Er is een kleine kans dat je wakker wordt, maar als dit toch gebeurt kan je je erg verstrooid voelen.

Fase 4: REM-slaap

Uiteindelijk beland je in de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Dit betekent letterlijk ‘snelle oogbeweging’ en houdt in dat je in je droomslaap zit. In je REM-slaap zijn de grote spieren van je ledematen verlamd. Dit klinkt misschien wat eng, maar het heeft wel degelijk een functie. Als dit namelijk niet zo zou zijn, dan zou je zo uit bed springen om je dromen na te jagen.

Waarom is diepe slaap belangrijk?

Hoewel alle slaapfases belangrijk zijn om je optimaal te voelen, is diepe slaap bijzonder belangrijk als je uitgerust wakker wilt worden. Maar er zijn nog meer redenen waarom diepe slaap zo belangrijk is.

Tijdens je diepe slaap, neemt het glucosemetabolisme in je hersenen toe. Dit ondersteunt je korte- en langetermijngeheugen en het vermogen om te leren in het algemeen. Ook leidt genoeg diepe slaap tot de groei en de ontwikkeling van het lichaam. Dit gebeurt wanneer de hypofyse (klier in je lichaam) belangrijke hormonen in je lichaam afscheidt, zoals het groeihormoon. Andere voordelen van diepe slaap zijn:

• Energieherstel
• Celregeneratie (herstellen en vernieuwen van beschadigde cellen)
• Verhoging van de bloedtoevoer naar de spieren
• Bevordering van de groei en het herstel van weefsels en botten
• Versterking van het immuunsysteem

Signalen dat je niet genoeg diepe slaap krijgt

Word je vermoeid wakker, ongeacht het aantal uur dat je slaapt? Dit kan een signaal zijn dat je niet genoeg diepe slaap krijgt. Andere signalen zijn:

  • Verminderde alertheid en aandacht
  • Moeite met leren
  • Een slecht herinneringsvermogen
  • Snakken naar ongezonde voeding
vrouw met slaapmasker

Hoe kun je je diepe slaap verbeteren?

Herken je bovenstaande signalen? Dan is het belangrijk om je slaapgewoonten opnieuw te evalueren en aan te passen. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en op vaste tijden naar bed gaat en weer opstaat. Het creëren van een slaaproutine is enorm belangrijk om genoeg diepe slaap te krijgen. Andere gezonde slaapgewoonten zijn:

1. Beweeg

Het is belangrijk om genoeg te bewegen gedurende de dag. Zorg ervoor dat je ongeveer 20 tot 30 minuten per dag beweegt. Doe je boodschappen op de fiets in plaats van met de auto en spreek af met een vriend(in) om samen te gaan wandelen.

2. Drink alleen water of thee voor het slapen

Cafeïne, alcohol en nicotine kunnen je nachtrust verstoren. Het duurt al snel 6 uur voordat cafeïne uit je lichaam is verdwenen. Drink daarom geen koffie en andere cafeïnehoudende dranken als energiedrankjes en cola later op de dag.

3. Luister naar binaural beats

Bij binaural beats worden er twee tonen afgespeeld die slechts een beetje van elkaar verschillen. Het verschil tussen de tonen zorgt ervoor dat je een derde toon waarneemt. Deze waargenomen toon heet ook wel een binaural beat. Onderzoek heeft aangetoond dat binaural beats met delta-golven diepe slaap kunnen verbeteren.

De Meditation Moments app heeft verschillende binaural beat-tracks van verschillende frequenties. Luister naar binaural beats voor je gaat slapen om diepe slaap te verbeteren.

4. Vermijd blauw licht voor het slapen

Volgens onderzoek zorgt blootstelling aan blauw licht voor het slapen voor minder diepe slaap. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van melatonine – dit is het stofje dat ervoor zorgt dat ons lichaam moe wordt als het buiten donker wordt. Blootstelling aan blauw licht zorgt er dus niet alleen voor dat onze slaapkwaliteit verslechtert, maar ook dat we moeilijker in slaap vallen.

In plaats van jezelf in slaap proberen te scrollen, kun je ervoor kiezen om je avond af te sluiten met een geleide meditatie. In de Meditation Moments app vind je verschillende avondmeditaties die speciaal zijn ontworpen om beter te slapen. Speel de meditatie af, sluit je ogen en val zonder moeite in slaap.

Meditatie voor diepe slaap

Wist je dat meditatie ook diepe slaap bevordert? Een slaapmeditatie helpt je niet alleen om sneller in slaap te vallen, maar zorgt er ook voor dat je genoeg diepe slaap krijgt.

De Meditation Moments app heeft verschillende slaapmeditaties in de categorie ‘Slaap lekker’ die speciaal zijn ontwikkeld om beter te slapen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Het maakt niet uit hoe gezond we eten en hoeveel we bewegen. Als we onze slaap niet optimaliseren, zullen we ons nooit mentaal en fysiek goed voelen. Als de tips uit dit artikel niet werken, raden we je aan om een dokter of arts te raadplegen.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis