Ochtendmeditatie: hoe je je dag kan kickstarten

Ochtendmeditatie: hoe je je dag kan kickstarten

30 augustus 2020
Bewerkt op 23 augustus 2023
ochtendmeditatie

Een ochtendmeditatie kan niet alleen helpen om je dag rustiger te beginnen, maar geeft je ook een energieke boost waar je de rest van de dag profijt van hebt. Door een paar minuten de stilte op te zoeken in de ochtend, bereid je jezelf voor op een succesvollere dag.

Start je dag met stilte

Iedereen is druk. Als het niet druk is op je werk, dan is het wel druk in je hoofd. Als je meteen uit bed stapt en met je dag begint zodra de wekker gaat, duik je zo the rush of the day in. Binnen no-time kijk je in je agenda en heb je de eerste appjes al beantwoord.

Als je ‘s ochtends wakker wordt, ligt er nog een volle dag op je te wachten. Omdat je nog niet helemaal ‘aan’ staat, is dit het juiste moment om te bepalen hoe jij je de rest van de dag wilt voelen.

Meditatie in de ochtend kan de toon voor jouw dag zetten, op een positieve manier. Je neemt een momentje stilte om even op te merken hoe je je écht voelt, de dag vanuit rust te beginnen en stress zoveel mogelijk op een afstand te houden.

vrouw mediteert

Wat zijn de voordelen van ochtendmeditatie?

De ochtend wordt vaak gezien als het beste moment van de dag om te mediteren. Dit komt omdat je hersenen nog rustig en fris zijn. Een ochtendmeditatie brengt dan ook verschillende voordelen met zich mee:

1. Meditatie in de ochtend zet de toon voor de rest van de dag

Hoe wil je je de rest van de dag voelen? Wil je voortdurend dat gehaaste gevoel hebben of juist voelen dat je alles onder controle hebt? Door een meditatie in de ochtend te doen, kun je jouw dag kalm beginnen en dit gevoel de hele dag met je meenemen.

2. Je ervaart minder stress

Veel mensen zijn geneigd om na het afgaan van de wekker meteen hun mobiel te pakken om door Instagram, WhatsApp of e-mail te scrollen. Hierdoor staan ze de eerste minuten van de dag al volledig ‘aan’. Door ochtendmeditatie druk je de pauzeknop in en breng je eerst stilte in je hoofd, nog voordat al die gedachten van zich kunnen laten horen.

3. Je kunt de dag beter aan

Je zult merken dat je door jouw meditatie in de ochtend veel beter aankunt wat de dag gaat brengen. Je zult minder snel geïrriteerd zijn als je weer eens in de file staat, jouw lunch bent vergeten of met een onverwachte deadline te maken krijgt. Het maakt je weerbaarder.

4. Je krijgt meer energie

Al na 20 minuten mediteren komen er energiebevorderende endorfines vrij. Dit zijn echte energieboosters die je wakker en alert maken. Dus hoewel je met ochtendmeditatie een diepe ontspanning kunt ervaren, geeft het je tegelijkertijd een fijne boost om je dag te beginnen. Je zult merken dat je, zodra je begint met mediteren, in de ochtend minder koffie nodig hebt om je dag te starten.

5. Je ervaart meer focus en bewustzijn

Ons hoofd staat nooit ‘uit’ en is geneigd om van het ene naar het andere idee te springen. Dat is ook niet gek met die 50.000 tot 70.000 gedachten die we gemiddeld per dag hebben. Meditatie in de ochtend zal je helpen om deze gedachten onder controle te krijgen. Door regelmatig te oefenen kun je leren om je aandacht te focussen en je niet te laten afleiden door een wirwar van gedachten.

6. Je bent beter in staat om het grotere plaatje te zien

Meditatie geeft je een pauze in de chaos en drukte die het leven af en toe met zich meebrengt. Je kunt als het ware een stapje terugdoen en uitzoomen, zodat je niet zoveel meer beïnvloed wordt door allerlei gebeurtenissen, maar het leven vanuit een breder perspectief kunt bekijken. Je ervaart zo meer duidelijkheid en helderheid.

7. Je voelt je zelfverzekerder

We hebben allemaal te maken met een innerlijke criticus. Onze eigen gedachten die ons vertellen wat we niet goed doen, niet kunnen of niet mogen. Dit is een vorm van zelfbescherming: onze innerlijke criticus probeert ons te beschermen tegen negatieve ervaringen. Ochtendmeditatie helpt je om deze innerlijke criticus wat vaker de mond te snoeren en de kracht en het vertrouwen in jezelf te vinden.

8. Je voelt je fijner en gelukkiger

Misschien wel het belangrijkste voordeel van meditatie in de ochtend: je wordt er gelukkiger van! Mediteren maakt je gelukkiger. Je kunt beter met stress omgaan, voelt je rustiger, hebt minder last van onverwachte omstandigheden en ervaart minder energie. Wie wordt daar niet gelukkig van?

bed

Hoe kun je mediteren in de ochtend?

Als je nog nooit hebt gemediteerd, kan het zien van ervaren meditatiebeoefenaars je behoorlijk afschrikken. Moet je dan ook om 04:00 uur opstaan om vervolgens 1,5 uur te mediteren?

Gelukkig niet!

Mediteren kan al in een paar minuten. Je mag natuurlijk langer mediteren, maar starten met elke dag 5 minuten is een mooi begin.

1. Kies een fijne plek waar je wilt mediteren

Je kunt een ochtendmeditatie in bed doen als je net wakker bent geworden. Wel is er dan een kans dat je weer in slaap valt. Je kunt ook een andere ruimte opzoeken, waar je niet zo makkelijk gestoord of afgeleid kunt worden.

2. Ga comfortabel zitten of liggen

Je kunt liggend mediteren, zittend op een meditatiekussen of zittend op een stoel. Als het maar comfortabel voor je is. Zorg ook dat je fijne kleren aan hebt. Houd bijvoorbeeld je pyjama aan of trek een comfortabel joggingpak aan. Knellende kleding zal je alleen maar afleiden.

3. Zet een timer

Als je alle tijd hebt is het fijn om ‘gewoon lekker’ te mediteren, maar op doordeweekse dagen kan het prettig zijn om een timer te zetten. Zo hoef je niet bang te zijn dat je de tijd vergeet of in slaap sukkelt. Probeer wel wat tijd voor je meditatie uit te trekken en dit niet even snel tussendoor te doen. Zet je wekker bijvoorbeeld een kwartier eerder voor je meditatie in de ochtend.

4. Focus eerst op je ademhaling

De fijnste tool om ín je meditatie te komen is je ademhaling. Adem eerst een paar keer goed en rustig in en uit. In door je neus, uit door je mond. Hierdoor breng je jezelf tot rust en breng je de focus naar binnen.

5. Verdring je gedachten niet

Tijdens het mediteren probeer je volledige stilte in jezelf te ervaren. Dit kun je doen door je aandacht ergens op te richten, bijvoorbeeld op je ademhaling. Dwalen je gedachten af? Merk de gedachte op, laat hem gaan en richt je aandacht weer op je ademhaling. Hoe vaker je dit doet, hoe beter en makkelijker het gaat.

Hoe maak je van je ochtendmeditatie een dagelijkse gewoonte?

Zoals dat met heel veel dingen zo is: hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat en hoe groter het effect is. Ook met mediteren werkt dit zo.

Het is al ontzettend goed als je besluit om te gaan mediteren. Maar het effect is het grootst als je dit vaker doet, het liefst elke dag.

Door elke dag een korte ochtendmeditatie te doen, wordt mediteren al snel een fijne gewoonte (en op een gegeven moment kún je niet meer zonder).

Je hoeft de lat niet hoog te leggen door bijvoorbeeld vanaf nu elke dag een uur te willen mediteren. Zet kleine stapjes. Spreek met jezelf af dat je elke ochtend een kort momentje rust neemt. De ene keer is dat een korte ochtendmeditatie van een paar minuten, terwijl je de andere keer zo heerlijk in de flow zit dat je ochtendmeditatie wel een uur duurt.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Probeer deze geleide ochtendmeditatie met Michael Pilarczyk

In het begin kan het lastig zijn om in volledige stilte te mediteren. Je kunt dan ook kiezen voor een geleide ochtendmeditatie. Bij een geleide meditatie leidt de stem van een persoon je door de meditatie heen. In de Meditation Moments app staan verschillende geleide ochtendmeditaties met Michael Pilarczyk. Deze positieve ochtendmeditaties helpen je om de dag op een energieke manier te beginnen.

De geleide ochtendmeditaties in de Meditation Moments app duren 5 tot 20 minuten en hebben verschillende thema’s. Probeer bijvoorbeeld een ochtendmeditatie over dankbaarheid of een ochtendmeditatie voor meer energie. De ochtend is ook een goed moment voor het stellen van een intentie of het benoemen van dagelijkse affirmaties.

Alle meditaties helpen je om je dag vanuit rust en met een positieve intentie te beginnen. Ben je nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je een voorbeeld van zo’n ochtendmeditatie.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je plezier hebt in het proces. Meditatie is namelijk niet iets wat je doet voor een paar dagen, weken of maanden en daarna nooit meer nodig hebt. Het is een doorlopend proces! Neem ieder meditatiemoment daarom voor wat het is: een moment om helemaal niks te doen en te genieten van de stilte om je heen en in jezelf.

Waarom is mediteren in de ochtend goed?

De ochtend wordt vaak gezien als het beste moment van de dag om te mediteren. Dit komt omdat je hersenen nog rustig en fris zijn. Daarnaast kan een ochtendmeditatie je energie een boost geven. Door een paar minuten de tijd te nemen in de ochtend voor een meditatie, bereid je jezelf voor op een succesvolle dag.

Wat zijn de voordelen van een ochtendmeditatie?

Meditatie in de ochtend vermindert stress, geeft je energie en focus, maakt je veerkrachtiger, boost je zelfvertrouwen en laat je beter voelen in het algemeen. Je merkt de voordelen van een ochtendmeditatie het beste als je het iedere dag doet.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis