7 tips om een herfstdip te voorkomen

7 tips om een herfstdip te voorkomen

30 augustus 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
herfstdepressie

Veel mensen hebben last van een herfstdip. Het aantal zonuren op een dag neemt af, het is koud buiten en je hebt minder zin om activiteiten te ondernemen. En hoe vreemd het ook klinkt, het gebeurt regelmatig dat je de effecten van een herfstdip pas merkt in de winter. Na een aantal koude en donkere maanden heb je geen energie meer over, voel je je humeurig en kun je zelfs last hebben van depressieve klachten.

Ervaar je iedere herfst sombere of zelfs depressieve gevoelens? Dan kan dit duiden op een seizoensgebonden depressie. Dit type depressie houdt verband met de seizoenswisselingen en begint ieder jaar rond dezelfde tijd.

Seizoensgebonden depressie

Een seizoensgebonden depressie komt veel voor. Eén op de tien mensen heeft last van depressieve klachten in de herfst- en wintermaanden. Merk je dat je interesse verliest in dingen waar je normaal plezier uit haalt als de winter nadert? Of dat je constant moe bent, je hopeloos voelt of last hebt van slaapproblemen? Dan kan dit een teken zijn dat je last hebt van seizoensgebonden depressie.

De symptomen van een seizoensgebonden depressie zijn:

  • Depressieve gevoelens
  • Slaapproblemen
  • Geen of weinig energie
  • Geen focus
  • Verandering in eetlust (vooral overeten)
  • Gewichtstoename
  • Gebrek aan interesse in sociale activiteiten

Wat zijn de oorzaken van seizoensgebonden depressie?

Het is herfst en de winter staat voor de deur. Buiten is het grijs en koud, je hebt geen zin om je regenjas uit de kast te trekken om de regen te trotseren en de zon heeft zich sinds weken niet meer laten zien. Je weet dat het vanzelf weer lente wordt, maar de grijze wolken zorgen ervoor dat je je hier nog niks bij voor kunt stellen. Het liefst wil je een winterslaap houden en wakker worden als het voorjaar weer begint.

Een herfstdip is logisch te verklaren; in de herfst is er namelijk een gebrek aan zonlicht. Fel zonlicht zorgt ervoor dat ons lichaam serotonine (het gelukshormoon) en melatonine aanmaakt. Serotonine geeft je stemming een boost. En het stofje melatonine reguleert je biologische klok. Hierdoor slaap je beter en ervaar je minder stress. Hoe meer zonlicht je gedurende de dag opdoet, hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt.

Het is dus niet vreemd dat je je minder opgewekt voelt…

Maar eigenlijk hebben de symptomen van een seizoensgebonden depressie ook een functie. Stel, je leefde honderdduizend jaren geleden in een grot. Het was toen heel normaal dat je tijdens de herfst- en wintermaanden meer sliep, at en dus aankwam in gewicht. Je moest zien te overleven en dus was het nodig om meer lichaamsvet te hebben om jezelf warm te houden en veel te slapen om de lange nachten door te komen. Je had deze maanden simpelweg minder energie nodig.

Het probleem is dat we de symptomen van een seizoensgebonden depressie – zoals meer slapen, eten en vaker niksdoen – vandaag de dag niet meer nodig hebben om te overleven. Ieder huis heeft een verwarming en veel van ons werken iedere dag van 9 tot 5. Waar het op neerkomt is het volgende: als we in de winter een winterslaap zouden kunnen houden en ons schema zouden kunnen aanpassen aan het seizoen, zouden we minder last hebben van seizoensgebonden stemmingswisselingen. Maar ons werk, school of gezinsleven laat dit vaak niet toe. En aangezien je vaak niet de mogelijkheid hebt om te overwinteren op een warme plek, moet je op zoek naar andere manieren om een herfstdip te voorkomen.

Hoe voorkom je een herfstdip?

Of je nu last hebt van een tijdelijk dipje of seizoensgebonden depressie; niemand vindt het fijn om zich somber te voelen in het najaar. Als je last hebt van serieuze depressie klachten is het altijd raadzaam om met een professional te praten. Zit je in een tijdelijke herfstdip? Dan zijn er enkele tips die je zelf kunt toepassen om de dip te verslaan.

  • Lichttherapie. Bij lichttherapie gebruik je kunstmatig licht om de zon na te bootsen. Je hersenen en lichaam maken hierdoor meer serotonine en melatonine aan. Lichttherapie kan je ook helpen om makkelijker in slaap te vallen, waardoor je je overdag energieker en gelukkiger voelt.
  • Mediteer. Somber weer zorgt vaak voor sombere gedachten. Een korte meditatie kan al snel de negatieve gedachtestroom doorbreken en je beter laten voelen. Zit je vast in je hoofd? Probeer eens de meditatie Positieve emoties en gevoelens uit de Meditation Moments app.
  • Beweeg. Ook beweging zorgt ervoor dat er meer serotonine en melatonine vrijkomen. Je geeft jezelf op een natuurlijke manier een boost. We begrijpen dat je niet altijd zin hebt om naar buiten te gaan om te bewegen. Zeker als het buiten koud en nat is. Probeer dan eens een Flow-sessie! Flow is een bewegingsvorm waarbij dans, ademhaling en visualisatie gecombineerd worden. Het beste deel? Je hoeft er je huis niet voor te verlaten.
  • Praat met een professional. Therapie kan je helpen om je eigen gedachten beter te leren begrijpen. Je kunt ontdekken wat de oorzaak is van je depressieve gevoelens en manieren vinden om hier beter mee om te gaan.
  • Breng tijd door met anderen. In het najaar is voor veel mensen de drempel om de deur uit te gaan hoger. Maar toch is het juist goed voor je om regelmatig met vrienden of familie af te spreken. Bel een vriend of vriendin, ga samen wandelen of ga op de koffie bij een familielid.
  • Vitamine D. Veel mensen hebben in de wintermaanden een vitamine D-tekort, wat kan zorgen voor depressieve gevoelens. Dit komt doordat je lichaam zonlicht nodig heeft om vitamine D af te breken. Je kunt eventueel met je huisarts bespreken of het raadzaam is om een vitamine D supplement te slikken.
  • Ga naar buiten. Naar buiten gaan is waarschijnlijk het laatste wat je wilt doen als het buiten koud en regenachtig is. Toch is het goed om iedere dag even naar buiten te gaan (zeker als de zon schijnt). Pas je schema aan om wat tijd door te brengen in de zon als dit mogelijk is. Dit geeft je meer energie voor de rest van de dag en verbetert je geluksgevoel.
Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat zijn de oorzaken van herfstdepressie?

Een herfstdip is logisch te verklaren; in de herfst is er namelijk een gebrek aan zonlicht. Fel zonlicht zorgt ervoor dat ons lichaam serotonine (het gelukshormoon) en melatonine aanmaakt. Serotonine geeft je stemming een boost. En het stofje melatonine reguleert je biologische klok. Hierdoor slaap je beter en ervaar je minder stress. Hoe meer zonlicht je gedurende de dag opdoet, hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt.

Hoe voorkom je een herfstdip?
  1. Lichttherapie
  2. Mediteer
  3. Beweeg
  4. Praat met een professional
  5. Breng tijd door met anderen
  6. Vitamine D
  7. Ga naar buiten
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis