Voordelen van meditatie: waarom beginnen met mediteren?

Voordelen van meditatie: waarom beginnen met mediteren?

1 februari 2020
Bewerkt op 23 augustus 2023
voordelen van meditatie

Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie enorm veel voordelen met zich meebrengt. Niet alleen zorgt regelmatig de tijd nemen voor een meditatie voor meer rust in je hoofd; je gaat er ook beter door slapen, ervaart minder stress en hebt meer energie gedurende de dag. En dat alles gratis en zonder veel moeite. Wat zegt de wetenschap precies? Lees hier meer over de voordelen van meditatie.

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Waar is meditatie goed voor? Dagelijks hebben we duizenden gedachten die door ons hoofd spoken. Tijdens meditatie word je je bewust van alle gedachten en emoties die je hebt. En het mooie is: daar hoef je vervolgens niets mee.

Je probeert niet niet te denken, maar er kunnen zomaar gedachten in je opkomen. Merk ze op, maar ga niet over die gedachte nadenken. Wanneer je merkt dat er een gedachte is, richt je je aandacht weer bewust naar je ademhaling. Daardoor zul je merken dat die gedachte vanzelf verdwijnt.

Door dit vaker te doen en te beoefenen, kun je in een staat van volledige rust komen, wat een positieve invloed heeft op je lichaam en je mind.

1. Minder stress

Heb je stress? Dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kunt vechten of vluchten, precies zoals onze voorouders dat deden wanneer ze oog in oog stonden met een beer of wilde hyena.

In de huidige moderne tijd hoeven we niet meer te vechten of vluchten. Heb je stress van je baas? Dan blijf je gewoon achter je bureau zitten en hoef je hem niet letterlijk aan te vallen (al zou je dat misschien wel willen). Het aangemaakte cortisol wordt niet gebruikt en stapelt zich op in je lichaam.

Hoge cortisolwaarden zijn erg slecht voor je gezondheid. Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat de cortisolwaarden in je lichaam afnemen en blijvend verlaagd blijven en je sneller kunt ontspannen. Je kunt dus stress verminderen door te mediteren.

2. Betere focus

Regelmatig mediteren verbetert je focus en zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid bent. Dit heeft te maken met het defaultnetwerk in onze hersenen. Dit netwerk is alleen actief in een toestand van rust en zorgt ervoor dat je je beter kunt afsluiten en focussen.

Mensen die met regelmaat mediteren maken vaker en anders gebruik van dit deel van de hersenen. Ze worden minder snel afgeleid en kunnen zich beter focussen. Wil je je beter kunnen concentreren? Neem regelmatig een momentje rust!

3. Minder gevoelens van angst

Ons brein kan daadwerkelijk veranderen als we mediteren. De wereldberoemde schrijver en onderzoeker Jon Kabat-Zinn heeft een onderzoek uitgevoerd met mediterende en niet-mediterende studenten. De studenten die een aantal weken elke dag 45 minuten mediteerden, hadden minder angsten dan de studenten die niet mediteerden.

4. Betere slaap

Meditatie verbetert de kwaliteit van je nachtrust. Slaap jij vaak onrustig of heb je last van slaapproblemen? Probeer dan eens een meditatie. Door een fijne slaapmeditatie word je heerlijk rustig en kun je al je gedachten even opzijzetten. Door vaker rust in je hoofd te trainen, zul je ontdekken dat onrustige gedachten en gevoelens afnemen.

Ook op de lange termijn zorgt meditatie voor een betere nachtrust. Door regelmatig te mediteren neemt het slaaphormoon melatonine toe, waardoor je sneller en beter in slaap kunt vallen. En ’s nachts beter slapen heeft ook overdag effect. Je bent energieker en voelt je uitgeruster.

5. Emotioneel meer in balans

Tijdens meditatie geef je jezelf rust. Je ervaart gedachten, maar die hebben geen invloed op je en uiteindelijk kun je een volledige staat van innerlijke rust bereiken. Een onderzoek naar emotionele balans en mediteren heeft uitgewezen dat mediteren zorgt voor een blijvende emotionele balans.

Er is minder hersenactiviteit op de plek waar emoties in de hersenen geregeld worden. Dit betekent niet dat mensen die regelmatig mediteren helemaal geen emoties meer ervaren, maar juist dat ze die beter onder controle kunnen houden.

6. Meer positiviteit en geluk

Mediteer je regelmatig? Dan zal je ook meer geluksgevoel ervaren. Mediteren verlaagt stresshormonen en verhoogt gelukshormonen.

Tijdens meditatie stel je jezelf volledig in het ‘nu’ en probeer je de rust in jezelf te vinden. Emoties en gedachten ervaar je tijdens het mediteren mogelijk wel, maar die zullen je niet onrustig maken. De ‘peace of mind’ die in onszelf zit en die we kunnen ervaren door meditatie, zorgt voor een gevoel van innerlijk geluk.

7. Minder kans op depressie

Als je regelmatig mediteert, zul je merken dat je sneller rustig wordt en met een helderder hoofd kan nadenken. Uit een onderzoek van de John Hopkins University blijkt dat meditatie ook kan helpen bij somberheid en zelfs depressies. Na een meditatieprogramma van acht weken verbeterden klachten als depressie en spanning bij de proefpersonen, wat ook na het programma nog doorwerkte. Deze effecten waren vooral zichtbaar bij mindfulness meditatie. Meditatie gaat dus niet alleen over stilzitten en niets doen. Het is een actieve manier om je geest gezond te houden.

Leren mediteren? Ervaar zelf de voordelen van meditatie

De voordelen van meditatie kun je lezen, maar moet je eigenlijk zelf ervaren. Pas dan weet je wat meditatie werkelijk met je doet. En dat merk je niet van de ene op de andere dag. Hoe vaker je mediteert, hoe meer voordelen je zult ervaren. Daarom is regelmaat in je meditaties zo belangrijk. Je kunt beter elke dag 5 minuten mediteren dan heel groots beginnen en er na een aantal dagen al mee stoppen.

Mediteren is als een sportschool voor je mind. Probeer het ook zo te gaan zien. Je weet dat je gezond moet eten en moet bewegen om lichamelijk fit te blijven. Om mentaal fit te blijven kun je mediteren.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat zijn de voordelen van meditatie?

De voordelen van meditatie zijn enorm gevarieerd (en wetenschappelijk bewezen). Meditatie zorgt voor: 

  • Minder stress
  • Betere focus
  • Minder gevoelens van angst
  • Betere slaap
  • Emotioneel meer in balans
  • Meer positiviteit en geluk
  • Minder kans op depressie
Wat gebeurt er als je iedere dag mediteert?

Tijdens het mediteren word je je bewust van al je gedachten. Je merkt ze op zonder ze te beoordelen. Als je dit iedere dag doet, kun je in een staat van volledige ontspanning komen. Dit heeft een positieve invloed op je lichaam en geest.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis