Help, mijn baby wil niet slapen. Wat nu?

Help, mijn baby wil niet slapen. Wat nu?

20 april 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
baby wil niet slapen

Baby wil niet slapen – Laten we eerlijk zijn: als deze titel je triggert, heb je waarschijnlijk een aantal vermoeiende nachten achter de rug. Niets is zo vervelend als een baby die moeizaam in slaap komt en voor gebroken nachten zorgt. Gelijk even een disclaimer: we hebben geen wondermethode paraat. Maar er zijn wel manieren die je kunt proberen om je baby beter te laten slapen (en nee, dat is niet de truc met wat drank en een speen). Lees daarom verder welke manieren dit zijn.

Hoe kan het dat mijn baby niet slaapt?

Volwassenen kunnen al moeite hebben om alle prikkels van de dag te verwerken. Denk aan de indrukken van gesprekken, geluiden en flitsende beelden. Gelukkig kunnen we dat grotendeels filteren.

Een baby heeft dat filter nog niet en heeft al helemaal geen idee hoe hij al die prikkels moet verwerken. Het is dan ook niet gek dat je baby na al die indrukken moeilijk in slaap komt. Daarnaast is je baby gewend om bijna de hele dag door aangeraakt te worden. Hij gaat wennen aan je stemgeluid en je geur. Die hechting zorgt voor een veilig gevoel. Het moment dat je je baby in het bedje legt, kan dat leeg en koud voelen.

Tenslotte kan een baby ook niet zo lekker in zijn vel zitten. Krampjes, niet lekker kunnen liggen, een groeispurt of gewoon onrustig zijn, kunnen de aanleiding vormen dat jouw baby niet goed in slaap komt.

Herken de slaapsignalen van je baby

Hoeveel boeken je ook leest over baby’s, er is geen perfecte tijd om je kindje in bed te leggen. Soms is je baby gewoonweg niet moe. Dat is vervelend als het je wel zou uitkomen om hem even weg te leggen, maar je doet hem en jezelf er geen plezier mee.

Gelukkig zijn er wel manieren om het slapen bij je baby te stimuleren. Dit begint bij het herkennen van de slaapsignalen. Beter voorkomen dan genezen is hier wel een toepasselijke uitspraak. Als je niet op tijd ziet dat je baby moe is, kan het voorkomen dat je baby over zijn slaap heen is en daardoor al helemaal moeilijk in slaap komt. Let daarom eens op de volgende signalen:

  • gapen
  • staren of een wazige blik
  • grimas op het gezicht
  • wegkijken
  • kreunende geluidjes maken
  • overstrekken
  • gebalde vuistjes
  • in de ogen wrijven
  • rode wangen of juist bleek zijn
  • het gezicht in je borst begraven

Op enkele signalen na moet het je niet onbekend voorkomen. Deze signalen zijn namelijk ook bij volwassenen te zien als we moe worden. Wij hebben dan de luxe om dit zelf aan te voelen en ernaar te handelen. Je kunt je wellicht voorstellen dat het frustrerend is als je moe bent, maar nog steeds in een ruimte bent waar alle prikkels binnenkomen.

Als je op deze bovenstaande ‘vermoeidheidssignalen’ van je baby gaat letten en hier gelijk op reageert, zal je merken dat je baby eraan gaat wennen om in bed gelegd te worden zodra hij moe wordt.

Maak er een ritueel van

Om het slapen bij je baby te bevorderen, kun je beginnen met het uitproberen van gewoontes en deze herhalen zodat er een ritueel ontstaat. Zo kun je een vaste bedtijd aanhouden, standaard een slaapliedje zingen, samen knuffelen of het licht zachtjes dimmen.

Daarnaast is het helemaal niet erg om een beetje geluid in de kamer te laten. Zo weet je baby dat hij niet alleen is. Een andere manier om het ritueel te beginnen is door een babymassage te geven. Die aanrakingen zorgen voor een veilig gevoel en genoeg ontspanning om in slaap te vallen.

Mediteer met je baby

Hoewel een baby nog niet in staat is om in kleermakerszit te mediteren, betekent dit niet dat hij niet in staat is om te mediteren. Er wordt vaak gezegd dat baby’s net emotionele sponzen zijn. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met mediteren.

Je kunt je baby laten kennismaken met meditatie door hem in een positie te leggen die hij fijn vindt. Het maakt niet uit waar dat is, zolang hij zich maar comfortabel voelt. Daarna dim je het licht, zet je zacht meditatiemuziek op en begin je zelf met mediteren. Hier is geen goed of fout in, zolang je zelf maar goed in je meditatie zit. Je baby zal aanvoelen dat dit ontspannend is én het draagt bij aan jullie band.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis