Waarom heb ik geen concentratie op mijn werk?

Waarom heb ik geen concentratie op mijn werk?

1 september 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
geen concentratie

Het hebben van geen concentratie is iets wat bij veel mensen dagelijkse voorkomt. Heb jij vaak moeite om je te concentreren? Dan herken je vast het volgende. Je neemt je aan het begin van de dag voor om veel taken gedaan te krijgen, maar gedurende de dag beginnen je gedachten steeds vaker af te dwalen. Je grijpt bijvoorbeeld naar je telefoon of je blijft maar heen en weer lopen naar het koffiezetapparaat.

Wat zijn de oorzaken van een slechte concentratie?

Het is normaal om je niet altijd even goed te kunnen focussen. Maar als je geen enkele taak kunt afronden zonder dat je gedachten alle kanten op gaan, kan dit enorm frustrerend zijn.

Veel factoren kunnen impact hebben op je concentratie. Vaak heeft een slechte concentratie te maken met bepaalde gewoonten en leefstijlkeuzes. Als je niet voldoende slaapt, veel stress hebt en niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft dit een negatieve impact op je concentratievermogen.

Maar in sommige gevallen kan een gezondheidsprobleem de oorzaak zijn. Zo kunnen mensen met ADHD meer moeite hebben om zich te concentreren en kan een angststoornis of depressie zorgen voor concentratieproblemen.

Denk je dat gezondheidsproblemen de oorzaak zijn van jouw concentratieproblemen? Raadpleeg dan altijd een (bedrijfs)arts of psycholoog.

Kun je concentratie trainen?

Naast dat jouw levensstijl en mentale conditie invloed hebben op je concentratie, hebben sommige mensen simpelweg meer moeite om zich te concentreren dan andere.

Chronische concentratieproblemen komen vaak voort uit achterliggende medische aandoeningen als ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder), angst of chronische pijn. Maar zelfs als dit op jou van toepassing is, zijn er manieren om je concentratie te trainen.

Een onderzoek uit 2015 waaraan 4.715 volwassenen deelnamen, wijst uit dat je je concentratie kunt verbeteren door 15 minuten per dag, voor 5 dagen per week, oefeningen te doen die je hersenen stimuleren. Je kunt hierbij denken aan sudoku, kruiswoordpuzzels, schaken en geheugenspelletjes. 

Hoe verbeter ik mijn concentratie?

Naast het actief trainen van je concentratie, zijn er ook andere manieren om je concentratie te verbeteren. Deze manieren zijn vooral effectief als een ongezonde levensstijl de oorzaak is van jouw slechte concentratie.

1. Vind je waarom

Je eetgewoonten aanpassen heeft geen zin als het je omgeving is die je concentratie verstoort. Omgekeerd werkt dit precies hetzelfde. Je omgeving opruimen helpt niet als je ongezonde dieet de oorzaak van je slechte concentratie is.

Om je concentratie te verbeteren, moet je daarom eerst weten waarom je je niet kunt concentreren. Misschien heb je een slechte concentratie omdat je taak niet duidelijk is of leidt je omgeving je enorm af.

Als je weet waarom je moeite hebt om je te concentreren, kun je gerichter naar manieren zoeken om meer focus te krijgen. Merk je dat je telefoon een grote afleiding is? Leg je toestel dan in een andere ruimte als je aan het werken bent. Of zet je telefoon op werkmodus.

2. Slaap genoeg

Als je niet genoeg slaapt, is het enorm moeilijk om je goed te kunnen concentreren. Er wordt aangeraden om 7-9 uur per nacht te slapen als volwassen persoon, maar toch krijgt de gemiddelde persoon minder dan 7 uur slaap per nacht.

Als je af en toe te weinig slaapt, hoeft dit nog geen grote gevolgen te hebben. Maar als je regelmatig te weinig slaapt, kan dit ervoor zorgen dat je minder goed presteert op je werk.

We geven je een aantal tips om je slaapkwaliteit te verbeteren:

  • Ga iedere avond op dezelfde tijd naar bed
  • Vermijd blauw licht het uur voor je gaat slapen. Blauw licht zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt, waardoor je moeilijker in slaap valt.
  • Start een avondritueel voor je naar bed gaat (lees een boek, neem een warm bad of luister naar een avondmeditatie)
  • Beweeg gedurende de dag, maar niet vlak voor het slapen
  • Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine

3. Luister naar muziek tijdens het werken

Muziek blokkeert niet alleen storende geluiden vanuit je omgeving, maar geeft ook je concentratie een boost. Veel mensen kunnen zich beter concentreren als ze naar klassieke muziek luisteren. Maar voel je vrij om met verschillende genres te experimenteren – het is uiteindelijk belangrijk om een muzieksoort te kiezen die voor jou werkt.

Dit zijn een aantal tips om muziek te gebruiken om je focus te verbeteren:

  • Kies voor instrumentale muziek (zonder zang)
  • Speel de muziek niet te hard af
  • Kies muziek die neutraal is en waar je dus geen emotionele connectie mee hebt. Nummers die een sterke emotie oproepen of je veel aan een bepaald persoon of moment laten denken kunnen afleidend zijn.

In de Meditation Moments app vind je verschillende afspeellijsten die geschikt zijn om te luisteren tijdens het werken of studeren. Er is zelfs een speciale muziekcollectie ‘Focus’ gemaakt waarmee je beter kunt concentreren op je werk.

4. Probeer een meditatie

Meditatie is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan manieren om je concentratie te verbeteren. Toch kan meditatie ervoor zorgen dat je langer en met meer plezier aan een taak kunt werken.

De effecten van meditatie zijn het grootst als je dagelijks oefent. De Meditation Moments app biedt verschillende korte meditaties voor focus. Ook kun je het programma ‘Beginnen met mediteren’ volgen, waarin je in 6 korte lessen leert hoe je moet mediteren.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

5. Richt je op één taak tegelijk

Slechts 2% van de wereldbevolking is goed in multitasken. En toch denkt 98% van de bevolking dat zij degenen zijn die bij deze kleine groep horen. De conclusie? We kunnen ons beter op één taak tegelijk focussen.

Multitasking is de laatste jaren heel normaal geworden. En misschien doe je het zelf wel zonder het door te hebben. Je zit bellend op de fiets, ontbijt terwijl je op mailtjes reageert en werkt aan een verslag tijdens een meeting.

Door multitasken in te ruilen voor singletasken verbetert niet alleen je focus, maar ook je productiviteit.

6. Werk in blokken

Het duurt ongeveer 20 minuten om in de flow te komen en 90 minuten voordat je focus weer langzaam afneemt. Werk daarom in blokken van 90 minuten, gevolgd door een korte pauze van 15 minuten. Dit proces kun je herhalen tot je alle taken van de dag gedaan hebt.

7. Neem een pauze

Misschien klinkt het nemen van een pauze niet logisch als je je concentratie wilt verbeteren, maar volgens experts werkt het echt. Je vermogen om te concentreren verschilt namelijk van dag tot dag. En als je merkt dat je gedachten beginnen af te dwalen, is de meest productieve optie soms om een pauze te nemen.

Dit valt vrij logisch te verklaren. Als we onszelf forceren om aan een taak door te blijven werken, zal dit er uiteindelijk alleen maar voor zorgen dat we ontmoedigd of gefrustreerd raken. In plaats daarvan kunnen we beter ons werk even laten voor wat het is. We gaan naar buiten om een frisse neus te halen, eten een gezonde snack en komen vervolgens weer terug met nieuwe concentratie.

Iedereen is verschillend. En als iets voor iemand anders werkt, hoeft het niet voor jou te werken. Experimenteer daarom met bovenstaande tips om je concentratie te verbeteren en ontdek wat voor jou werkt.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis