Waarom is slecht slapen in de overgang gebruikelijk en wat kun je eraan doen?

Waarom is slecht slapen in de overgang gebruikelijk en wat kun je eraan doen?

23 januari 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
bed slecht slapen overgang

Heb je last van slapeloosheid tijdens de overgang? Je bent niet de enige. Slapeloosheid is namelijk een veelvoorkomende klacht voor vrouwen tijdens de overgang. 40 tot 60% van de vrouwen heeft namelijk last van een slaapstoornis tijdens deze periode van hormonale veranderingen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van slecht slapen in de overgang en geven we tips om de slaapkwaliteit tijdens de overgang te verbeteren.

Wij geven geen medisch advies. Dit artikel is niet bedoeld om ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Heb je geestelijke of lichamelijke klachten en wil je medisch advies van een specialist? Raadpleeg dan altijd een (bedrijfs)arts of psycholoog.

Waarom slaap ik slecht in de overgang?

De overgang is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces van vrouwen en vindt meestal plaats tussen 45 en 55 jaar. Tijdens de overgang vinden er hormonale veranderingen plaats in het lichaam van een vrouw. Het lichaam produceert minder van de hormonen oestrogeen en progesteron, waardoor de eierstokken van een vrouw geen vruchtbare eicellen meer kunnen produceren.

Maar hoe zijn de overgang en slecht slapen met elkaar verbonden? De hormonale veranderingen die horen bij de overgang kunnen zorgen voor verschillende fysieke en emotionele symptomen, waaronder slapeloosheid. De reden hiervoor is dat de daling van de oestrogeenspiegels van een vrouw kan zorgen voor opvliegers en nachtelijk zweten. Dit zorgt ervoor dat de nachtrust wordt verstoord.

Slaappatronen kunnen ook veranderen naarmate iemand ouder wordt. Dit kan bijdragen aan een slechte nachtrust tijdens de overgang. Bovendien kunnen sommige vrouwen angst of andere emotionele veranderingen ervaren tijdens de overgang. Deze symptomen kunnen ook een negatieve impact hebben op de nachtrust.

De symptomen van slecht slapen in de overgang

De symptomen van slecht slapen tijdens de overgang kunnen van vrouw tot vrouw verschillen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Moeilijk in slaap vallen
  • Vaak wakker worden gedurende de nacht
  • Overdag moe of uitgeput voelen
  • Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen
  • Moeite met concentreren of dingen onthouden

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook veroorzaakt kunnen worden door andere factoren, zoals stress of onderliggende gezondheidsproblemen. Als je een van deze overgangsklachten ervaart, raadpleeg dan een arts.

Wat helpt tegen slecht slapen in de overgang?

Moeite hebben om in slaap te vallen kan enorm vervelend zijn. Maar wat kun je zelf doen om beter te slapen in de overgang? Deze tips kun je proberen om je slaap te verbeteren tijdens deze periode:

  • Zorg voor een regelmatig slaapritme door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Dit kan helpen bij het reguleren van de interne klok van je lichaam en maakt het makkelijker om ’s nachts in slaap te vallen.
  • Creëer een ontspannende avondroutine. Denk hierbij aan het nemen van een warm bad, het lezen van een boek of het luisteren naar kalmerende muziek. Dit geeft je lichaam een signaal dat het tijd is om tot rust te komen.
  • Zorg voor een fijne slaapomgeving. Houd je kamer koel, donker en stil en zorg voor een comfortabel bed.
  • Vermijd cafeïne, alcohol en zware maaltijden vlak voor het slapengaan. Deze kunnen namelijk je slaap verstoren.
  • Probeer ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Deze oefeningen kunnen helpen om je geest te kalmeren en zorgen ervoor dat je makkelijker in slaap valt.

Hoe helpt meditatie om goed te slapen tijdens de overgang?

Misschien ben je al bekend met de voordelen van meditatie, waaronder het verbeteren van de nachtrust. Het is bewezen dat meditatie de kwaliteit van je slaap verbetert. Dit komt omdat meditatie voor meer rust in je hoofd zorgt en zo stress en angst vermindert. En dat kunnen de oorzaken zijn die je ’s nachts wakker houden.

Meditatie kan ook helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus van het lichaam. Hierdoor wordt het makkelijker om in slaap te vallen en door te slapen. Sommige mensen merken dat het doen van een meditatie voor het slapengaan kan helpen om hun geest te kalmeren en hun lichaam te ontspannen. Hierdoor wordt het makkelijker om in slaap te vallen.

Hoe gebruik je meditatie om beter te slapen?

Hier zijn een aantal tips voor het gebruik van meditatie om je slaap te verbeteren:

  • Zoek een comfortabele en rustige plek om te mediteren. Dit kan je slaapkamer zijn of een andere kamer in je huis waar je je ontspannen voelt.
  • Ga zitten of liggen in een comfortabele houding. Zorg dat je rug recht is en sluit je ogen.
  • Haal een paar keer diep adem en concentreer je op je ademhaling.
  • Probeer tijdens het ademen alle gedachten of zorgen die in je opkomen los te laten. Dwalen je gedachten af? Veroordeel jezelf niet en richt je weer op je ademhaling.
  • Doe dit een aantal minuten of zo lang als jij je comfortabel voelt.

In de Meditation Moments app vind je verschillende geleide slaapmeditaties die speciaal zijn ontworpen om beter te slapen. De avondmeditaties in de categorie Slaap lekker gaan over de thema’s loslaten en ontspannen, zodat je goed de nacht in kunt gaan.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Waarom slaap ik slecht tijdens de overgang?

De hormonale veranderingen die horen bij de overgang kunnen zorgen voor verschillende fysieke en emotionele symptomen, waaronder slapeloosheid. De reden hiervoor is dat de daling van de oestrogeenspiegels van een vrouw kan zorgen voor opvliegers en nachtelijk zweten. Dit zorgt ervoor dat de nachtrust wordt verstoord.

Hoe helpt meditatie om goed te slapen tijdens de overgang?

Meditatie zorgt voor meer rust in je hoofd en vermindert angst en stress. En dat kunnen de oorzaken zijn die je ‘s nachts wakker houden.

Verder helpt meditatie ook bij het reguleren van de slaap-waakcyclus van het lichaam. Hierdoor wordt het makkelijker om in slaap te vallen en door te slapen.

Wat zijn tips om beter te slapen tijdens de overgang?
  1. Zorg voor een regelmatig slaapritme
  2. Creëer een ontspannende avondroutine
  3. Zorg voor een fijne slaapomgeving
  4. Vermijd cafeïne, alcohol en zware maaltijden vlak voor het slapengaan
  5. Probeer ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis