Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Meditatie: wat is het en waar is het goed voor?

26 oktober 2018

Meditatie: wat is het en waar is het goed voor?

Meditatie is een simpele methode waarmee je orde schept in de chaos in je hoofd, stress vermindert en meer positiviteit en geluk ervaart. En het is helemaal niet moeilijk. Ook jij kunt mediteren. Vandaag nog! In deze blog nemen we je mee in de wereld van meditatie. Adem in, adem uit en relax…

 1. Wat is meditatie?
 2. Waar is mediteren goed voor?
 3. Hoe moet je mediteren?
 4. Mediteren voor beginners
 5. Waar en wanneer mediteren?
 6. Hoe lang en hoe vaak mediteren?
 7. Soorten meditaties

Wat is meditatie?

We leven in een drukke tijd. We rennen en vliegen, van werk naar gezin, van hobby naar sport. En dan hebben we ook nog zo’n 50.000 tot 70.000 gedachten per dag. We denken aan wat we allemaal moeten, willen, vinden, verwachten, wensen. Kortom: ons brein krijgt veel te verwerken. 

Ho stop, even een momentje pauze

Daarom móeten we af en toe gewoon even rust nemen; de pauzeknop indrukken. Een momentje voor onszelf nemen om even niets te moeten, vinden en denken. Meditatie is een manier om deze lichamelijke en geestelijke pauze te nemen. 

Daar komt geen hocus-pocus aan te pas. En ook geen lange oranje gewaden. Iedereen kan mediteren en de positieve effecten van meditatie ervaren. Ook als je het nog nooit eerder gedaan hebt of het ont-zet-tend drukt hebt. Je hebt niet meer nodig dan jezelf en 5 tot 20 minuten van je tijd. 

Door te mediteren word je bewust van alle gedachten die in je hoofd rondspoken. En daar doe je dan vervolgens niets mee. Je probeert je hoofd niet leeg te maken of krampachtig aan iets anders te denken. Je laat de gedachten komen, bent je er bewust van, en laat ze weer gaan. Zodat je volledig in het ‘nu’ kunt zijn. 

Sportschool voor de mind

We hardlopen en fietsen om ons lichaam gezond te houden. Voor veel mensen is een bezoek aan de sportschool een wekelijkse of soms zelfs dagelijkse routine. Af en toe een groene smoothie of bananen-havermoutpannenkoek en we voelen ons weer helemaal gezond. Je poetst elke dag je tanden en je wast jezelf dagelijks.

Maar investeren we ook zoveel in ons brein? Hoe houden we ons brein schoon en gezond? Mediteren is een manier om je brein te trainen. Om de schommelingen van de geest te kalmeren, rustig te worden en de verbinding met jezelf te maken. Het is een sportschool voor de mind! 

 

“If every 8-year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation.” – Dalai Lama

meditatie

Waar is mediteren goed voor?

Om te beginnen is het nogal een beladen woord: mediteren. Je kunt het in het begin ook zien als een momentje rust nemen voor jezelf: een meditation moment. Pas in een later, gevorderd stadium, kun je het dan hebben over meditatie. 

Vanaf het moment dat je gaat zitten en besluit om te mediteren, ondervind je hier positieve effecten van. En dat betekent niet dat je direct 100% rust ervaart. Hoe fijn dat ook zou zijn, de meeste mensen die voor de eerste keer mediteren hebben niet het idee dat ze het geweldig doen. Waarschijnlijk word je geest om de paar seconden afgeleid door een nieuwe gedachte. 

En dat is helemaal niet erg; hier leer je mee dealen. Het gaat erom dat je tijd vrijmaakt voor jezelf. Als je gaat zitten en je ogen sluit, gun je jezelf de tijd om aan je eigen rust en ontwikkeling te werken. En dat is al een grote, positieve stap! 

Waar is meditatie goed voor?

 • Minder stress
 • Betere concentratie
 • Beter slapen
 • Meer in het moment zijn
 • Minder angst
 • Meer creativiteit

Lees ook: Wat te doen tegen stress?

Hoe moet je mediteren ?

*Adem in, adem uit*

Hoe moet je mediteren? Je hoeft geen wierook te branden of een gewaad aan te trekken. Je kunt gewoon thuis mediteren, zittend op een stoel of liggend op bed én met je normale kleren aan. Wel is het belangrijk dat je lekker en comfortabel zit of ligt, zodat je niet teveel afgeleid wordt door ongemakken (lees: een knellend been of jeukende bil).

Focus op je ademhaling en denk aan niets 

Tijdens het mediteren probeer je volledige stilte in jezelf te ervaren. Dit kun je doen door je aandacht ergens op te richten, bijvoorbeeld op je ademhaling. Wees je bewust van de lucht die door je neus naar binnen stroomt en de lucht die door je mond weer naar buiten gaat; voel het op en neer gaan van je buik en je borstkas. 

Dwalen je gedachten af naar iets anders dan je ademhaling (je boodschappenlijstje, die nieuwe projectmanager of de kramp in je voet)? Merk op zo’n moment de gedachte op zonder oordeel. Laat hem gaan en richt je aandacht weer op je ademhaling. Hoe vaker je dit doet, hoe beter en makkelijker je gaat ervaren dat er steeds minder gedachten zijn die je afleiden.

Tijdens meditatie verdring je dus geen gedachten. Je denkt niet: “oh, ik moet nu terug naar mijn ademhaling, niet aan die to-dolijst denken, niet denken”. In plaats daarvan merk je de gedachte op en laat je hem gewoon varen, als een papieren boot op een kabbelend beekje. 

 

“If you just sit and observe, you will see how restless your mind is. If you try to calm it, it only makes things worse, but over time it does calm, and when it does, there’s room to hear more subtle things — that’s when your intuition starts to blossom and you start to see things more clearly and be in the present more.”
– Steve Jobs

Mediteren voor beginners

“Meditatie is veel te zweverig voor mij.” Wat is zweverig? Voor meditatie hoef je geen ervaren yogi te zijn en het is zeker niet alleen voor geitenwollensokken. Of je het nu ziet als een weg naar meer spiritualiteit of gewoon als een lekkere pauze: meditatie is voor iedereen en iedereen kan leren mediteren.

Sommige mensen zien er ontzettend tegenop om alleen maar stil te zetten en niets te doen, al is het maar voor 5 minuten. En in het begin zal dat misschien wel even wennen zijn. Maar hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat. Dat is met hardlopen zo, met een taal leren én ook met mediteren. Wil je beginnen met mediteren? Dan moet je een afspraak maken met jezelf om van innerlijke rust en geluk een gewoonte te maken. 

Waar en wanneer mediteren?

Ochtendmeditatie

Sommige mensen vinden het heel fijn om ’s ochtends te mediteren. De dag is nog niet begonnen en zelf sta je ook nog niet volledig ‘aan’. Het is een mooi tijdstip om even tijd voor jezelf te nemen en de dag in stilte te beginnen. In de Meditation Moments App (Google Play / App store) staan verschillende ochtend meditaties.

Avondmeditatie

Ook ’s avonds mediteren kan heel fijn zijn. De dag is geweest en je bent je aan het voorbereiden voor de nacht. Meditatie helpt je om de ervaringen van de dag een eigen plek te geven en goed te gaan slapen. 

Alles ertussenin

Mediteer je overdag? Dan doorbreek je juist de stroom van de dagelijkse bezigheden en kun je even uit de waan van de dag stappen; een lekkere pauze nemen. 

Wat is de beste tijd om te mediteren? Het is al goed dát je mediteert en dat je ruimte invult om tijd voor jezelf te nemen. En er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat je er regelmaat in krijgt en dat het een soort patroon wordt waar je niet meer over na hoeft te denken. Net als tandenpoetsen! 

 

‘Meditation is not a way of making your mind quiet. It is a way of entering into the quiet that is already there – buried under the 50,000 thoughts the average person thinks every day.’ – Deepak Chopra

Ook interessant: 5 mindfulness oefeningen die direct invloed hebben

Hoe lang en hoe vaak mediteren?

Hoe vaak moet je mediteren? Hoe meer je mediteert, hoe groter het effect is. Maar je hoeft niet direct uren achter elkaar stil te zitten. Begin gewoon eens elke dag met 5 minuten en probeer dat vol te houden. Uiteindelijk kun je het altijd uitbreiden. Maar als je direct het doel stelt van elke dag een meditatie van 1,5 uur, dan is de kans groot dat dit eenmalig is. 

Begin klein, maar probeer wel direct regelmaat in je meditaties te krijgen. Het is fijn als je kunt ontspannen door een meditatie als je bijvoorbeeld veel stress voelt, maar je wilt van meditatie het liefst een leefstijl maken. Als je elke dag even mediteert, train je je mind en werk je aan een preventieve manier tegen stress, onrust en chaos. 

Soorten meditaties

Net zoals er bij yoga onderscheid is tussen verschillende oefenvormen, bestaan er ook verschillende meditatie oefeningen. Niet één meditatievorm is de juiste. Het zijn verschillende methoden die je jezelf eigen kunt maken en die je zelfs af kunt wisselen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

Ademhalingsmeditatie

De naam zegt het al: bij ademhalingsmeditatie speelt je ademhaling een belangrijke rol. Door te focussen op je ademhaling, breng je je aandacht naar het ‘hier en nu’ en word je geest stil en ontspannen. Je hebt je ademhaling altijd bij je, dus je kunt deze meditatievorm altijd en overal toepassen! 

Transcendente meditatie (TM)

Transcendente meditatie is een meditatietechniek waarbij je twee keer 20 minuten per dag mediteert. Dit doe je door je in stilte te focussen op het herhalen van mantra’s waarmee je je brein stil krijgt. Veel bekenden zijn beoefenaars van TM, waaronder Oprah Winfrey, David Lynch en Ellen Degeneres.

 

“9:00 in the morning, and 4:30 in the afternoon no matter what is going on, we stop and we meditate. And you can’t imagine what has happened in the company, people who used to have migraines, don’t. People are sleeping better, they are having better relationships and they are interacting with other people better. It’s been fantastic!” – Oprah Winfrey

meditatie

Bewegingsmeditatie

Vind je het moeilijk om stil te zetten? Tijdens bewegingsmeditatie breng je je lichaam tot rust door te bewegen; bijvoorbeeld door te lopen of dansen. Je lichaam ontspant zich door heel bewust elke beweging uit te voeren. Je hoeft dus niet stil op een matje te zitten, maar je kunt ook lekker de natuur in en tijdens het wandelen een meditatieve staat bereiken. 

Geleide meditatie

Tijdens een geleide meditatie luister je naar een stem die je door de meditatie heen leidt. Vooral als je net begint met mediteren of het lastig vindt om in stilte te zitten, kan een geleide meditatie heel fijn zijn. Het helpt je om goed gefocust te blijven tijdens de meditatie.

Beginnen met meditatie?

Wil je beginnen met mediteren en kijken wat meditatie voor jou doet? Probeer dan de meditaties van de Meditation Moments app (Google Play / App store)

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.