Slaapmeditatie om beter te slapen

Slaapmeditatie om beter te slapen

30 maart 2022
Bewerkt op 15 november 2023
slaapmeditatie

De kwaliteit van je nachtrust heeft een enorme impact op hoe de rest van je dag verloopt. Na een goede nacht voel je je sneller positief, opgewekt en heb je zin in de nieuwe dag. Maar na een slechte nacht, waarin racende gedachten je wakker hebben gehouden, voelt het alsof er de hele dag een donkere wolk boven je hoofd hangt. In dit geval kan een slaapmeditatie je helpen ontspannen. De Meditation Moments app heeft verschillende slaapmeditaties die je helpen om beter te slapen.

Waarom een goede nachtrust belangrijk is

Het is niet vreemd dat we ons na een goede nacht een stuk beter voelen. Tijdens het slapen krijgt het lichaam de kans om te herstellen en op te laden, zowel mentaal als fysiek. Bij een gebrek aan slaap wordt dit herstelproces onderbroken, wat een negatieve impact heeft op onze concentratie, energieniveaus en stemming.

Beter slapen zorgt ervoor dat het lichaam de tijd heeft om alle prikkels en emoties van de dag te verwerken, zodat je de volgende ochtend weer fris, energiek en alert de dag kunt beginnen.

Helaas is goed slapen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Onze hersenen hebben de neiging om ‘aan’ te gaan voor het slapengaan. Gedurende de dag worden we overspoeld met prikkels die veel onrust met zich meebrengen. En als we deze prikkels niet verwerken en ons hoofd niet tot rust laten komen, is slapen een onmogelijke taak.

Wat is slaapmeditatie?

Slaapmeditaties zijn geleide meditaties die speciaal zijn ontwikkeld om je op een natuurlijke manier in slaap te laten vallen. Tijdens een slaapmeditatie laat je je zorgen van de dag los en accepteer je wat er gebeurd is. Het is een manier om de prikkels van de dag een plekje te geven en je mentaal en fysiek voor te bereiden op de nacht. Dit zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt en je sneller in slaap valt.

Er zijn verschillende soorten slaapmeditaties. Zo kun je een korte slaapmeditatie doen om de dag af te sluiten, maar je kunt ook kiezen voor een diepe slaapmeditatie om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

De Meditation Moments app heeft verschillende slaapmeditaties die helpen bij het verbeteren van je nachtrust. In de categorie ‘Slaap lekker’ staan meditaties van 3 minuten tot 45 minuten.

Hoe werkt slaapmeditatie?

Slaapmeditatie werkt eigenlijk hetzelfde als meditatie gedurende de dag. Sta je lichaam toe om tot rust te komen en je gedachten om af te dwalen. Jezelf forceren om in slaap te vallen werkt alleen maar averechts. Focus je op de stem en maak je geen zorgen over of je het goed doet. Er is geen verkeerde manier om te mediteren. Als het ontspanning brengt doe je het al goed.

bed

Goed slapen begint al gedurende de dag

De voorbereidingen op een goede nachtrust beginnen al overdag. Naast het beluisteren van een slaapmeditatie, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om je klaar te maken voor een goede nacht. Zo zorgen het hebben van een avondroutine, een fijne slaapomgeving, gezonde voeding en genoeg beweging gedurende de dag voor een betere slaapkwaliteit.

Zorg voor een fijne avondroutine

Meditatie is het krachtigst als je dit regelmatig doet. Eén keer goed slapen is fijn, maar het liefst wil je elke avond een fijne nachtrust. Hoe maak je hier een gewoonte van? Een manier om dit te doen is door te zorgen voor een fijn avondritueel. Dit kan van alles zijn:

  • Avondmeditatie
  • Boek lezen
  • Warm bad nemen
  • Rondje wandelen
  • Yoga-oefeningen doen
  • Muziek luisteren

Het uur voor je gaat slapen bepaald voor een groot deel de kwaliteit van jouw nachtrust. Neem dit uur om te ontspannen, en kijk niet meer op schermen (mobiel, laptop, televisie). Het blauwe licht van schermen maakt je alert – iets wat je juist niet wilt als je op het punt staat om te gaan slapen.

Lees in plaats daarvan een boek, neem een warm bad en eindig je dag met een fijne avondmeditatie. Een meditatie kun je zittend doen, maar het is extra fijn als je direct kunt slapen. Zorg dus dat je helemaal klaar bent voor de nacht, ga in bed liggen en zet een meditatie aan. Een groot voordeel is dat je heerlijk kunt blijven liggen als je tijdens of na de meditatie in slaap valt.

Probeer deze gratis geleide slaapmeditatie


Slaapmeditatie app

Wil je meditatie in je avondroutine integreren en ben je op zoek naar een slaapmeditatie app die je hiervoor kunt gebruiken? De Meditation Moments app heeft verschillende slaapmeditaties die je helpen om te ontspannen en beter te slapen. In de categorie ‘Slaap lekker’ vind je meditaties die geschikt zijn om aan het einde van de dag te doen. Er zijn korte avondmeditaties van 3 minuten, lange meditaties van 45 minuten en alles daartussenin.

Een programma om beter te slapen

De kwaliteit van je nachtrust bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je leven. Hoe beter je slaapt, hoe productiever, energieker, creatiever en veerkrachtiger je bent. Wil je investeren in je nachtrust? In het programma In 7 dagen beter slapenmaak je in 7 lessen kennis met verschillende soorten meditaties, oefeningen, muziek en een slaapverhaal om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om in slaap te vallen.

in 7 dagen beter slapen programma

Slaapverhalen om makkelijker in slaap te vallen

Als je op zoek bent naar een minder actieve manier om je slaap te verbeteren, hebben we iets voor je. Onze slaapverhalen voor volwassenen zijn speciaal gemaakt om makkelijk en op een natuurlijke manier in slaap te vallen. Luister naar jouw favoriete stem terwijl je wegzakt in een diepe slaap. 

Slaapverhalen voor volwassenen Meditation Moments app

Er bestaat geen wondermiddel om je nachtrust te verbeteren. Slaapmeditatie is een natuurlijke manier om beter en dieper te slapen, maar vervangt andere factoren die belangrijk zijn voor een goede nachtrust niet. Het is belangrijk om een fijne omgeving te creëren waarin je tot rust kunt komen voor je gaat slapen. Zo bereid je jezelf voor op een goede nachtrust.

Hoe helpt slaapmeditatie bij het verbeteren van je nachtrust?

Onze hersenen hebben de neiging om 'aan' te gaan voor het slapengaan. Een slaapmeditatie brengt je geest tot rust waardoor je makkelijker in slaap valt.

Waar vind ik een goede slaapmeditatie?

In de Meditation Moments app vind je verschillende geleide meditaties (categorie 'Slaap lekker') die je voor het slapengaan kunt doen. De avondmeditaties zijn ingesproken door Michael Pilarczyk. 

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis