Ik voel me futloos: 5 tips tegen futloosheid

Ik voel me futloos: 5 tips tegen futloosheid

30 september 2022
Bewerkt op 3 juli 2024
man voelt zich futloos

Slecht slapen, niet kunnen ontspannen en geen energie hebben om dingen te ondernemen. Herken je jezelf hierin? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben last van te weinig energie. Ze zijn moe en lusteloos en ervaren constante futloosheid. Maar wat doe je hieraan?

Waarom voel ik me futloos?

Wat zijn de mogelijke oorzaken dat steeds meer mensen een gebrek aan energie hebben en zich futloos voelen? De manier waarop we leven is de afgelopen tijd enorm veranderd. Veel mensen laten hun boodschappen thuis bezorgen, kijken iedere avond tv en staren de hele dag naar een scherm. De huidige techniek, het transportsysteem en de economie zorgen ervoor dat alles binnen handbereik is en dat we ons lichaam niet meer zoveel hoeven te bewegen als vroeger. Het is dus eigenlijk niet vreemd dat we ons constant futloos voelen.

5 tips tegen futloosheid

Uitgerust zijn is niet alleen belangrijk om je fysiek goed te voelen, maar ook mentaal. Het is moeilijk om je opgewekt te voelen als je geen energie hebt. Daarom geven we je 5 tips tegen futloosheid.

1. Optimaliseer je slaap

Herken je het gevoel dat je na 8 uur slaap nog steeds uitgeput wakker wordt? Niet alleen de duur, maar ook de kwaliteit van je slaap is belangrijk. Tijdens diepe slaap krijgen je hersenen de tijd om te herstellen van je dagelijkse activiteiten. Het is daarom essentieel om meer diepe slaap te krijgen als je je energiek wilt voelen.

Om genoeg diepe slaap te krijgen, is het belangrijk dat je genoeg slaapt in het algemeen. Veel mensen putten zichzelf uit door niet genoeg te slapen. Als je dit herkent, helpt het om iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en weer op te staan.

Maar ook beweging gedurende de dag zorgt ervoor dat je ’s avonds beter slaapt. Zorg ervoor dat je iedere dag minimaal 20-30 minuten beweegt. Wel wordt het afgeraden om net voor het slapen te sporten.

Volgens onderzoek kan het opdoen van genoeg zonlicht gedurende de dag ook helpen om beter te slapen. Zonlicht zorgt ervoor dat je stresslevels verminderen waardoor je beter slaapt.

Meditatie om beter te slapen

Meditatie kan je helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen. Vaak beginnen onze gedachten te racen als ons hoofd het kussen raakt. Dit maakt het haast onmogelijk om in slaap te vallen. Een slaapmeditatie helpt je om je zorgen en de dag los te laten, zodat je snel in slaap valt.

De Meditation Moments app heeft verschillende slaapmeditaties in de categorie ‘Slaap lekker’ die werken als natuurlijk slaapmiddel.

2. Zorg ervoor dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt

Een tekort aan energie kan ook duiden op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Zo is een tekort aan magnesium gelinkt aan vermoeidheid. Zorg er daarom voor dat je genoeg magnesiumrijke voedingsmiddelen binnenkrijgt.

De volgende voedingsmiddelen helpen de futloosheid te verslaan:

  • Pure chocolade
  • Avocado
  • Peulvruchten
  • Tofu
  • Noten en zaden
  • Volkoren graanproducten
  • Vette vis
  • Bananen
  • Groene bladgroenten

Om er zeker van te zijn dat je genoeg magnesium binnenkrijgt, kun je ook een magnesiumsupplement slikken.

gezonde voeding

3. Beweeg genoeg gedurende de dag

Als je de hele dag achter je bureau zit is de kans groot dat je niet genoeg beweegt. En hoewel sommige mensen denken dat bewegen alleen maar energie kost, creëren we juist energie door te bewegen.

Zelfs met een kantoorbaan kun je genoeg bewegen gedurende de dag. Telefoneer staand, investeer in een zit-stabureau of maak een wandeling tijdens de lunchpauze. Je kunt ook een paar oefeningen doen (squats of jumping jacks) als je je futloos begint te voelen. Hierdoor krijg je vanzelf meer energie.

4. Drink meer water

Je lichaam kan niet goed functioneren als het niet genoeg water binnenkrijgt. Herken je de hoofdpijn of futloosheid die direct opduikt als je te weinig hebt gedronken? Genoeg water drinken is niet zonder reden een advies dat we vaak krijgen. Toch wordt het meestal over het hoofd gezien als we ons futloos voelen.

Drink gelijk een groot glas water als je wakker wordt. In de nacht verlies je ongeveer een kwart tot een halve liter vocht, en dat moet weer bijgevuld worden. Zorg er verder voor dat je gedurende de dag als volwassen persoon ongeveer 1,5 tot 2 liter water drinkt.

Maar je kunt ook water uit voedsel halen. Er zijn veel soorten groenten en fruit die water bevatten. Denk aan watermeloen, aardbei, cantaloupe, perzik, sinaasappel, komkommer en courgette.

5. Verminder stress

Stress is een van de grootste boosdoeners voor onze gezondheid. Overmatige stress verslechtert niet alleen ons mentale welzijn, maar is ook een aanslag op ons fysieke lichaam.

Hoewel volgens onderzoek uit 2013 80% van alle doktersbezoeken voor stressgerelateerde problemen zijn, krijgt slechts 3% van de patiënten hulpmiddelen om beter met stress om te gaan.

Af en toe stress ervaren is niet erg. Stress helpt je namelijk om alert te zijn in bepaalde situaties. Maar als je chronische stress ervaart kan dit ervoor zorgen dat je je voortdurend uitgeput voelt. Je lichaam bevindt zich constant in de vecht-of-vluchtmodus omdat het energie nodig heeft om te vechten tegen gevaar of op de vlucht te slaan.

Een kop koffie inschenken kan een verleidelijke oplossing zijn als je moe bent. Toch is het beter om de oorzaak van je vermoeidheid te onderzoeken. Als je denkt dat stress de oorzaak is, kun je een paar simpele ademhalingsoefeningen doen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de ontspanningsreactie activeert.

De Meditation Moments app heeft verschillende ademhalingsoefeningen die je helpen te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld de anti-stres ademhaling uit de Meditation Moments app om binnen 3 minuten stress te verminderen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis