Hoe kun je bewust van de zomer genieten?

Hoe kun je bewust van de zomer genieten?

17 mei 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
zomer bloem

De zomer staat in het teken van overvloed, passie, groei en speelsheid. Voor veel mensen staat genieten centraal in de zomer – want voor je het weet is de zomer weer voorbij en komen de donkere maanden eraan.

Vind balans tussen plezier hebben en opladen

Vaak brengen we in de zomer meer tijd door met anderen, zijn we vaker buiten en gaan we meer mee in de flow. En hoewel het ons helpt om het meeste uit de zomer te halen, kan dit ook zorgen voor een lege mentale batterij. Misschien vraag je je af hoe je van de speelsheid van de zomer kunt genieten terwijl je je nog steeds gegrond voelt. Hier vind je een aantal tips.

Laad bewust op

In de zomer kan het voelen alsof er meer tijd in een dag zit. Maar dit betekent niet dat je ook daadwerkelijk meer hoeft te doen. De zomer kan juist ook een periode zijn waarin je bewust op kunt laden.

Maak bijvoorbeeld vaker een wandeling (je kunt dit combineren met een wandelmeditatie als dit iets voor jou is), geniet van het zonlicht op je gezicht of luister naar natuurgeluiden. Ontdek hoe je de balans kunt vinden tussen het meegaan in de hoge energie van de zomer en het weer tot rust brengen van je lichaam en geest.

Bewaak je energie (en grenzen)

Hoewel de meeste mensen de neiging hebben om meer tijd met anderen door te brengen in de zomer, betekent dit niet automatisch dat je overal 'ja' op hoeft te zeggen. Ook in de zomer is het belangrijk om stil te blijven staan bij je eigen behoeften.

Je plannen loslaten en meer onder de mensen is een manier om van de zomer te genieten. Maar als je iemand bent die langer de tijd nodig heeft om weer op te laden na sociale plannen, is het belangrijk om je eigen grenzen te blijven bewaken.

Wees je bewust van de manier waarop je je energie besteedt. En durf vaker ‘nee’ te zeggen (zonder jezelf te verantwoorden) als je merkt dat iets of iemand over je grenzen heen gaat.

Creëer een nieuwe routine

Tijdens de zomer hebben we meer de neiging om mee te gaan met de flow. Maar dit betekent niet dat je gelijk al je routines overboord hoeft te gooien. De meeste mensen hebben nog steeds baat bij een dagelijkse routine.

Dit zijn dingen die je dagelijks kunt doen in de zomer om je routine te behouden:

  • Begin je dag met een ademhalingsoefening voor meer energie. Je kunt ook een mantra meditatie doen om de zomer te vieren.
  • Stretch je lichaam met een paar yoga houdingen.
  • Kalmeer je geest door te luisteren naar klassieke pianomuziek.
  • Eet maaltijden met seizoensproducten.
  • Drink hydraterende dranken zoals kokoswater, (ijs)thee of komkommersap.
  • Sluit je dag af met een bewuste wandeling.
  • Beoefen dankbaarheid. Je kunt een dankbaarheidsdagboek bijhouden.
zomer routine

Probeer deze geleide meditatie

Je kunt een meditatie doen om de nieuwe energie van dit seizoen te belichamen. De meditatie Zomerliefde laat je warmte, liefde en nieuwe levenskracht voelen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Wees tevreden in het hier en nu

De zomer is voor veel mensen het seizoen om eropuit te trekken en van het leven te genieten. Maar denken dat dit begint bij een overvolle agenda, kan stress, ontevredenheid en vermoeidheid opleveren.

Herken je dit? Wees dan niet te streng voor jezelf. De ware maatstaf voor een goede zomer is geen overvolle agenda. Het is het tevreden kunnen zijn in het hier en nu.

Wat is een goede routine voor de zomer?

Dit zijn dingen die je dagelijks kunt doen in de zomer om je routine te behouden:

  • Begin je dag met een ademhalingsoefening voor meer energie. Je kunt ook een mantra meditatie doen om de zomer te vieren.
  • Stretch je lichaam met een paar yoga houdingen.
  • Kalmeer je geest door te luisteren naar klassieke pianomuziek.
Wanneer begint de zomer in Nederland?

In Nederland begint de zomer officieel op 21 juni. Deze dag markeert het begin van de zomerzonnewende, ook wel bekend als de langste dag van het jaar. Vanaf dat moment worden de dagen geleidelijk korter en de nachten langer.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis