Laat je hart dansen: gids voor ecstatic dance thuis

Laat je hart dansen: gids voor ecstatic dance thuis

18 februari 2023
Bewerkt op 23 augustus 2023
ecstatic dance festival

We weten allemaal hoe het voelt om te dansen. Maar hoe vaak voel je je vrij om te dansen alsof er niemand kijkt? Zonder beperkingen en zonder bang te zijn voor de oordelen van anderen (of jezelf)? Dat is waar ecstatic dance om draait. Lees hier alles over deze helende manier van bewegen en hoe je dit zelf thuis kunt doen.

Wat is ecstatic dance?

Ecstatic dance is een manier van dansen met als doel het bereiken van een gevoel van extase. Door het bewegen van je lichaam, ervaar je een diep gevoel van vreugde. En dit gebeurt eigenlijk helemaal vanzelf.

Tijdens het dansen verandert je staat van bewustzijn. Je komt in een meditatieve staat – die sommigen ook wel als trance of natuurlijke ‘high’ omschrijven. En niet alleen voelt dit fijn, het is ook bewezen dat ecstatic dance goed is voor je mentale en fysieke gezondheid.

Ecstatic dance verlicht pijn, vermindert stress en verbetert je algehele geluksgevoel. Dit komt doordat er tijdens het dansen endorfines (gelukshormoon) vrijkomen in je hersenen. De productie van endorfine zorgt er ook nog eens voor dat je lichaam geen cortisol (stresshormoon) aanmaakt, en dus voel je je minder gestrest.

De regels van ecstatic dance

Als je een speciale ecstatic dance-avond bezoekt, zijn er drie regels waar je je aan moet houden.

1. Geen alcohol en drugs
2. Niet praten
3. Niet oordelen

Dat is alles. Ecstatic dance nodigt je uit om zo vrij mogelijk te bewegen. Je hoeft geen pasjes te volgen, je mag op je blote voeten dansen en zelfs compleet uit de maat van de muziek. Er zijn geen beperkingen tijdens een ecstatic dance-avond.

Het helende aan deze manier van dansen is dat je jezelf uit kunt drukken hoe jij dat wilt. Dit is jouw toestemming om de controle volledig los te laten en te bewegen zoals jij dat wilt – zonder bang te hoeven zijn voor het oordeel van anderen.

Bewegen als meditatie

De meditatieve staat die je bereikt tijdens het vrije dansen, helpt je om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Dit moment is er om even contact te maken met jezelf. Je kunt door te bewegen de zorgen van de dag letterlijk van je afschudden.

Als je veel onrust ervaart, is het namelijk haast onmogelijk om stil te gaan zitten op een kussentje voor een meditatie. Dansen is eigenlijk een actieve vorm van meditatie: het stelt je in staat om spanning en zorgen los te laten zonder stil te hoeven zitten.

Ecstatic dance vanuit huis

Hoewel er steeds meer ecstatic dance-avonden worden georganiseerd, is het niet nodig om naar zo’n speciale avond te gaan om dit vrije gevoel te ervaren. Je kunt zelf gemakkelijk je eigen woon- of slaapkamer omtoveren tot een ecstatic dance-podium. We geven je een aantal tips:

1. Creëer een fijne omgeving

Het is belangrijk dat je je veilig voelt om jezelf vrij uit te drukken. Kies een plek waar je genoeg ruimte hebt om te bewegen en doe de gordijnen dicht. Het gaat er immers om dat je echt danst alsof er niemand meekijkt.

Als je geen toegang tot een grote ruimte hebt, is het misschien nodig om een paar meubels te verschuiven. Je kunt ook kaarsen of wierook aansteken om voor een fijne sfeer te zorgen (als dat iets is wat bij je past). Zet je notificaties uit en zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Dit is jouw moment.

ecstatic dance vanuit woonkamer

2. Kies de juiste muziek

Je kunt gebruikmaken van allerlei soorten muziekstijlen – dus kies vooral muziek waar jouw lichaam op wil bewegen. Weet je niet goed wat je moet kiezen? In de Meditation Moments app vind je muziektracks (categorie Energetic) die speciaal zijn gemaakt om op te bewegen. Ieder nummer brengt een eigen energie met zich mee, dus ontdek vooral wat bij jou past.

Het kan zijn dat je je in het begin een beetje onwennig voelt. Hoe vaak dans je namelijk in je eentje door je eigen huis? Als jij dit bent, begin dan eerst met het luisteren naar de muziek. Doe je ogen dicht en voel hoe jouw lichaam wil bewegen. Misschien beweeg je eerst van links naar rechts. Of stap je met je voeten op de maat van de muziek. Naarmate dit gevoel went, kun je je bewegingen uitbreiden.

Onthoud dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ is als het gaat om ecstatic dance. Dit is misschien wel het beste deel. Doe je ogen dicht en laat je leiden door de muziek.

3. Zet een intentie

Het zetten van een intentie helpt je om meer betekenis aan je danssessie te geven. Waarom wil je bewegen en wat hoop je te bereiken? Maak je geen zorgen: dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Misschien wil je simpelweg plezier hebben, je hoofd leegmaken of spanning uit je lichaam schudden. Maar dansen kan ook helpen bij het omgaan met moeilijke emoties.

Dansen zorgt ervoor dat de energie in je lichaam gaat stromen. Emoties zijn ook energie – wat betekent dat het normaal is als er emoties naar boven komen tijdens het dansen. Je intentie kan zijn om simpelweg toe te laten wat er opkomt. Maar het kan ook zijn dat er iets is dat je los wilt laten: een persoon, een thuis, gevoel of gedragspatroon.

Door te bewegen, laat je het gevoel er zijn. Je drukt het niet weg, eet het niet weg en rationaliseert het niet weg. Dit kan zwaar voelen en er bestaat een kans dat je weg wilt rennen. Maar alleen als je jezelf toestaat om dit gevoel te ervaren, komt er een moment waarop er een verandering plaatsvindt. Dit kan seconden, minuten of dagen duren. Maar je zult je uiteindelijk lichter voelen.

Andere manieren om te bewegen

Er zijn meer vormen van beweging die zorgen voor een gevoel van vreugde, plezier of rust: ecstatic dance is er maar een van. Een andere bewegingsvorm met een vergelijkbaar doel is Flow.

In de Meditation Moments app vind je Flow-sessies waarin beweging, ademhaling, meditatie en visualisatie worden gebruikt om in contact met je lichaam te komen. Ook al heeft Flow meer elementen dan dans alleen, kun je het vergelijken met een online ecstatic dance ervaring.

De Flow-sessies uit de Meditation Moments app worden gegeven door Cindy Koeman en kun je gemakkelijk zelf thuis volgen. Je kunt de sessies afspelen via je mobiel, desktop of tv. Net als bij ecstatic dance, hoef je niet lenig of sportief te zijn om mee te kunnen doen. Je kunt de sessie volgen en aanpassingen maken als dat nodig is. Het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam blijft luisteren.

flow mock-up

Wil je zelf ervaren hoe het is om zo’n sessie te volgen?

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat is het doel van ecstatic dance?

Ecstatic dance is een manier van dansen met als doel het bereiken van een gevoel van extase. Door het bewegen van je lichaam, ervaar je een diep gevoel van vreugde. En dit gebeurt eigenlijk helemaal vanzelf.

Wat zijn de regels voor ecstatic dance?

Als je een speciale ecstatic dance-avond bezoekt, zijn er drie regels waar je je aan moet houden.

1. Geen alcohol en drugs
2. Niet praten
3. Niet oordelen

Het draait erom dat je bewust in het hier en nu aanwezig bent, zodat je zo vrij mogelijk kunt bewegen.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis