Yoga Nidra voor slaap: wat is het en wat zijn de voordelen?

Yoga Nidra voor slaap: wat is het en wat zijn de voordelen?

23 november 2022
Bewerkt op 3 juli 2024
Yoga Nidra slaap

Heb je moeite om in slaap te vallen of heb je zelfs last van slaapproblemen? Dan is Yoga Nidra misschien iets voor jou. Deze techniek vraagt niet om fysieke kracht of het aannemen van moeilijke houdingen. Je hoeft alleen maar te gaan liggen op een matje of in je bed om je vervolgens volledig te kunnen ontspannen. Ontdek zelf hoe je Yoga Nidra in kunt zetten om in slaap te vallen en tot een diepe staat van ontspanning te komen.

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yogische slaap’ en is een eeuwenoude, op slaap gebaseerde, meditatietechniek waarbij je in een diepe staat van ontspanning komt. Iedereen kan Yoga Nidra beoefenen en het kost geen moeite. Je hoeft niks te forceren of te proberen. Je lichaam weet al hoe het moet. De techniek zorgt ervoor dat je makkelijk in een diepe staat van bewustzijn kunt komen – net als ervaren meditatiebeoefenaars.

Yoga Nidra bestaat uit een reeks lichaams-, adem- en bewustzijnstechnieken. Deze zijn ontworpen om je van je ‘denkende geest’ naar een ‘staat van zijn’ te begeleiden. In tegenstelling tot traditionele meditatie, kost Yoga Nidra geen moeite. Terwijl je bij meditatie je geest traint om te focussen, draait Yoga Nidra om diepe ontspanning waarbij je geest mag afdwalen.

Waarom Yoga Nidra beoefenen?

Iedereen kan Yoga Nidra meditatie beoefenen, maar het is vooral nuttig voor mensen die moeilijk in slaap vallen, worstelen met een slaaptekort, angst of depressie. Maar zelfs als je hier geen last van hebt, kan Yoga Nidra waardevol zijn.

We leven in een samenleving waar we aangemoedigd worden om meer te doen in minder tijd. Dit zorgt ervoor dat er weinig ruimte overblijft om te ontspannen, vertragen en op te laden. Yoga Nidra is een techniek die je niet alleen helpt om in slaap te vallen, maar ook het lichaam herstelt. Er wordt zelfs gezegd dat 45 minuten Yoga Nidra net zo herstellend is als drie uur slaap.

De voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra zorgt voor:

  1. Minder stress, angst en depressieklachten
  2. Verbeterde cognitieve prestaties en geheugen
  3. Meer zelfvertrouwen
  4. Verbeterde slaap en fysieke gezondheid
  5. Beter contact met je intuïtie
Yoga Nidra setting

Hoe zorgt Yoga Nidra voor betere slaap?

Yoga Nidra wordt vaak liggend beoefend. Je kunt op een deken, matje of zelfs in je bed gaan liggen. Een sessie duurt meestal rond de 30 minuten en wordt geleid door een leraar of een stem.

Veel mensen vallen moeilijk in slaap omdat ze denken dat ze hun gedachten volledig uit moeten zetten – bijna als een schakelaar. Want wat gebeurt er als we ’s avonds naar bed gaan en ons hoofd nog vol gedachten zit? We kunnen de slaap maar niet vatten.

Toch werkt Yoga Nidra op een andere manier. Tijdens Yoga Nidra maak je je hoofd leeg door naar een andere hersengolf te gaan. Je surft eigenlijk tussen wakker zijn en slapen in. Hier zijn van nature minder gedachten. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker je gedachten kunt uitschakelen en in slaap kunt vallen.

Hoe werkt dit precies? Tijdens de overgang naar slaap worden je gedachten niet abrupt uitgeschakeld. Je gedachten worden als het ware in kleine stukken opgeknipt waardoor je je beter kunt ontspannen. Uiteindelijk komen je hersenen in een staat waar ze geen bewuste controle meer hebben en val je in slaap.

Yoga Nidra oefeningen

Wil je jezelf in een staat van diepe ontspanning brengen? In de Meditation Moments app vind je geleide Yoga Nidra-meditaties voor diepe slaap en ontspanning. De sessies zijn tussen de 15 en 50 minuten en helpen je om te ontspannen, stress te verminderen en makkelijker in slaap te vallen. De Yoga Nidra-meditaties in de Meditation Moments app worden geleid door Michael Pilarczyk en Caressa en vind je in de collectie Yoga Nidra.

Yoga Nidra in de Meditation Moments app

Het verschil tussen slaapmeditatie en Yoga Nidra

Slaapmeditatie en Yoga Nidra zijn niet hetzelfde. Terwijl je tijdens slaapmeditatie wakker bent en je geest gefocust is, verlaat je bij Yoga Nidra deze wakkere staat en dwalen je gedachten af. Je surft tussen staten van wakker zijn, droomstaat en diepe slaap in, terwijl je wakker bent.

Hoewel de twee meditatie oefeningen van elkaar verschillen, kunnen ze allebei ingezet worden om slaap te verbeteren.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Ervaar de voordelen van Yoga Nidra zelf en probeer Meditation Moments 7 dagen gratis.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis