Wat is REM-slaap en hoe bevorder je het?

Wat is REM-slaap en hoe bevorder je het?

5 april 2023
Bewerkt op 15 november 2023
REM slaap

Voel je je slaperig gedurende de dag, heb je moeite om je te concentreren of ben je vergeetachtig? Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je niet genoeg REM-slaap krijgt. En hoewel veel mensen bij REM-slaap enkel aan dromen denken, is deze slaapfase betrokken bij tal van andere belangrijke processen in ons lichaam. Maar wat is REM-slaap nu precies en hoeveel REM-slaap heb je per nacht nodig?

Wat is REM-slaap?

Iedere slaapfase uit de slaapcyclus heeft zijn eigen functie. Rapid Eye Movement (ook wel REM-slaap, droomslaap of golfslaap genoemd) is een slaapfase die te maken heeft met dromen, geheugen en het verwerken en ordenen van informatie.

REM-slaap komt aan het einde van de slaapcyclus voor. Je ervaart de eerste cyclus van de REM-slaap ongeveer 60 tot 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. In tegenstelling tot andere slaapfasen, zijn je hersenen tijdens de REM-slaap heel actief. Je brein is op dat moment druk bezig met het verwerken van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, waardoor je ogen snel heen en weer bewegen (terwijl ze gesloten zijn). Hier komt de naam Rapid Eye Movement dan ook vandaan.

Eigenlijk verschilt de REM-slaap niet veel van hoe jouw lichaam werkt als je wakker bent. Het enige verschil is dat je ogen gesloten zijn en je spieren (tijdelijk) verlamd. Dit is eigenlijk een beschermingsmechanisme van je lichaam. Als dit niet zo zou zijn, zou je uit bed kunnen springen om je dromen waar te maken en je hierbij kunnen verwonden.

Waarom is REM-slaap belangrijk?

Iedere slaapfase heeft een unieke rol. De REM-slaap is dan ook anders dan andere slaapfasen en speelt een belangrijke rol bij:

Verwerken van informatie

Je hersenen zijn tijdens de REM-slaap druk bezig met het verwerken van informatie. Belangrijke informatie wordt opgeslagen in je geheugen en gebeurtenissen van de afgelopen dag worden verwerkt.

Dromen

Bijna al onze dromen komen voor tijdens de REM-slaap. Hoewel je ook in andere slaapfasen kunt dromen, ervaar je tijdens deze slaapfase de meest levendige dromen.

Geheugen

Tijdens de REM-slaap wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Je hersenen verwerken de informatie van de afgelopen dag en bepalen welke herinneringen en gebeurtenissen worden opgeslagen in je geheugen en welke worden verwijderd.

Opstaan

Naarmate de nacht vordert, neemt de tijd die je in REM-slaap doorbrengt toe. REM-slaap activeert namelijk het centrale zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat je makkelijker wakker kunt worden. Hierdoor word je voorbereid op het opstaan in de ochtend.

Hersenontwikkeling

De REM-slaap heeft ook een positieve impact op de ontwikkeling van de hersenen. Het zorgt ervoor dat je hersenen zich kunnen blijven ontwikkelen en aanpassen. Het vermogen van je brein om zichzelf aan te passen en herstellen, noem je neuroplasticiteit.

REM slaap dromen

Hoeveel REM-slaap heb je per nacht nodig?

Als volwassen persoon heb je gemiddeld twee uur REM-slaap per nacht nodig. Per cyclus krijg je ongeveer 5 tot 45 minuten REM-slaap.

Is het je ooit opgevallen dat je de dromen die je vlak voor het wakker worden hebt, beter kunt onthouden? Dit komt doordat de fases van REM-slaap in de loop van de nacht toenemen (in tegenstelling tot diepe slaap). Een korte nacht zorgt dus ook voor een tekort aan REM-slaap.

Hoe kan ik de kwaliteit van mijn REM-slaap verbeteren?

Als je niet genoeg REM-slaap krijgt, kan dit zorgen voor problemen in je hersenen. Je voelt je slaperig overdag, hebt geen focus en bent vergeetachtig. Een tekort aan REM-slaap kan ook voor stemmingswisselingen zorgen. Je bent extra prikkelbaar omdat je hersenen niet de tijd hebben gehad om al je emoties van de afgelopen dag te verwerken.

Genoeg REM-slaap krijgen is dus essentieel als je je goed wilt voelen. Hier zijn een aantal tips voor het bevorderen van je REM-slaap.

  • Slaap genoeg. Slaap te kort betekent automatisch dat je niet genoeg REM-slaap krijgt. Een volwassen persoon heeft gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per dag nodig.
  • Vast slaapritme. Ga op vaste tijden naar bed en sta iedere ochtend weer op dezelfde tijd op. Je lichaam weet dan precies wanneer het tijd is om weer te gaan slapen.
  • Vermijd alcohol. Alcohol zorgt er misschien voor dat je sneller in slaap valt, maar heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je REM-slaap.
  • Beweeg gedurende de dag. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de kwaliteit van je REM-slaap. Pas op dat je niet intensief sport vlak voordat je gaat slapen (dit kan het moeilijker maken om in slaap te vallen).
  • Zorg voor een avondroutine. Bereid je lichaam en geest voor op een goede nacht met een paar ontspannende activiteiten. Neem een warm bad, volg een korte yogales of luister naar een slaapverhaal.

Slaapverhalen voor volwassenen

Heb je moeite om in slaap te vallen? De slaapverhalen voor volwassenen uit de Meditation Moments app zijn speciaal gemaakt om makkelijker in slaap te vallen. Door naar een verhaal te luisteren, verleg je je aandacht. Je denkt niet meer aan je zorgen en angsten en kunt heerlijk ontspannen. Probeer de slaapverhalen nu gratis.

featured-mobile.jpg
Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat is REM-slaap?

Rapid Eye Movement (ook wel REM-slaap, droomslaap of golfslaap genoemd) is een slaapfase die te maken heeft met dromen, geheugen en het verwerken en ordenen van informatie.

Hoeveel REM-slaap heb je per nacht nodig?

Als volwassen persoon heb je gemiddeld twee uur REM-slaap per nacht nodig. Per slaapcyclus krijg je ongeveer 5 tot 45 minuten REM-slaap.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis