6 tips om te wennen aan de wintertijd

6 tips om te wennen aan de wintertijd

9 oktober 2024
wintertijd

De overgang naar de wintertijd kan voor velen een uitdaging zijn. Hoewel we op papier een uurtje 'extra' krijgen, voelt het vaak alsof ons biologische ritme in de war is. Gelukkig zijn er manieren om deze overgang soepeler te laten verlopen, waaronder het toepassen van mindfulness en meditatie.

Van zomertijd naar wintertijd

Ons lichaam is sterk afhankelijk van het natuurlijke licht. Wanneer de dagen korter worden en de nachten langer, kan dit invloed hebben op onze gemoedstoestand en energieniveaus. Symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen komen vaak voor tijdens deze periode. Dit komt doordat ons circadiaans ritme, oftewel onze biologische klok, verstoord raakt.

Mindfulness als hulpmiddel

Mindfulness kan een waardevol hulpmiddel zijn om beter om te gaan met de veranderingen die de wintertijd met zich meebrengt. Door bewust aandacht te schenken aan het huidige moment, zonder oordeel, kunnen we beter in contact komen met ons lichaam en onze geest. Enkele manieren om mindfulness toe te passen tijdens deze periode zijn:

  • Bewust ademhalen:
    Neem regelmatig momenten gedurende de dag om stil te staan bij je ademhaling. Adem diep in en uit, en observeer hoe de lucht je longen vult en weer verlaat. Dit helpt je te aarden, vooral als je je vermoeid of prikkelbaar voelt door de kortere dagen. Dit is bijvoorbeeld een heel fijne ademhalingsoefening.

  • Mindful eten:
    Neem de tijd om bewust te eten, zonder afleiding van telefoon of televisie. Proef de smaken, voel de texturen en geniet van elke hap. Dit bevordert niet alleen een betere spijsvertering, maar helpt ook om je energieniveaus in balans te houden.

  • Mindful wandelen:
    Ga veel naar buiten! Maak een wandeling in de natuur en let bewust op je omgeving. Voel de wind op je huid, hoor de geluiden om je heen en observeer de kleuren en vormen van de natuur. Daglicht is belangrijk voor onze biologische klok, omdat het de productie van melatonine reguleert. Dit bevordert een gezond slaapritme (en je wordt er blij van). Tip: probeer deze geleide herfstwandeling om nog bewuster te wandelen.
overgang naar de wintertijd

Meditatie voor je biologische klok

Meditatie kan helpen om je biologische klok te resetten en beter om te gaan met de veranderingen in het licht. Door regelmatig te mediteren, train je je geest om rustiger en helderder te worden, wat kan bijdragen aan een beter slaapritme en meer energie overdag. Enkele meditatietechnieken die je kunt toepassen zijn: 

  • Geleide meditaties:
    Luister naar geleide meditaties die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van je slaapritme. Deze meditaties kunnen je helpen om te ontspannen en je voor te bereiden op de langere nachten. Deze meditatie is gericht op loslaten en ontvangen tijdens dit seizoen en heel fijn om 's avonds te luisteren.

  • Dankbaarheidsmeditaties 
    Begin je dag of eindig je avond met dankbaarheid. Denk na over de dingen waar je blij mee bent. Dit kan zo klein zijn als het ontdekken van een nieuwe theesmaak en zo groot als het vinden van een nieuwe baan. Dankbaarheid helpt je om positief te blijven, ook tijdens donkere dagen. Dit is een fijne ochtendmeditatie over dankbaarheid.

  • Visualisatiemeditaties:
    Creëer positieve beelden van wat de herfst en winter voor jou kunnen betekenen: tijd met geliefden, het genieten van de natuur of simpelweg meer tijd voor jezelf. Met deze visualisatie neem je afscheid van het oude en maak je plaats voor nieuwe energie.
Probeer
Meditation Moments
7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Praktische tips voor een soepele overgang

Naast mindfulness en meditatie zijn er ook praktische zaken waar je op kunt letten om de overgang naar de wintertijd soepeler te laten verlopen: 

  • Houd een regelmatig slaapritme aan, ook in het weekend.
  • Zorg voor voldoende daglicht, vooral in de ochtend. 
  • Beperk het gebruik van schermen (telefoon, tablet, tv) voor het slapengaan. 
  • Zorg voor een ontspannende avondroutine, bijvoorbeeld met een warm bad of rustige muziek. 

Wees geduldig met jezelf tijdens deze overgang naar de wintertijd en geef je lichaam en geest de tijd om zich aan te passen; het kan enkele dagen of zelfs weken duren voordat je weer in je ritme komt. Met de juiste tools en een liefdevolle houding naar jezelf zul je merken dat je veerkrachtiger wordt en beter om kunt gaan met de uitdagingen die deze periode met zich meebrengt. 

Lees ook: 7 tips om een herfstdip te voorkomen.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis