5 tips om je winterdip door te komen

5 tips om je winterdip door te komen

9 november 2023
vrouw heeft winterdip

Soms kunnen de korte dagen en koude temperaturen in de winter ervoor zorgen dat je een dipje ervaart. Je voelt je moe en zit minder lekker in je vel. Het is de moeite waard om je mentale gezondheid serieus te nemen – elk seizoen van het jaar. Niet alleen omdat niemand het leuk vindt om zich somber te voelen in de winter. Een winterdip kan negatieve invloed hebben op hoe je je voelt, hoe je denkt en hoe je omgaat met je dagelijkse bezigheden.

Een winterdip en winterdepressie zijn niet hetzelfde. Winterdip symptomen zijn vooral vermoeidheid en een somber gevoel. Een winterdepressie gaat verder dan een dipje. Je hebt dan last van depressieve klachten (zoals extreme somberheid en bijna nergens meer plezier in hebben) die in de herfst of winter beginnen en in de lente weer verdwijnen.

Waarom voel ik me moe in de winter?

Door de winterblues kun je je moe voelen. Dit komt omdat minder zon je slaperig maakt. Terwijl we in de zomer moeiteloos vroeg opstaan voor een koffiemomentje en een meditatie, kan het in de winter al een enorme opgave zijn om ons bed uit te komen. Maar de wetenschap heeft hier een verklaring voor!

Volgens wetenschappers heeft een winterdip te maken met de manier waarop ons lichaam reageert op daglicht. Als het donker is, maakt ons lichaam meer melatonine aan. Melatonine is een hormoon dat een grote rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. In de winter is er weinig daglicht, wat ervoor zorgt dat ons lichaam meer melatonine aanmaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je je slaperig voelt.

Wat te doen tegen een winterdip

We voelen ons allemaal weleens somber – dit hoort nu eenmaal bij het leven. Soms hebben we een goede dag. Soms hebben we een minder goede dag. Maar als je je somber voelt, wanhopig bent en niet meer uit je bed kunt komen, dan kunnen dit tekenen zijn dat je last hebt van de winterblues.

Maar er is ook goed nieuws! Er zijn een paar simpele dingen die je kunt doen om snel van je winterdip af te komen. We geven je een paar tips.

1. Ga naar buiten

De winterblues en een gebrek aan daglicht zijn nauw met elkaar verbonden. De reden dat we ons moe en neerslachtig voelen in de winter komt waarschijnlijk door het gebrek aan daglicht. Als we een winterdip willen voorkomen, betekent dit dus dat we ons meer aan daglicht moeten blootstellen.

Hoe werkt dit precies? Als je naar buiten gaat, geef je je hersenen de kans om serotonine aan te maken. Dit is het gelukshormoon. Een tekort aan dit hormoon kan zorgen voor depressieve gevoelens. Ook speelt zonlicht een belangrijke rol bij het reguleren van ons dag- en nachtritme. Als je in de winter niet veel buiten komt, kan dit ervoor zorgen dat je slaap-waakpatroon uit balans raakt. Blootstelling aan daglicht kan dit ritme weer in balans brengen.

Wat kun je het beste doen?

  • Maak een ochtendwandeling direct na het opstaan
  • Ga in de ochtend op je balkon of in de tuin zitten (lees de krant of doe een ochtendmeditatie)
  • Zet je bureau vlakbij het raam zodat je in het daglicht kunt werken
Ga naar buiten

2. Supplementeer vitamine D

Dit is een enorm simpele oplossing! Supplementeer dagelijks vitamine D (minimaal 10,000 IU per dag). Vitamine D verhoogt namelijk je serotoninelevels, wat op een natuurlijke manier zorgt voor een betere stemming.

Vitamine D

2. Lichttherapie

Als vaker naar buiten gaan je niet beter laat voelen, kun je ook lichttherapie proberen. Deze vorm van therapie wordt regelmatig gebruikt bij mensen die last hebben van een winterdepressie.

Het enige wat je hoeft te doen is de lamp naast je computer te zetten als je aan het werken bent. Als je geen zittend werk hebt, kun je lichttherapie ook onderdeel maken van je ochtendroutine. Ga dan minimaal 20 minuten voor de lamp zitten. Je kunt dit combineren met een ochtendmeditatie of het eten van je ontbijt.

Licht therapie

4. Beweeg

Je lichaam bewegen zorgt op een natuurlijke manier voor een energie- en stemmingsboost. Probeer bijvoorbeeld een Flow-sessie. Dit is een work-out waarbij beweging, dans, ademwerk en visualisatie worden gecombineerd. Je kunt Flow gewoon vanuit je eigen huis doen!

Ervaar de voordelen van Flow zelf. In de Meditation Moments app vind je sessies met verschillende doeleinden en lengtes. Probeer bijvoorbeeld eens de sessie Flow voor meer energie.

flow winterdip.png

5. Zorg voor een goede slaaproutine

Het is belangrijk om genoeg aandacht aan je slaap te besteden. De kwaliteit van je slaap bepaalt namelijk hoe je je voelt gedurende de dag. Een slecht slaapritme kan ook je dag- en nachtritme verstoren, wat je cortisolritme en hormoonproductie op een negatieve manier beïnvloedt. Dit zorgt allemaal voor onnodige stress.

Je mentale welzijn hangt voor een groot deel af van je slaap. Pas daarom de volgende tips toe om te zorgen voor een goed slaapritme:

  • Ga op vaste tijden slapen en sta op vaste tijden weer op
  • Zorg voor een simpele avondroutine (ontspan met een boek, neem een warm bad of doe een avondmeditatie)
  • Stel jezelf bloot aan daglicht zodra je wakker wordt
  • Vermijd elektronica in je slaapkamer (of tenminste een uur voordat je gaat slapen)
  • Schrijf al je gedachten op papier voor het slapengaan, zodat je met een rustig gevoel de nacht in kunt gaan
Avondroutine
Hoe herken je een winterdip?

Een winterdip en winterdepressie zijn niet hetzelfde. Winterdip symptomen zijn vooral vermoeidheid en een somber gevoel. Een winterdepressie gaat verder dan een dipje. Je hebt dan last van depressieve klachten (zoals extreme somberheid en bijna nergens meer zin in hebben) die in de herfst of winter beginnen en in de lente weer verdwijnen.

Hoe krijg je een winterdip?

Volgens wetenschappers heeft een winterdip te maken met de manier waarop ons lichaam reageert op daglicht. Als het donker is, maakt ons lichaam meer melatonine aan. Melatonine is een hormoon dat een grote rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. In de winter is er weinig daglicht, wat ervoor zorgt dat ons lichaam meer melatonine aanmaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je je slaperig voelt.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis