Hoe creëer je een rustgevende thuiswerkplek?

Hoe creëer je een rustgevende thuiswerkplek?

23 augustus 2023
Bewerkt op 22 november 2023
thuiswerkplek

Hoewel veel mensen het fijn vinden om vanuit huis te werken, brengt thuiswerken ook de nodige uitdagingen met zich mee. Misschien heb je thuis moeite om je te concentreren, voel je je soms alleen of heb je geen fijne plek waar je rustig kunt werken. Het creëren van een fijne, rustige thuiswerkplek zorgt ervoor dat je bewust kunt werken en het maximale uit je werkdag kunt halen.

Het creëren van een rustige werkomgeving

Allereerst is het belangrijk dat je een plek uitkiest die je om kunt toveren tot werkplek. Dit kan ook een hoek in de woonkamer zijn, een vaste plek aan de eettafel of een inklapbaar bureau. Zorg ervoor dat je een comfortabele stoel (en eventueel een laptopstandaard) hebt om nek-en rugklachten te voorkomen. Sommige mensen vinden het ook fijn om staand te werken. Als dit voor jou geldt, dan kun je voor een zit-sta-bureau kiezen. Staand werken is niet alleen goed voor je houding; het geeft ook je energielevel en stemming een boost.

Het is belangrijk om afleidingen zo veel mogelijk te voorkomen tijdens het werken. Sluit de deur van je werkruimte (als je die hebt) en leg je telefoon in een andere ruimte. Volgens onderzoek kijken we namelijk gemiddeld 58 keer per dag op onze telefoon, waarvan 30 keer onder werktijd. En zoals je misschien wel begrijpt komt dit je productiviteit niet ten goede.

Als je met anderen woont kan het slim zijn om een koptelefoon te dragen. Hiermee kun je naar focusmuziek luisteren, maar het geeft direct een signaal af dat je liever niet gestoord wilt worden. Communiceer dit ook duidelijk: ‘Als ik een koptelefoon draag ben ik gefocust aan het werk’.

Lees meer over binaural beats voor super focus.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Gebruik je zintuigen

Nadat je alle mogelijke afleidingen hebt weggewerkt, kun je elementen toevoegen aan je werkplek die je gefocust en gemotiveerd houden. Maar die je ook in het hier en nu laten voelen. Denk bijvoorbeeld aan kalmerende geuren en rustgevende geluiden.

Voorbeelden van elementen die je toe kunt voegen aan je werkplek:

  • Kies voor kleuren die een rustgevend effect hebben (bijvoorbeeld blauw, groen of grijs).
  • Planten kunnen stress verlichten door hun groene kleur. Ze helpen ook bij het zuiveren van de lucht in jouw thuiswerkplek en geven energie. Een win-win als je het ons vraagt.
  • Gebruik een koptelefoon of sluit de deur om achtergrondgeluiden te blokkeren. Probeer eens om te luisteren naar pianomuziek of handpanmuziek om in de flow te komen.
  • Een krachtige manier om jezelf in het hier en nu te gronden is door middel van geur. Je kunt een diffuser gebruiken om een aroma door de ruimte te verspreiden, maar als dit niet jouw ding is kun je ook een geurkaars branden. Kies voor geuren die je stemming verbeteren, stress verminderen en je focus vergroten, zoals lavendel, citrus en jasmijn.
  • Versier je werkplek met accessoires die je motiveren en een gelukkig gevoel geven. Vermijd te veel rommel maar wees niet bang om je werkplek eigen te maken door een mooi schilderij of een positieve spreuk op te hangen.

Productief en bewust werken is een proces dat tijd kost. Begin simpelweg met het verwijderen van afleidingen uit je omgeving en het toevoegen van elementen die je gronden. Deze kleine aanpassingen kunnen al een enorme impact hebben.

thuiswerkplek

Een fijne werkplek creëren: waarom is het belangrijk?

Of je nu een dag per week of fulltime vanuit huis werkt: het is belangrijk om aandacht te besteden aan het creëren van een fijne werkplek. Een rommelige werkplek betekent namelijk vaak ook een rommelige geest. Het kan dus invloed hebben op je mentale welzijn.

Wat als rommel niet het probleem is? Misschien voelt het alsof je niet genoeg ruimte hebt om een thuiskantoor voor jezelf in te richten of kun je je moeilijk concentreren omdat er een kleintje door het huis rent dat je aandacht opeist. Op de lange termijn kan dit zorgen voor improductiviteit, weinig energie en een slechte stemming.

Het creëren van een fijne thuiswerkplek gaat om het verminderen van afleidingen en het toevoegen van elementen die je gronden. Vooral dat laatste brengt je weer in het hier en nu, wat essentieel is als je productief wilt werken.

Herinner jezelf eraan dat het hier niet om de grootte van de ruimte gaat. Misschien woon je met huisgenoten, slaap en woon je in dezelfde ruimte of heb je simpelweg geen aparte kamer om te gebruiken als jouw thuiskantoor. Het gaat erom dat je een plek creëert voor jezelf (hoe groot of klein dat ook is) die je alleen gebruikt om te werken. Dit helpt ook bij het creëren van een gezonde balans tussen werk en privé.

Hoe richt ik een goede thuiswerkplek in?
  • Allereerst is het belangrijk dat je een plek uitkiest die je om kunt toveren tot een werkplek. Dit kan ook een hoek in de woonkamer zijn, een vaste plek aan de eettafel of een inklapbaar bureau.
  • Het is belangrijk om afleidingen zo veel mogelijk te vermijden tijdens het werken. Sluit de deur van je werkruimte (als je die hebt) en leg je telefoon in een andere ruimte.
  • Voeg elementen toe die je gronden. Dit is belangrijk tijdens het werken, omdat het je weer in het hier en nu brengt en zo productief kunt werken.
Wat maakt een fijne thuiswerkplek?

Voeg elementen toe aan je werkplek die je gefocust en gemotiveerd te houden en die je in het hier en nu laten voelen. Denk hierbij aan kalmerende geuren, inspirerende items (een mooi schilderij of een positieve spreuk) en rustgevende geluiden.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis