Energie

Heb je vaak een gebrek aan energie? Ontdek hoe je je energieker en productiever kunt voelen.

Veelgestelde vragen

Waarom ben ik zo moe?

Jouw vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
1. Medische aandoening
2. Niet genoeg slaap
3. Stress
4. Tekort aan bepaalde voedingsstoffen
5. Dehydratatie
6. Obesitas en overgewicht
7. Inactieve levensstijl

Ik heb geen energie. Wat nu?

Vaak is onze vermoeidheid een voedings- en levensstijl probleem. Hier heb je dus zelf invloed op. Je kunt in dit geval zelf voor meer energie zorgen door je slaapcyclus te optimaliseren, gezond te eten, genoeg te bewegen en stress te verminderen.

Waarom heb ik geen concentratie?

Veel factoren kunnen impact hebben op je concentratie. Vaak heeft een slechte concentratie te maken met bepaalde gewoonten en leefstijlkeuzes. Als je niet voldoende slaapt, veel stress hebt en niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft dit een negatieve impact op je concentratievermogen.

Maar in sommige gevallen kan een gezondheidsprobleem de oorzaak zijn. Zo kunnen mensen met ADHD meer moeite hebben om zich te concentreren en kan een angststoornis of depressie zorgen voor concentratieproblemen.

Hoe kan ik mijn concentratie verbeteren?

Meditatie is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan manieren om je concentratie te verbeteren. Toch kan meditatie ervoor zorgen dat je langer en met meer plezier aan een taak kunt werken. Probeer bijvoorbeeld de meditatie Focus op dit moment om afleidingen te verminderen en terug te komen in het moment.

Wat is de beste meditatie voor meer energie?

Meditatie helpt niet alleen bij het verbeteren van je concentratie, het is ook een effectieve manier om te zorgen voor meer energie. De oefening Meer energie uit de Meditation Moments app geeft je een snelle energieboost.

Hoe krijg ik snel meer energie?

Beweging is een natuurlijke energiebooster. Deze Flow-sessie Flow voor meer energie, bestaande uit actieve bewegingen, ademhalingsoefeningen en een visualisatie, zorgt ervoor dat je je snel energiek voelt.

Wat vertelt mijn lichaam als ik geen energie heb?

Het is belangrijk om naar de signalen van je lichaam te leren luisteren. Vaak betekent een gebrek aan energie dat er aanpassingen in je levensstijl nodig zijn, zoals meer slapen, gezonder eten en meer bewegen. Maar het kan ook zijn dat je meer tijd nodig hebt om iets te verwerken. Uitputting laat in zo’n geval zien dat je rustiger aan moet doen.

Ik heb nergens zin in. Wat nu?

Nergens zin in hebben kan een teken van uitputting of burn-out zijn. Je ervaart op dit moment veel (mentale) stress. Het is belangrijk om genoeg te rusten en manieren te ontwikkelen waarmee je op een gezonde manier met stress kunt omgaan, zoals gezond eten, genoeg bewegen en beter slapen.

Wat is een burn-out?

Wanneer je je extreem vermoeid voelt, en je er enorm tegenop ziet om naar je werk te gaan en niet in staat bent om je normale taken te doen, kan dit een teken zijn dat je een burn-out hebt.

De term burn-out is nog redelijk nieuw, en is in 1974 voor het eerst genoemd door Herbert Freudenberger in zijn boek ‘Burnout: The High Cost of High Achievement’. Freudenberger beschreef burn-out als: “het vernietigen van motivatie of een stimulans, vooral wanneer iemands toewijding aan een zaak of relatie niet de gewenste resultaten oplevert.”

Hoe herstel ik van een burn-out?
  1. Accepteer dat je een burn-out hebt en neem rust
  2. Bedenkt oplossingen om je situatie te veranderen
  3. Werk bewust aan je burn-out herstel