Muziek

Ontdek hier alle artikelen die te maken hebben met meditatie en muziek. Van sound healing tot binaural beats.

Veelgestelde vragen

Wat zijn binaural beats?

Bij binaural beats worden twee tonen afgespeeld die een paar hertz van elkaar verschillen. De tonen zijn dus net iets hoger of iets lager dan elkaar. Deze twee tonen worden heel ritmisch afgespeeld. In je linkeroor hoor je de ene toon en in je rechteroor hoor je de andere toon.

Wat is bilaterale muziek?

Als je luistert naar bilaterale muziek, hoor je de muziek harder in je linkeroor en zachter in je rechteroor. En daarna andersom. Je kunt het eigenlijk zien als muziek die ‘schommelt’ tussen de linker- en rechterhersenhelft.

Het idee achter bilaterale muziek is dat het afwisselende geluid de communicatie tussen de twee hersenhelften verbetert en de vecht-en-vluchtreactie van de hersenen uitschakelt. Hierdoor verminderen gevoelens van depressie, stress en angst.

Zijn binaural beats gevaarlijk?

Luisteren naar binaural beats is volkomen veilig. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je het luisteren naar binaural beats opbouwt als je een beginner bent. Zet ook het volume niet te hoog. Langdurig naar een hoog volume luisteren kan zorgen voor gehoorschade.

Wat is het verschil tussen binaural beats en bilaterale muziek?

Hoewel bilaterale muziek en binaural beats overeenkomsten hebben, zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee. Binaural beats zijn een vorm van auditieve hersenstimulatie waarbij je in ieder oor een andere toon hoort. Je hersenen maken hier een derde toon van (de verschiltoon). De verschiltoon zorgt ervoor dat je hersenen in een staat komen waarin je je beter kunt focussen, ontspannen, minder angst ervaart, creatiever bent en beter kunt slapen.

Bilaterale muziek is gericht op het verbeteren van de communicatie tussen de twee hersenhelften door middel van afwisselende geluiden van links naar rechts.

Wat is goede muziek om te ontspannen?

Binaural beats, bilaterale muziek en pianomuziek hebben allemaal een ontspannende werking.

Wat is sound healing?

Sound healing is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij geluidsgolven worden gebruikt om iemands fysieke, emotionele en spirituele welzijn te bevorderen. Door gebruik te maken van de trillingsfrequenties van geluid, wordt er een gevoel van balans en harmonie in het lichaam, de geest en de ziel gecreëerd.

Welke muziek is goed voor baby’s?

Slaapliedjes (lullabies) en andere rustgevende melodieën worden al enorm lang gebruikt om kinderen in slaap te sussen. Rustgevende pianomuziek kan baby’s ook helpen bij het concentreren op een verhaal of tijdens het spelen.

Welke muziek helpt tegen angst?

Bilaterale muziek is een krachtig hulpmiddel om je stemming te verbeteren en gevoelens van stress en angst te verminderen. Deze vorm van muziek is vrij nieuw en wordt gebruikt in therapievormen die gericht zijn op het verwerken van trauma, zoals EMDR en brainspotting.

Welke muziek helpt je focussen?

Binaural beats kunnen zorgen voor meer mentale helderheid en een betere focus. Ook pianomuziek heeft bewezen om een positief effect te hebben op je productiviteit. Herhalende taken worden ook aangenamer als je naar pianomuziek luistert.

Wat is de beste muziek om te leren?

Pianomuziek is perfect voor tijdens het studeren. Het kan helpen bij het verbeteren van de geheugenfunctie en verbetert je productiviteit. Luister naar de pianomuziek uit de Meditation Moments app tijdens het leren, studeren of tijdens je dagelijkse activiteiten.